Aby trávník zůstal trávníkem i v létě

<strong>Aby trávník zůstal trávníkem i v létě</strong>

„Travička zelená to je naše potěšení

travička zelená, to je naše peřina…“

Zelený měkký koberec trávy láká projít se po něm bosou nohou. To ovšem za předpokladu, že se o něj správně staráme. Jak na ten nejměkčí a nejzelenější trávník, to si povíme v následujících řádcích.

Pravidelnost váš trávník udrží v kondici

Základ správné péče o trávník je jeho pravidelné sečení a správné zavlažování.

Správné sečení zamezuje nežádoucímu růstu bočních výhonků, oddenků, nových listů a potlačuje růst plevele. Díky pravidelnému sečení dochází také k žádanému zhoustnutí trávníku. Hustý trávník je odjakživa snem většiny zahrádkářů.

Optimální výška sečení je 3,5 až 5 cm. Tam, kde je stín, neměl by být nižší než 5 cm. Pokud budete trávník sekat kratčeji, než je doporučené, travnatá plocha zřídne. V období horka je důležité ponechat trávu delší (cca 5 cm) a sekat ji až v chladnějším počasí.

Sekačka versus kosa

Máme pro vás důležitou radu od odborníků přes trávníky a sečení.

Pokud je to možné, sekejte vyšší trávu kosou. S ní to jde totiž rozhodně lépe. Má to však i několik dalších výhod: sečení kosou patří mezi velmi zdravý pohyb a také krmná tráva od kosy je rozhodně lepší než rozmělněná a rozžvýkaná od sekačky. Kosa neničí trávník, zatímco těžké břity sekačky narušují travní stébla velmi nízko. Navíc je neuseknou, ale uškubnou. Dobře nabroušená kosa trávu setne, následným pohybem odtáhne pryč a správně položí. Sečení kosou je prostě stále perfektní způsob, jak udělat trávník co nejkrásnější.

Ne všichni však máme k dispozici kosu a umíme to s ní. Také pro větší plochy zahrady je ideální správně zvolená sekačka. Při sekání sekačkou, pokud je tráva vysoká, zkracujte trávník postupně a nikdy ne najednou. Nejprve při nejvyšší poloze sečení a až poté na nižší stupeň.

Trávník se seče v závislosti na několika faktorech: oblast, stav trávníku a počasí. Zároveň se seče ve vegetační době od poloviny dubna do konce října, přibližně 20 až 25krát, což představuje sečení jednou týdně. Je důležité dbát na pravidelně ostřené nože, protože díky nim bude vzhled trávníku hezčí a sečení bude snazší.

Důležitá závlaha

Trávu tvoří z 80 % voda. Kolik spotřebuje vody závisí na teplotě půdy. Při zalévání je velmi důležité dbát několika pravidel:

  • Zalévejte méně často s vyššími dávkami vody.
  • V létě zalévejte pravidelně trávník až ke kořínkům.
  • Zálivku provádějte maximálně 2 x týdně, nejlépe však 1 x týdně, ale intenzivněji (cca 20 l/m²).
  • Provádějte průběžně mulčování nebo trávník přihnojujte hnojivy určenými pro letní období.
  • Zalévejte pouze ráno, protože tehdy se voda vsákne do půdy dřív, než stoupne teplota vzduchu.
  • Mladý trávník zavlažujte častěji než trávník starší (několikaletý).
  • Trávník na písčité půdě vyžaduje mnohem častější zálivku.
  • Méně zavlažujte trávník rostoucí ve stínu.

Menší dávky vody v častých intervalech nejsou pro trávník dobré a ničí ho. Pokud bychom zalévali pouze povrchovou vrstvu, voda se rychle odpaří a trávník zůstane téměř bez vláhy.

Večerní zalévání není rozumné, protože podporuje vznik nežádoucích houbových chorob. Rozhodně nesprávné je zalévání během dne, protože trávník využije pouze malé množství vody, a navíc hrozí popálení travních stébel. Jak jsme již zmínili, nejvhodnější je zalévání ráno, kdy se může voda snadněji vsáknout do půdy a není ještě horko.

Optimální je také občasné mulčování. Samotná tráva představuje totiž skvělé hnojivo. Obsahuje dusík, který v ní rychle mineralizuje a je díky působení rostliny znovu využitý.

Pravidelným sečením pomocí mulčovací sekačky zůstane posečená tráva ležet na ploše, rozloží se a tím poslouží jako cenná zásobárna organických živin. Je ovšem důležité, aby posečená tráva byla dobře rozmělněná a rozptýlena po trávníku.

Údržba trávníku v parných dnech

V létě stačí jen pár horkých dnů a pokud trávník nezalijeme, odsoudíme ho k záhubě. Chceme-li se pyšnit krásným zeleným kobercem, musíme ho pravidelně zalévat. Že potřebuje zalít poznáte snadno. Projděte se po něm a ohlédněte se. Zůstanou-li za vámi stopy ze slehlých stébel a lístků, znamená to, že potřebuje vodu. V listech jí v tomto případě není dostatek a nevytvoří se v ní dostatečný tlak, který je narovná. Ačkoliv je nejlepší doporučovaná ranní zálivka, v případě extrémních veder můžete trávník jemným kropením ochlazovat i přes den (aby se nepřehřívaly kořeny).

Trávník na dovolenou nejezdí

Než odjedete na dovolenou, trávník posečte nakrátko, maximálně však o 1/3 délky. Příliš krátký trávník by mohlo spálit slunce. Dostatečně ho zavlažte – půda by měla být vlhká přibližně do hloubky 10 – 15 cm. Po návratu z dovolené už trávník můžete posekat, ale tentokrát ponechte trávu o něco delší. Až při dalším sečení postupujte tak, jak jste zvyklí.

Pomocníci v péči o trávník

Tak, jako pokaždé, najdete v našich článcích nejen inspiraci a mnoho důležitých rad, ale také pomocníky z našeho e-shopu.

Pro péči o trávník jsme pro vás vybrali:

Věříme, že vám naše rady přišly vhod a váš trávník bude jako stálezelený, měkký koberec, který bude svádět k posezení.