V lese, jó, v lese na jehličí…

V lese, jó, v lese na jehličí…

Letošní horké a suché léto příliš lesním plodům a houbám nesvědčilo, ale něco málo natrhat možné bylo. A pokud ne přímo v lese, tak na zahrádkách, které v posledních letech stále více osídlují borůvky, maliny a ostružiny. A pokud nám konečně na podzim pořádně zaprší, úrody hub se ještě klidně můžeme dočkat. Proto pro Vás mám tři báječné recepty na dobroty, které si můžete z plodů lesa uvařit nebo upéci.

Crumble z lesního ovoce

Suroviny: 600 g lesního ovoce, 150 g cukru krupice, 150 g polohrubé mouky, cca 50 g mandlových plátků, cca půlka másla, špetka soli

Postup: Zapékací formu vymažeme máslem. Přebrané a očištěné ovoce promícháme s polovinou cukru a nasypeme do zapékací formy. V míse promícháme máslo s druhou polovinou cukru, polohrubou moukou, plátky mandlí a špetkou soli. Pomocí prstů uděláme drobenku a nasypeme ji na oslazené ovoce ve formě. Vše vložíme do trouby vyhřáté na 180 stupňů a pečeme cca 40 minut do zlatova.

Náš tip: Crumble jezte „zatepla“ lžící. Nádherně křupe a chuť horkého lesního ovoce je jedinečná!

hrnecHoubový guláš se smetanou

Suroviny: 500 g čerstvých hub, 2-4 brambory podle velikosti, 2 barevné papriky např. červená a žlutá, 2 cibule, 1 lžička sladké mleté papriky, sůl, pepř, máslo, 1 zakysaná smetana (150 až 200 ml)

PostupV hrnci osmahneme na másle nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme očištěné nakrájené houby a brambory a papriky na kostičky. Osolíme, opepříme a podlijeme vodou nebo vývarem. Dusíme do měkka. Na konci vmícháme zakysanou smetanu, a ještě chvilku povaříme. Ideální přílohou je tmavé pečivo.

Náš tip: Před podáváním posypejte nasekanou cibulkou zelenačkou.

Zapečené těstoviny s houbami

Suroviny: 500 g těstovin (nejlepší jsou zvlněné flíčky), 250 g čerstvých hub, máslo, 1 cibule, 4 vejce, 2 dcl mléka, sůl, pepř, kmín, červená paprika, sýr na posypání

Postup: Těstoviny uvařte dle návodu do měkka. Nadrobno pokrájené houby okořeněné solí, pepřem, kmínem a paprikou poduste na másle a cibulce a smíchejte s uvařenými těstovinami. Zapékací formu vymažte máslem a vsypejte těstoviny s houbami. Rozmíchejte 4 vajíčka s 2 dcl mléka, osolte a vlijte na těstoviny s houbami. Povrch posypejte strouhaným sýrem a zapečte do zlatova a křupava. Podávejte s oblíbenou nakládanou zeleninou, okurkami, různými čalamádami apod.

Náš tip: Pro ještě lepší chuť můžete houby vylepšit na kostičky nakrájenou anglickou slaninou.

Kdo by neměl rád podzim. Sbíráte houby a ovoce v přírodě nebo raději využijete nabídku supermarketu?



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.