Praktický svět kutilů

<strong>Praktický svět kutilů</strong>

„Jsem kutil, mám malou dílnu víc mě nezajímá. Má práce je moje hobby, šťastnej člověk, kdo to tak má …“

To je úryvek z populární písničky o kutilovi skupiny Chinaski. Nemusíte být ani kutil, a přesto potřebujete občas něco přivrtat, opravit nebo vyrobit. Máte ale optimální prostředí na takové kutění? Některé domácí dílničky se vejdou do rohu garáže, sklepa, do prostoru pod schody, nevyužitých komor nebo místo nevyužívaných pokojů apod., jiné už jsou větší a najdou své místo ve starých hospodářských staveních, stodolách, kůlnách nebo v budovách postavené pro tento konkrétní účel.

Malá dílnička může mít i pouhých 6 metrů čtverečních, abyste do ní mohli umístit pracovní stůl, police a skříňky. V každém případě pak platí, že by každý majitel dílny nebo dílenského koutku měl dbát na bezpečnost.

Na co byste neměli zapomenout, když zařizujete svůj dílenský koutek?

Osvětlení

Na práci musíte dobře vidět, a proto je nutný dostatek světla. Nad pracovní deskou nebo stolem je ideálním zdrojem světla zářivka. Doplnit ji můžete i přídavnou otočnou lampou. Pokud máte stůl navíc u okna, můžete snadněji větrat.

Je také důležité myslet na dostatek a rozložení elektrických zásuvek s přívodem el. proudu.

Podlaha

Pod pracovní stůl rozhodně nepatří koberec nebo podlaha z hořlavých materiálů. Vysloveně praktická je betonová podlaha, kterou můžete umývat. Na tuto podlahu pak můžete dát gumové a protiskluzové rohože.

Odhlučnění

Mnoho prací v dílně vyžaduje používání hlučných nástrojů. Abyste zbytek rodiny a sousedy nerušili, je dobré stěny aspoň částečně odhlučnit. U větších dílen už je dobré nasadit i protihlukové a protipožární dveře.

Pracovní stůl

Pracovní plocha je jeden z nejdůležitějších prvků dílny. Nejlepší dílenský stůl  je uzamykatelný, kovový, který je výškově nastavitelný a je opatřený masivní pracovní deskou. Ti šťastnější z kutilů na něm mají kvalitní svěrák a kotoučovou brusku. Nad stůl jsou nejpraktičtější nástěnné organizéry na drobné nástroje, šroubky, hřebíky, vruty či nýty. Zavěsit nad stůl můžete různá nářadí, například kleště, šroubováky a francouzské klíče. Vedle stolu jsou vhodné plechové dílenské skříně. Pod stolem najdou místo pojízdné plechové kontejnery a šuplíky na drobnosti.

Důležité drobnosti z našeho obchodu

Náš e-shop na kutily rozhodně nezapomíná. Našli jsme pro vás pár důležitých kousků nářadí, které ve vaší dílně rozhodně využijete:

Pokud patříte mezi nadšené kutily, zcela jistě si v našem obchodě vyberete mnoho praktických pomocníků.