Horko doma nás už nezaskočí

<strong>Horko doma nás už nezaskočí</strong>

Očekávané léto je tady a s ním bychom se měli připravit i na pekelně horké dny. Počasí doznává postupných změn a klima, které jsme tak dobře znali bude časem minulostí. Vědci a meteorologové varují před dočasným překročením teplotní hranice již nějakou dobu. V nadcházejících měsících se očekává oteplení v rámci jevu El Niño, který v kombinaci se změnou klimatu posune globální teploty.

Horké dny jsou pro lidský organismus nesmírnou zátěží. Obzvlášť, pokud sahají teploty kolem 30 °C a více. Pokud navíc bydlíte v paneláku, je nutné ochladit nejen sebe, ale i celý byt. V následujících řádcích vám přinášíme mnoho praktických rad, jak ochladit sebe i svůj domov.

Nejlepší tipy na ochlazení

  • Větrejte pouze ráno a v noci.
  • Žaluzie nebo závěsy ponechte celý den zatažené.
  • Přes den neotevírejte okna.
  • Pokud to je možné, omezte používání elektroniky na minimum (počítač, žehlička, tv, aj.).
  • V místnosti rozvěste mokré ručníky.
  • Namočte závěsy a pověste je zpět na okna.
  • Napusťte do dřezu, umyvadla nebo vany cca 1 cm vody (voda se bude odpařovat a tím zvlhčovat a pocitově ochlazovat místnost).
  • Před zapnutý ventilátor umístěte láhev s ledem (teplota se díky vzduchu hnanému přes led pocitově sníží).
  • Umístěte na různá místa v místnosti misky s ledem.
  • Přes zapnutý ventilátor přehoďte vlhkou utěrku.

Máte-li hliníkové žaluzie, mějte je přes den zatažené, aby chránily váš byt před sluncem. Protože však hliník velmi dobře drží teplo, v noci žaluzie naopak vytáhněte nahoru, aby dále neohřívaly váš byt.

Zbavte se všech hřejivých textilií. Neznamená to však zbavit se jich navždy. Stačí je uklidit do skříně, komory apod. Týká se to především materiálů jako je froté, flanel, umělá kožešina, různé plyšové potahy, deky nebo hračky a také koberce. V těchto dnech totiž není nic příjemnějšího než chodit v parném dni bosky po chladné dlažbě, linoleu nebo plovoucí podlaze.

Před spaním si dejte vlažnou sprchu, nikoliv studenou. Studená voda totiž zatahuje póry. Vlažná voda naopak osvěží na delší dobu.

Během horkých nocí se rozhodně nebudete chtít přikrývat naducanou peřinou, ale postačí jen lehké bavlněné prostěradlo.

Důležité je dbát i na pravidelný a vyšší přísun tekutin, protože tělo v horkých dnech ztrácí potem mnoho vody.

Klimatizaci nebo ventilátor?

Pokud se vám zrovna nechce investovat do drahé klimatizace, jsou tady i levnější a účinné možnosti.

Do menších místností nebo do kanceláří se hodí stolní ventilátory. V naší nabídce jsme pro vás našli stolní ventilátor s automatickou horizontální rotací v 90°úhlu a stolní ventilátor v nerezovém provedení s automatickou horizontální rotací v úhlu 90°, 3 rychlostmi a ochranou proti přehřátí.

Ze stojanových ventilátorů jsme pro vás vybrali:

  •  Stojanový ventilátor, u kterého jednoduše nastavíte výšku. Snadno také nastavíte automatickou horizontální rotaci v 90°úhlu a zvolíte až 3 rychlosti.
  • Stojanový ventilátor v černém provedení. Také u něj jednoduše nastavíte výšku i horizontální rotaci 90° a 3 rychlosti.
  • Stojanový ventilátor s nastavitelným úhlem sklonu, ochranou proti přehřátí, 8 rychlostmi a rotací v 80°úhlu. Tento ventilátor je ideální také jako stolní.

Velmi přijatelné řešení přináší miniklimatizace se 3 stupni chlazení. Je dokonale tichá a spotřebuje pouhých 10 W. Má integrovaný ventilátor a jednoduché napájení prostřednictvím USB.

Pokud zkombinujete co nejvíce uvedených tipů, zcela jistě vám bude doma příjemněji.