Nejnovější příspěvky

V lese, jó, v lese na jehličí…

V lese, jó, v lese na jehličí…

Letošní horké a suché léto příliš lesním plodům a houbám nesvědčilo, ale něco málo natrhat možné bylo. A pokud ne přímo v lese, tak na zahrádkách, které v posledních letech stále více osídlují borůvky, maliny a ostružiny. A pokud nám konečně na podzim pořádně zaprší, úrody hub […]

Úložných prostorů není nikdy dost

Úložných prostorů není nikdy dost

Jistě se mnou budete souhlasit, že nejdůležitější věcí v každém domě či bytě jsou šikovné úložné prostory. Díky nim lze mít doma opravdu pořádek a dobrý přehled. Zásadní jsou hlavně místa pro ukládání oblečení, bytového textilu, obuvi, sportovních potřeb a samozřejmě i potravin a drogerie. Snažila […]

Evergreeny z čeledi tykvovitých a lilkovitých

Evergreeny z čeledi tykvovitých a lilkovitých

Tykvovité a lilkovité rostliny se v naší kotlině odjakživa pěstují s velkým nadšením. Stejně jako za dob minulých se dýně, cukety, patisony, lilky, papriky a rajčata skvěle uplatňují v kuchyni i dnes. Pamatujete také na vynalézavost českých hospodyněk, které v dobách nedostatku všeho zahraničního a exotického začaly zavařovat dýni jako kompot s ananasovou trestí? I v dnešní době, kdy je všude všeho dost, se tyto plodiny těší veliké oblibě. Vyzkoušejte naše 3 výborné letní recepty!

Cuketová nádivka

Suroviny: Cuketa (cca 1 kg), 1 hrnek polohrubé mouky, 4 vejce, 15 dkg Eidamu, 10 dkg Nivy, 25 dkg měkkého salámu, 1 větší cibuli, cca 0,5 dcl oleje, kypřicí prášek, lžičku soli, pepř, trochu kari a papriky

Postup: Cuketu, Eidam, Nivu i salám nastrouháme nahrubo. Ve větší míse smícháme s nadrobno nakrájenou cibulí. Pak přidáme mouku, olej, kypřicí prášek, sůl a koření dle chuti. Výslednou směs nalijeme do kulaté formy a pomalu upečeme do zlatavé barvy a křupavé konzistence.

Náš tip: Tato výtečná nádivka se samozřejmě dá jíst teplá, ale stejně skvělá bude jako studená svačina!

Lilkové lodičky

Suroviny: Lilek, menší cibule, 1 rajče, 2 stroužky česneku, 10 dkg anglické slaniny vcelku, balkánský sýr

Postup: Lilek rozkrojíme podélně na polovinu a vydlabeme. Ponecháme cca 3-5 mm vrstvu dužiny se slupkou. Vydlabanou dužinu nakrájíme na kostičky stejně jako cibuli, česnek, slaninu a rajče. Na pánvi opečeme nasucho slaninu. Jakmile se rozpustí tuk ze slaniny a slanina zezlátne, přidáme nakrájenou cibulku a kostičky lilku. Když se směs opeče a změkne, přidáme na chvilku rajče a naposledy česnek. Opět jen lehce osmahneme a plníme do lilkových lodiček. Naplněné lodičky zasypeme hustě balkánským sýrem (nastrouhaným nebo nadrobeným) a zapečeme na podložce v troubě do zlatova.

Náš tip: Náplň můžete libovolně obměňovat, skvělá je například kombinace drůbežího masa a Nivy!

Špíz z lilku a cukety

Suroviny: Lilek, cuketa, žlutá a červená paprika, cibule, 1 vejce, 5-6 lžic hladké mouky, 100 ml světlého piva, sůl a pepř, olej na smažení

Postup: Omyté lilky pokrájíme na větší kostky, osolíme a necháme půl hodiny stát. Pak je omyjeme a osušíme. Cukety a papriky pokrájíme na větší kousky, cibuli na kolečka a vše pak střídavě napichujeme na špízy. Z vejce, mouky a piva si připravíme hustší těsto, ve kterém špízy obalíme a ze všech stran na pánvi s olejem osmažíme dozlatova. Podáváme s vařenými brambory, tatarkou a zeleninovým salátem.

Náš tip: Do těstíčka můžete dle své chuti přidat i trochu nastrouhaného eidamu nebo chilli papriček.

Dáváte přednost zelenině nebo raději masu? Odlehčit jídelníček občas není na škodu. Jaký recept byste uvítali příště?

Zabavte děti na zahradě

Zabavte děti na zahradě

Od jara do podzimu je našim dětem a vnoučatům nejlépe venku na čerstvém vzduchu. Když je krásně teplo, mohou se koupat. A jak známo, s touto zábavou si děti vystačí celý den. Stačí je dobře namazat, ohlídat a máme vystaráno. Ale co když počasí na koupání […]

Solární energie je zdarma!

Solární energie je zdarma!

Největší boom solárních elektráren je sice dávno za námi, nicméně fotovoltaické panely vídáme na střechách domů v každém městě i vesnici. A počasí posledních let nám ukazuje, že dnů plných slunečního svitu bude zřejmě spíše přibývat. My pro Vás v našem internetovém obchodě máme bezmála 160 různých […]

Co Vám na dovolené nesmí chybět

Co Vám na dovolené nesmí chybět

Prázdniny jsou v plném proudu a čas dovolených tím pádem také. Ať už jste příznivci trávení tohoto času v našich luzích a hájích nebo dáváte přednost mořským radovánkám, připravila jsem pro Vás pár tipů, co byste si rozhodně měli na dovolenou vzít s sebou. Tentokrát jsem se zaměřila na zdraví, protože si myslím, že když jste v pořádku po této stránce, nic nebrání báječným zážitkům a dokonalé relaxaci.

Možná se Vám to bude zdát trochu zvláštní, ale začnu něčím, co možná nevypadá zcela prázdninově bezstarostně, ale co je podle mne velmi důležité. Abyste si mohli své volno užít zcela bez problémů a v pohodě, měli byste mít s sebou všechny své léky. Praktické pouzdro na týden nebo dokonce na dva, je výborným řešením, jak mít své důležité léky bezpečně s sebou. Podle mne to je senzační vynález 😊.

Kromě toho, že budete mít léky s sebou, získáte díky tomuto pouzdru navíc i dokonalou kontrolu, zda jste si je ten den již vzali nebo ne. Určitě se Vám už stalo, stejně jako mně, že si najednou nejste jistí, jestli jste svou denní dávku spolkli či ne. Vždyť jeden den je jako druhý a tyto pravidelné a rutinní věci nám někdy splývají.

Možná ještě žádné léky pravidelně neberete, v tom případě Vám gratulujeme, ale i tak byste nad tímto produktem neměli lámat hůl. Nemusíte si do něj totiž dávat klasické léky, ale můžete jej využít na vitamíny či potravinové doplňky. Já osobně se snažím o dovolené vždy udělat něco pro své zdraví a naordinuji si často nějakou kůru s vitamíny, vlákninou nebo třeba u moře podpořím své opálení tabletkami s betakarotenem.

Kosmetická sadaMnoho z nás si o dovolené rádo zasportuje nebo podnikne náročnější túry. Spousta lidí také holduje cyklistickým dovoleným či výletům. Ve všech těchto případech se určitě osvědčí tradiční borovicový masážní přípravek na alkoholové bázi s kvalitními éterickými oleji a rostlinnými extrakty. Dokonale Vás osvěží a je ideální také při pálení chodidel a pocitu těžkých nohou po celodenní fyzické námaze.

Co se Vám na dovolené určitě neztratí je kvalitní kosmetika. V létě je naše pokožka více namáhaná. Často se koupeme, a především slunce nás může nepěkně potrápit. Nejen v našich krajích, ale hlavně u moře, je dobře ošetřená, vyživená a hydratovaná pokožka včetně vlasů velmi důležitá.

Vyzkoušejte luxusní soupravu kosmetiky s arganovým olejem, který je jedním z nejcennějších olejů na světě. Věděli jste, že obsahuje přes 80 % nenasycených mastných kyselin a má vysoký podíl vitamínu E? Jeho vyvážené složení zklidňuje, podporuje obnovu buněk a přirozenou obranyschopnost pokožky, zvláště po jejím vystavení vodě a slunečním paprskům. 5dílná souprava obsahuje sprchový gel, tělové mléko a vlasový šampón, vše o obsahu 250 ml a denní a noční krém o obsahu 125 ml.

Kdybyste si měli s sebou na dovolenou sbalit jen jedinou věc, která by to byla? Těšíme se na Vaše reakce.

Kuchyně jako u babičky

Kuchyně jako u babičky

Nevím jak Vy, ale já jsem velká romantička, což se projevuje v mnoha oblastech života. Asi proto se tak ráda obklopuji starými věcmi, nemám ráda moderní zařízení a už vůbec ne v kuchyni, která by měla být oázou klidu a pohody. A právě to pro mne symbolizují […]

Den otců oslavte grilovačkou!

Den otců oslavte grilovačkou!

Už máme za sebou Den matek, který slavíme druhou květnovou neděli, Den dětí, jež jsme oslavili prvního června a ještě nás tedy čeká Den otců. Tento svátek se ve většině zemí slaví třetí červnovou neděli, ale najdou se i výjimky, které jej slaví třeba na […]

Rebarborový koláč

Rebarborový koláč

Už jen pár dní zbývá do svatého Jana, tedy do konce června, kdy je nejzazší termín sklizně reveně kadeřavé neboli rebarbory. Od tohoto data se již tato pochutina nedoporučuje v kuchyni používat, neboť se v ní nadlimitně zvyšuje obsah kyseliny šťavelové. Ta vadí především lidem s nemocemi pohybového aparátu – dnou, artritidou a revmatem. Malým dětem a citlivým jedincům může ve vyšší koncentraci přivodit i lehkou otravu. Nicméně do koláčů je rebarbora velmi lahodná, její svěží kyselá chuť se skvěle hodí například ke kombinaci s tvarohem. Kombinovat tuto rostlinu s vápníkem je ostatně právě kvůli obsahu kyseliny šťavelové doporučováno. To je také důvodem, proč se například do špenátu přidává smetana. Krásně červené řapíky rebarbory spařte horkou vodou a oloupejte. Pak jsou připraveny ke kuchyňské úpravě.

INGREDIENCE NA TĚSTO
2 ½ hrnku polohrubé mouky1 ½ hrnku pískového cukru
1 hrnek mléka
½ hrnku oleje
2 vejce
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr

INGREDIENCE NA NÁPLŇ:

2 vaničky tvarohu
150 g cukru moučka
rebarbora (kterou předtím nakrájíme na kousky a krátce svaříme s cukrem)
vanilkový cukr

Postup přípravy: ingredience na těsto postupně smícháme (nejprve sypké suroviny a pak postupně po jednom přidáváme mléko, olej a vejce). Těsto dáme péct na vymazaný a vysypaný plech. Pak smícháme ingredience na náplň, a když je těsto částečně upečené (cca napůl), vyndáme jej třeba za pomoci speciálních chňapek s izolační hliníkovou vrstvou, rozetřeme na něj dohladka smíchanou náplň stěrkou a dopečeme. Hotový koláč můžete vzít s sebou na návštěvu k přátelům, protože takové pozornosti udělají větší radost než cokoli zakoupeného v obchodě.

Náš tip: náplň můžete ještě posypat drobenkou z hladké mouky, cukru a másla. V tomto případě snižte množství cukru v náplni tak, že dáte cca polovinu množství a polovinu necháte na drobenku.

Jedli jste někdy rebarboru? Bublaninu s ovocem zdá asi každý, ale co vyzkoušet náš tip a k odpolední kávě si upéct tento koláč? Jak Vám chutná?