Evergreeny z čeledi tykvovitých a lilkovitých

Evergreeny z čeledi tykvovitých a lilkovitých

Tykvovité a lilkovité rostliny se v naší kotlině odjakživa pěstují s velkým nadšením. Stejně jako za dob minulých se dýně, cukety, patisony, lilky, papriky a rajčata skvěle uplatňují v kuchyni i dnes. Pamatujete také na vynalézavost českých hospodyněk, které v dobách nedostatku všeho zahraničního a exotického začaly zavařovat dýni jako kompot s ananasovou trestí? I v dnešní době, kdy je všude všeho dost, se tyto plodiny těší veliké oblibě. Vyzkoušejte naše 3 výborné letní recepty!

Cuketová nádivka

Suroviny: Cuketa (cca 1 kg), 1 hrnek polohrubé mouky, 4 vejce, 15 dkg Eidamu, 10 dkg Nivy, 25 dkg měkkého salámu, 1 větší cibuli, cca 0,5 dcl oleje, kypřicí prášek, lžičku soli, pepř, trochu kari a papriky

Postup: Cuketu, Eidam, Nivu i salám nastrouháme nahrubo. Ve větší míse smícháme s nadrobno nakrájenou cibulí. Pak přidáme mouku, olej, kypřicí prášek, sůl a koření dle chuti. Výslednou směs nalijeme do kulaté formy a pomalu upečeme do zlatavé barvy a křupavé konzistence.

Náš tip: Tato výtečná nádivka se samozřejmě dá jíst teplá, ale stejně skvělá bude jako studená svačina!

Lilkové lodičky

Suroviny: Lilek, menší cibule, 1 rajče, 2 stroužky česneku, 10 dkg anglické slaniny vcelku, balkánský sýr

Postup: Lilek rozkrojíme podélně na polovinu a vydlabeme. Ponecháme cca 3-5 mm vrstvu dužiny se slupkou. Vydlabanou dužinu nakrájíme na kostičky stejně jako cibuli, česnek, slaninu a rajče. Na pánvi opečeme nasucho slaninu. Jakmile se rozpustí tuk ze slaniny a slanina zezlátne, přidáme nakrájenou cibulku a kostičky lilku. Když se směs opeče a změkne, přidáme na chvilku rajče a naposledy česnek. Opět jen lehce osmahneme a plníme do lilkových lodiček. Naplněné lodičky zasypeme hustě balkánským sýrem (nastrouhaným nebo nadrobeným) a zapečeme na podložce v troubě do zlatova.

Náš tip: Náplň můžete libovolně obměňovat, skvělá je například kombinace drůbežího masa a Nivy!

Špíz z lilku a cukety

Suroviny: Lilek, cuketa, žlutá a červená paprika, cibule, 1 vejce, 5-6 lžic hladké mouky, 100 ml světlého piva, sůl a pepř, olej na smažení

Postup: Omyté lilky pokrájíme na větší kostky, osolíme a necháme půl hodiny stát. Pak je omyjeme a osušíme. Cukety a papriky pokrájíme na větší kousky, cibuli na kolečka a vše pak střídavě napichujeme na špízy. Z vejce, mouky a piva si připravíme hustší těsto, ve kterém špízy obalíme a ze všech stran na pánvi s olejem osmažíme dozlatova. Podáváme s vařenými brambory, tatarkou a zeleninovým salátem.

Náš tip: Do těstíčka můžete dle své chuti přidat i trochu nastrouhaného eidamu nebo chilli papriček.

Dáváte přednost zelenině nebo raději masu? Odlehčit jídelníček občas není na škodu. Jaký recept byste uvítali příště?



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.