Nejnovější příspěvky

<strong>Paruka praktický i módní doplněk</strong>

Paruka praktický i módní doplněk

Paruka může sloužit jako zdravotnická pomůcka nebo kosmetický doplněk. V obou případech její nošení umožňuje rychle změnit svůj vzhled nebo zakrýt nedostatek vlastních vlasů. Používání paruk sahá do hluboké historie. Již první zmínky a vyobrazení pocházejí ze starého Egypta. Mezi další starověké kultury, které paruky používaly, […]

<strong>Svatý Valentýn je jiskřivý svátek lásky</strong>

Svatý Valentýn je jiskřivý svátek lásky

Na svátek svatého Valentýna se dnes mnozí lidé dívají především jako na svátek importovaný ze Západu. Ve skutečnosti má ryze evropské kořeny. Legenda o světci Kde se vzala legenda, která vypráví o sv. Valentýnovi, biskupovi z Terni, který žil ve 3. století? Tento světec byl popraven […]

Vysvědčení v historii

Vysvědčení v historii

Historie vysvědčení je poměrně mladá. Teprve před 233 lety, 6. prosince 1774, vešel na pokyn císařovny Marie Terezie v platnost Všeobecný školní řád. Tím byl položený základ modernímu vzdělávání, který je obecně vnímán jako zavedení povinné školní docházky.

Vysvědčení však žáci nedostávali každý půlrok, jako je tomu dnes, ale až na konci celé školní docházky ve 14 letech.

Na přelomu 19. a 20. století se dokonce rozdávaly tři různé typy vysvědčení. Žák, který dosáhl potřebného věku a dostatečných znalostí z náboženství, jazyka a počtů, získal propouštěcí vysvědčení. Pokud mu požadované vědomosti chyběly a jeho zlepšení se nejevilo reálně, dostal vysvědčení na odchodnou. Žáci, kteří přecházeli z obecné školy na střední pak dostali frekventační vysvědčení.

Po celou dobu školní docházky byli rodiče informováni o průběhu studia školními zprávami, v kterých byly jejich děti hodnoceny kantorem. Během školního roku obdrželi 4 takové zprávy, které museli podepsat.

V roce 1805 bylo vydáno Politické zřízení školské, tzv. Schulkodex, který stanovil, jak má v triviálních školách vypadat klasifikační stupnice. Prospěch žáka hodnotil učitel jako velmi dobrý, dobrý, prostřední nebo slabý. Docházka pak byla hodnocená jako velmi pilná, pilná nebo řídká. Chování žáka se hodnotilo jako velmi dobré, dobré, prostřední a školnímu řádu nepřiměřené.

Vysvědčení dnešní doby

Dnes se vysvědčení vydává žákům základních a středních škol dvakrát do roka – zpravidla poslední pracovní den v lednu pololetní vysvědčení (nebo také jen výpis z vysvědčení) a poslední červnový den.

S dětmi komunikujte a zachovejte chladnou hlavu

Vysvědčení je dokument tradičně spojený s emocemi dětí i rodičů. Abychom předešli zbytečně vypjatým chvílím, mají psychologové jednu zásadní radu – co nejvíce s dětmi komunikovat. Pro rodiče je důležité, aby věděli, co se ve škole děje a v den zúčtování nebyli překvapeni. Psychologové upozorňují také na to, aby rodiče nekladli na děti příliš vysoké nároky. Nejenom, že to nemá smysl, ale mnohdy právě nesmyslné požadavky rodičů děti zbytečně stresují a vedou k jejich strachu.

Velmi špatné jsou věty typu „Se špatným vysvědčením se domů nevracej!“ Ty se mohou v dětské hlavě uložit s tím, že pokud bude mít špatné známky, nebudou ho mít doma rádi.

Dárek za vysvědčení

Za dobré vysvědčení jsou děti doma oceňováni nějakým hmotným nebo peněžitým dárkem. Nejdoporučovanější jsou zážitkové dárky, ale pokud se rozhodnete pro hotovost nebo nějakou drobnost, máme pro vás několik tipů.

Obecně mezi oblíbené dárky patří puzzle. V našem e-shopu na vás čeká úchvatné panoramatické puzzle Benátek. Pořádek v třídění a přehled o jednotlivých dílkách vám přinese 6 praktických přihrádek ve tvaru puzzle. Pro opravdu velké skládačky je vhodná puzzle podložka, která rozdělanou práci bezpečně uchová.

Hry jsou mezi dětmi odjakživa oblíbené. Pokud se k nim přidají sourozenci, rodiče nebo babička s dědou, je tu zábava ne celé hodiny. Odpočinkovou hrou jsou skákací žáby, které vyskočí vždy, když je stisknete prstem.

Kdo dohodí nejlépe a dosáhne nejvyššího počtu bodů? Házecí hra s kroužky je jistota zábavy pro celou rodinu.

Tak jednoduchá, a tak návyková. Řeč je o hře s puky a pružné gumě. Při ní strávíte nejednu napínavou chvilku.

Kdo by neznal pexeso? Dřevěnou verzi, která něco vydrží si jistě oblíbíte.

Pro malé malíře máme báječnou sadu 48 kusů pastelek. Tolik výkresů se jen tak neuvidí.

U psaní a kreslení ještě chvilku zůstaneme. Kuličková pera ve tvaru květin a pero v podobě zajíce ohromí každého. Na každém psacím stole zaujmou.

Ti, kteří si rádi hrají na svém chytrém telefonu nebo tabletu uvítají pero pro dotykové obrazovky.

Drobná finanční hotovost?

Rozhodli jste školáka obdarovat menším obnosem peněz nebo drobností? I takový dárek si zaslouží nápaditý obal:

Pokud máte doma šetřílka, rozhodně mu uděláte radost pokladničkou, která peníze sama spočítá a celkovou ušetřenou sumu zobrazí na displeji.

Sladkosti k vysvědčení také patří

Vysvědčení je také spojováno se sladkostmi. Pokud nemáte právě namířeno do cukrárny, můžete připravit školákům něco na zub i doma.

Pokud se rozhodnete servírovat domácí zmrzlinový pohár, každého školáka potěší vtipný pohárek ve tvaru zmrzlinového kornoutu.

<strong>Domácnost plná vychytávek</strong>

Domácnost plná vychytávek

Jakékoliv vychytávky jsou tu proto, aby nám pomohly, urychlily práci, zbavily nás námahy, ušetřily čas a velmi často i peníze. Zkrátka aby nám usnadnily život. A kdo by nechtěl mít život snadný. Tento článek bude doslova nabitý vychytávkami z našeho obchodu. Pojďte si usnadnit život s námi. […]

<strong>Tipy na oblečení do aprílového počasí</strong>

Tipy na oblečení do aprílového počasí

Přechodné období často osciluje mezi teplem a zimou a pro nás je pak obtížnější vybrat si oblečení, v kterém bychom se cítili dobře. Takové období se nazývá aprílové počasí a je v něm důležité myslet na to, abychom výběr oblečení nepodcenili. Je totiž velmi jednoduché v takovém […]

<strong>Kávu si osladím</strong>

Kávu si osladím

Jakou kávu si vypijete záleží na mnoha faktorech. První, od kterého se všechno odvíjí je samotná surovina a tou je kávové zrnko. Kávovník a celý jeho rod se skládá z více druhů, ale pro komerční pěstování jsou nejdůležitější dva druhy:

  • Kávovník arabský
  • Kávovník statný

Arabský kávovník produkuje zrna známá pod názvem arabica a kávovník statný zase známou kávu robusta. Rozdíl mezi těmito druhy je ve velikosti zrn, v obsahu kofeinu a v chuti. Milovníkům kávy se zamlouvá především jemná arabica. Ta se pěstuje ve více odrůdách. Odolnější robusta je naopak více hořká a chuťově drsnější. Obsahuje více kofeinu, a proto se také používá jako výplň do levnějších kávových směsí.

Základní druhy kávy

Dobrou kávu zvládnete uvařit doma, ale můžete to nechat i na odbornících a zajít do kavárny.

Nejčastější druhy kávy jsou:

  • Espresso – nejzákladnější chutná káva.
  • Ristretto – menší espresso, které je méně hořké a je naopak sladší a kyselejší.
  • Lungo – patří těm, kteří mají rádi větší šálek kávy. Jedná se o klasické espresso doplněné o horkou vodu v poměru 1:1.
  • Americano je podobně jako Lungo doplněné horkou vodou, ale již v poměru 1:5.
  • Au Lait – je klasická káva s mlékem. Může být připravené z espressa, ale i z filtrované kávy v poměru 1:1.
  • Macchiato – s mikropěnou, která vznikla šleháním mléka vodní párou.
  • Caffé latte – je velká káva, jejíž objem je minimálně 250 ml. Dostanete ji do šálku s ouškem.
  • Cappuccino – má objem 150 – 180 ml a patří ke středně velkým kávám. Obsahuje jemnou mikropěnu provázanou s mlékem a má příjemně sametovou chuť. Navrch můžete nasypat čokoládu, kakao nebo skořici.
  • Flat white – je dvojité espresso doplněné cca 1 cm mléka a mléčné pěny. Velmi často se zdobí Latte artem – to jsou známé obrázky, které vznikají specifickým litím do hrnečku s kávou.
  • Mocha (také Mochaccino) – jedná se o čokoládou ochucenou variantu Caffé Latte. Je pouze doplněné čokoládovým sirupem nebo kakaovým práškem.
  • Vídeňská káva – jedná se o Lungo s vrchovatou lžící pravé šlehačky
  • Irská káva – jedná se o filtrovanou kávu nebo espresso o objemu 2,3 dcl obsahující 3 – 4 cl kvalitní irské whiskey se 2 cm vychlazené vyšlehané smetany, která musí být stále tekutá.
  • Frappé – patří mezi skvělé letní varianty kávy, která v horkých dnech dokáže osvěžit. Obsahuje rozpustnou kávu nebo espresso, cukr či cukerný sirup, led a mléko. To vše promíchané v šejkru.

Turek v hrníčku?

Turecká káva se těší v České republice i na Slovensku značné oblibě již mnoho desetiletí. Jedná se o kávu, která vznikne zalitím a spařením mleté zrnkové kávy vroucí vodou. Hovorově je to káva s lógrem a zkráceně se jí říká turek. Ovšem s Tureckem nemá vůbec nic společného. V době socialismu byla kvalitní káva drahá a nejdostupnější druh byla směs robusty s arabikou, v které arabica zastupovala malou část. Zalitému lógru se začalo říkat turek, protože příprava vzdáleně připomínala přípravu turecké kávy ve východních zemích. A český kávový poklad byl na světě.

Co budeme potřebovat na domácí přípravu kávy?

V našem e-shopu seženete mnoho pomocníků pro přípravu. Začněme nejprve u důležitého elektrického mlýnku, díky kterému si můžeme připravit skutečně čerstvou kávu. Kávu je nutné skladovat tak, aby si uchovala všechny své přednosti, kterými jsou čerstvost, chuť a vůně. Ideální skladování tak poskytne dóza s těsnícím víčkem. Namletou kávu pak stačí nabírat nastavitelnou odměrkou.

Během chvíle připravíte na sporáku s klasickým italským kávovarem až 4 šálky mimořádně lahodné kávy.

Oblíbenou překapávanou kávu si připravíte v kvalitním kávovaru, který kávu připraví do konvice s objemem 1,5 l, což odpovídá cca 12 šálkům. Kromě jiného je vybavený funkcí udržování stálé teploty.

Nejjednodušší způsob, jak si udělat překapávanou kávu je použít porcelánový překapávač. Přes vložený papírový filtr a odpovídající množství umleté kávy jen prolijete vroucí vodu a necháte prokapat do hrnečku. Pokud potřebujete kávu uchovat co nejdéle teplou, využijete praktickou termo konvici.

Samotnou kávu si můžete vychutnat z klasických hrnečků s oblíbeným motivem puntíků nebo termo šálků, které jsou vyrobené z odolného borosilikátového skla. Tyto skleněné šálky jsou ideální i na přípravu oblíbeného cappuccina nebo café latte. Při servírování můžete zazářit i jako profesionál, pokud použijete sadu na cappuccino a ozdobíte čepičku mléčné pěny pomocí šablony a zdobicího pera.

Kávu si osladím o trochu víc

Tak, jako je tomu u jiných nápojů a potravin, i u kávy platí, že by se její konzumace neměla přehánět. Běžné množství by uškodit nemělo, ale velké množství může mít na zdraví negativní dopad. Pokud se k velkému množství kávy přidá ještě velké množství cukru, zdraví může začít protestovat. Držme se proto raději zlaté střední cesty a vychutnávejme si kávu kvalitní a v rozumných dávkách. 

<strong>Novoroční předsevzetí</strong>

Novoroční předsevzetí

Období konce roku s sebou kromě jiného přináší i bilancování a mnohá novoroční předsevzetí. Také si je každý rok dáváte? Nebo jste nad tím už mávli rukou a do nového roku jdete osvobozeni od jakýchkoliv úkolů?Pokud se snažíte nějaké důležité předsevzetí dodržet, pomůžeme vám se zorientovat […]

<strong>Jak být fit i mezi svátky</strong>

Jak být fit i mezi svátky

V chladnějším období roku člověk nemá tolik potřebného pohybu a když se k tomu přidají svátky… Jistě to také znáte. Tolik dobrot, co se o vánočních svátcích na našich stolech objeví, dokáže naši fyzičku snadno potrápit. Jak se udržet v kondici a neodpírat si to, co máme tak […]

<strong>Kde se vzal Štědrý den?</strong>

Kde se vzal Štědrý den?

Vánoce oslavují narození Ježíška, tedy Ježíše Krista a patří k nejvýznamnějším křesťanským svátkům vůbec. Ježíš Kristus se narodil 25. 12., ale oslavy svátků tradičně začínají v předvečer, tedy na Štědrý večer, kdy vyjde první večerní hvězda a končí půlnoční mší (vigilií), kterou začíná oslava narození Ježíše Krista 25. prosince.

Na Štědrý den by měl být dodržován půst, a to včetně večera. Podle novější tradice se zdobí stromeček, který se původně věšel za špičku ke stropu. Tento zvyk k nám dorazil v 19. století z německých zemí. Stromeček se zdobil především jablíčky, perníčky a ořechy. Podle tradice se večer měla u stolu sejít celá rodina, ale prostřeno mělo být ještě o jedno místo více, aby bylo možné přijmout nějakého poutníka a pohostit ho.

Současná podoba večeře se ustálila až ve 20. století a liší se rodinnými tradicemi i krajově.

Mezi obvyklé první chody patří rybí polévka. Následuje ryba, někde vinná klobása a mnozí si pochutnávají i na klasickém vepřovém řízku v trojobalu. Tyto pochutiny nejčastěji jíme s bramborovým salátem. Ten zakořenil ve vánoční tradici až v novodobé historii, pravděpodobně během 2. světové války. Jeho podoba se v jednotlivých domácnostech liší.

Po večeři následuje rozdávání dárků, které přinesl Ježíšek. V jiných rodinách najdou děti dárky např. až druhý den ráno, na Nový rok nebo dokonce až na Tři krále. Tyto dárky donáší Santa Klaus, děda Mráz, Père Noël nebo skřítci.

Vánoce slaví i ateisté a Štědrý den není církevním svátkem, ale dnem pracovního klidu, který v České republice a na Slovensku platí od roku 1990, po novelizaci tehdejšího komunistického zákona.

S Vánočními svátky a Štědrým večerem obzvlášť je spojena také četnost obyčejů a pranostik.

Aby i váš Štědrý večer byl co nejpohodovější, máme pro vás několik tipů z našeho obchodu.

Vánoce – svátky světel

K vánočním svátkům patří neomylně něžná a příjemná světélka. Máme pro vás několik tipů na vnitřní i zahradní světelné dekorace, které si zamilujete nejen vy.

Než prostřeme

Každý sváteční stůl začíná ubrusem. Sváteční atmosféru dostanete na stůl jedním pohybem. Co byste řekli na tyto nádherné ubrusy?

Ze svátečních prostírání jsme pro vás vybrali:

Ať jsou ve vaší rodině vánoční zvyky jakékoliv, prožijte tyto nejkrásnější svátky v roce radostně a spokojeně.