Zdraví je schované v pohybu

<strong>Zdraví je schované v pohybu</strong>

Kondice v každém věku je nesmírně důležitá, tím spíše, pokud patříme mezi střední a starší generaci. Každý si přejeme zůstat co nejvíce soběstačný a zdravý. Udělat pro to můžeme mnoho. Kromě pestré, zdravé a střídmé stravy je velmi důležitý pohyb. U starších lidí je vhodné zaměřit se na protahovací cviky a cviky, které trénují rovnováhu. Trénování rovnováhy totiž může posloužit jako prevence pádu a ty patří s přibývajícím věkem mezi časté.

Pravidelný pohyb je jedna z nejzdravějších věcí, které pro sebe můžeme udělat. Možná si říkáte, že když jste se aktivně nehýbali většinu života, dnes už nic nevytrhnete. Opak je pravdou. Člověk není nikdy starý na to, aby mohl začít s pravidelným cvičením nebo jiným aktivním pohybem. Je dokázáno, že i když začnete s pohybem v pozdějším věku, eliminujete tím riziko osteoporózy, Alzheimerovy choroby, Parkinsonovy choroby, mozkové příhody a snížíte riziko vzniku cukrovky, vysokého tlaku nebo cholesterolu.

Fyzická aktivita také velmi účinně bojuje se stresem. Každý takový zdravý pohyb zlepšuje náladu a u některých jedinců dokonce snižuje vztek.

Výzkumy dokonce ukázaly, že fyzická denní aktivita pomáhá při nespavosti, je však vhodné věnovat se jí přes den nebo navečer. Před spaním již taková aktivita vhodná není a vede k pravému opaku.

Cvik na hezké ruce

Kdo by nechtěl mít hezké ruce. Máme pro vás skvělý tip, jak jich dosáhnout. Tento cvik vám zpevní nejen bicepsy, ale zároveň zlepší i žádanou rovnováhu. Posaďte se na gymnastický míč a oběma chodidly se pevně zapřete o zem. Ruce s půlkilovými činkami nebo malými půllitrovými pet lahvemi naplněnými vodou ohněte v loktech, dlaněmi vzhůru. S nádechem je přitahujte k ramenům a s výdechem vracejte zpět, do výchozí pozice. Díky gymnastickému míči nezatěžujete kyčelní klouby ani páteř a můžete cvičit o něco déle. Cvik opakujte cca 8krát.

Cvik proti ochabování svalstva

Jak co nejúčinněji posílit ruce, ramena a mezilopatkové svaly? Gumové expandéry jsou 3 gumové pásy. Další pomůcka je expandér s pěti pružnými lany. Skvělou práci odvedou především tehdy, máte-li ochablé svalstvo, šlachy a klouby. Pohodlně se posaďte na židli, postel nebo gymnastický míč. Gumu chytněte oběma rukama ve výši trupu a s nádechem souměrně a plynule rozpažte. S výdechem ho uvolněte a vraťte se do výchozí polohy. Dbejte na správné držení a zpevnění trupu. Cvik opakujte 6 – 8krát ve třech sériích (mezi sériemi vždy s přestávkou). Celé tělo také dokonale protáhnete prostřednictvím domácí posilovací pomůcky.

Cvik kardio

Pro starší generaci je vhodné stacionární kolo. Již pouhých 15 minut denně stačí k tomu, aby vám klouby a kolena poděkovaly. Jízda na rotopedu patří mezi skvělou prevenci osteoporózy a současně trénuje vaše plíce, cévy a srdce. Z rotopedů jsme pro vás vybrali:

Cvik na bolavá záda

Koho ještě nikdy nebolela záda, ten je vskutku šťastný člověk. Většinou však tuto bolavou zkušenost má většina z nás. Bolavá bedra a ztuhlé svaly nejlépe protáhnete strečinkem trupových svalů na gymnastickém míči. Posaďte se na míč a chodidla pevně opřete o zem. Pravou ruku volně položte na pravé stehno, levou paži v oblouku vzpažte a s nádechem se pomalu natáhněte doprava. Po celou dobu udržujte vzpřímený trup. S výdechem se vraťte zpět a stejným způsobem cvičte pravou paží směrem doleva, s levou rukou na levé noze. Opakujte 8krát na každou stranu.

Chůze – královna pohybu

Chůze je nejlepší a nejpřirozenější způsob pohybu. Lékaři je také nejvíce doporučovanou a mezi lidmi velmi oblíbenou. Umožňuje totiž i nesportovním typům lidí dosáhnout kýženého, a hlavně zdravého pohybu.

Velmi oblíbená aktivita je Nordic Walking. Je to chůze s pomocí speciálních hůlek. Právě hůlky Vivadia na Nordic Walking jsou lehké, stabilní a tlumící vibrace. Spolehlivá je také skládací vycházková hůl s ergonomickou rukojetí.

Pohodlný pohyb zase zajistí trendy souprava pro volný čas.

Pokud se snažíte shodit nějaké to přebytečné kilo, pomůžou vám s tím vysoce elastické saunovací kalhoty, které izolují tělesné teplo a podporují pocení.

Aby bylo vaše špacírování příjemné a správné, je velmi důležitá také správná obuv. Trekingová obuv z prodyšného materiálu a měkkým polstrováním brání otlakům a zvládnete s ní i náročnější túru. Pokud si do ní navíc pořídíte speciální multifunkční vložky, budete si připadat jako na obláčku. Tyto vložky odlehčují bříškům prstů, optimálně podepírají nožní klenbu a měkce odpruží každý došlap. Pokud jdete jen na malou procházku, běhat nebo na kolo, rozhodně využijete praktický opasek na chůzi. Pás má prostorné kapsy na peníze, klíče, telefon nebo pro láhev na pití. Ruce tak zůstanou volné.

Abyste měli přehled o spálených kaloriích, tepové frekvenci a ušlých krocích, je dobré nosit fitness náramek, který všechno zmíněné ohlídá.

Přehled byste však měli mít i o své váze. Naše osobní váha má dobře čitelné číslice a širokou protiskluzovou nášlapnou plochu.

Ať se rozhodnete pro jakoukoliv aktivitu, mějte na paměti, že vše je důležité dělat s rozmyslem. Nadbytek tělesné aktivity totiž může spíše uškodit než pomoci.