Nejnovější příspěvky

Pohodová kávička

Pohodová kávička

Udělat si čas na příjemné posezení u kávy s rodinou či přáteli, něco dobrého si upéci a strávit pár hezkých momentů, to je radostí v každém ročním období. Jistě to máte rádi stejně, jako já. Po celodenním shonu nebo i o nabitém víkendu je vždy tak milé […]

Jarní salát

Jarní salát

Pochutnejte si na jaru! Usaďte sena své zahrádce, terase či balkóně a pochutnejte si na svěžím jarním salátu. Právě na jaře se Vám budou hodit vitamíny a minerály, které čerstvá zelenina nabízí. Doplňte tento salát čerstvým celozrnným pečivem a získáte chutnou, lehkou a zdravou večeři. […]

Zdraví na talíři

Zdraví na talíři

Letos jsme tu sice už nějaké recepty na saláty měli, ale já si říkám, že zeleniny není nikdy dost, zvláště v našich končinách. Česká strava má, co se týká zdraví, určitě co dohánět. Naše kuchyně se té oficiálně nejzdravější – středomořské – bohužel ani neblíží. Máme zkrátka rádi tučné maso, smetanové omáčky a knedlíky. Když kuře, tak na paprice nebo grilované, a ani zdravý králík hutné smetaně neunikne. Dejme si tedy salát místo večeře alespoň obden, co říkáte?

JARNÍ SALÁT S DIJONSKOU ZÁLIVKOU

Když se řekne salát, spousta z nás si představí ten klasický, zelený, hlávkový. Proto jsem vybrala recept právě z něj. Připravte si rovnou dva, protože tenhle salát je vážně skvělý. Dále budete potřebovat dva svazky ředkviček, tedy asi dvacet kusů, jednu kedlubnu, jednu větší mrkev, několik jarních cibulek a česnek, ideálně medvědí, pokud ho neseženete, pak samozřejmě stačí klasický, asi dva větší stroužky. Na zálivku budete potřebovat dvě lžíce dijonské hořčice, špetku soli, špetku cukru, šťávu z čerstvého citronu a olivový olej.

Salát dobře omyjeme, odstředíme z něj vodu a natrháme jej na malé kousky. Přidáme omyté a na kolečka nakrájené ředkvičky, nasekanou jarní cibulku a stejně upravený medvědí česnek. Mrkev a kedlubnu nastrouháme na nudličky. Všechny připravené suroviny smícháme a dochutíme zálivkou. Po smíchání se zálivkou salát ihned podáváme. Pokud jej nebudeme hned konzumovat, ale připravujeme jej například ke grilování, pak zálivku necháme do poslední chvíle zvlášť. Jinak by salát povadnul a změknul.

NÁŠ TIP: Vyzkoušejte multifunkčního pomocníka, ve kterém můžete zeleninu omýt, nechat okapat i nakrájet. Na medvědí česnek a jiné zelené bylinky můžete zase použít praktickýmlýnek.

PRAVÝ ŘECKÝ SALÁT SE SÝREM FETA Mlýnek

Pokud chcete vyzkoušet zdravou středomořskou kuchyni, pak nejjednodušším způsobem je řecký salát. Připravte si asi půl kila zralých rajčat, podle velikosti jednu až dvě okurky, tři až čtyři různě barevné papriky, jednu až dvě červené cibule, hrst černých a hrst zelených oliv, asi čtvrt kila sýru feta (pokud si skutečně chcete dopřát autentický zážitek, nenahrazujte ho žádným jiným sýrem, použijte vždy originál fetu) a asi deci kvalitního olivového oleje, nejlépe panenského, lisovaného za studena.

Veškerou zeleninu omyjeme a nakrájíme na kousky, cibuli na kolečka nebo půlměsíčky. Vše smícháme v míse s olivovým olejem, přidáme olivy a sýr, který lze buď nakrájet na kostičky nebo nadrobit rukama.  K dochucení můžeme použít červený vinný ocet.

NÁŠ TIP: Salát je výborný i samotný jako lehká večeře, s opečenou bagetkou či toastem. Výborně chutná s bílým řeckým vínem Retsina.

Prozraďte nám do komentáře, kolikrát týdně večeříte salát?

Nepodceňte změny jarního počasí

Nepodceňte změny jarního počasí

Jaro k nám vtrhlo se vší svou nádherou, ale stejně jako v minulých letech, poněkud překotně. Z chladné zimy a teplot kolem nuly tu najednou máme dvacítky, všechno kvete, pučí a bzučí 😊. To je samozřejmě příjemné, ale zároveň je na místě i opatrnost. Ráno a večer je znát, […]

Jarní vycházky pro zdraví

Jarní vycházky pro zdraví

Konečně je tu opravdové jaro, slunce září a hřeje, teploty atakují dvacítku a příroda se probouzí. Jako mávnutí kouzelného proutku je během pár dnů vše v plném květu, což asi nedělá radost alergikům, ale jinak se všichni z krásného počasí radujeme. Já osobně mám hned lepší náladu […]

Velikonoční zvyky a tradice

Velikonoční zvyky a tradice

Lidé se často rozdělují na dva tábory podle různých názorů. Ať už jde o milovníky psů a koček nebo fotbalu a hokeje, každý má spoustu argumentů, proč právě jeho názor je ten pravý a správný. A tak stejně jako existují lidé, pro které jsou nejoblíbenějšími svátky v roce Vánoce, existuje i tábor příznivců Velikonoc.

Kromě toho, že jsou Velikonoce nejvýznamnějším křesťanským svátkem, jsou také obdobím mnoha lidových tradic spojených s vítáním jara, které s náboženským svátkem souvisí jen volně. My si jen vysvětlíme základní velikonoční pojmy a pak se soustředíme především na ty zvyky, které slaví všichni bez rozdílu, na tradice, jež jsou doma v Česku i na Slovensku a symbolizují především příchod jara, radost, zábavu a veselí dětí i dospělých.

Hlavní velikonoční pojmy

Velikonoce jsou tzv. pohyblivé svátky, protože se slaví každý rok v jiném čase. Nicméně jistá pravidelnost zde je. Boží hod velikonoční připadá totiž vždy na první neděli po prvním jarním úplňku. Velikonoční svátky se tak mohou slavit v době od předposledního týdne v březnu až po první polovinu dubna. Týden před tzv. božíhodovou nedělí a velikonočním pondělím se nazývá pašijový a každý den v něm má své vlastní jméno a význam.

Modré pondělí a Šedivé úterý jsou obecně trochu méně známé dny. Většinou se začínalo s domácí přípravou na svátky úklidem, vymetal se prach a pavučiny. O Škaredě středě se nesmíme škaredit, mohlo by nám to zůstat! Někdy je středa zvaná též Sazometná, což odkazuje opět na úklid domácností a vymetání popele a sazí. Také o Zeleném čtvrtku bychom měli být veselí a hlavně – jíst celý den zeleninu, nejlépe zelenou. Velký pátek je pak dnem, kdy se podle legendy otevírají poklady ve skalách a vůbec je celý magický a kouzelný.

Tradice aneb pomlázka a kraslice

Velký pátek nám uvozuje finální dny Velikonoc, sobotu, neděli a pondělí. Na Bílou sobotu se pletou pomlázky a chystají vajíčka, která budou sloužit jako odměna koledníkům. Neděle velikonoční aneb Boží hod to je zase ten správný čas na vaření a pečení tradičních pokrmů, o kterých si podrobněji povíme dále.

Vrcholem velikonočního týdne je, hlavně pro koledníky, pondělí, kdy se vyráží na pomlázku. Každá žena a dívka by měla být pošlehána spletenými čerstvými vrbovými pruty, aby byla následující rok zdravá a svěží. Za pomlázku se mužům a chlapcům děkuje vařenými, obarvenými a ozdobenými vajíčky (a ve velké většině domácností se dospělým mužům nalije sklenka něčeho ostřejšího). Součástí této tradice může být i polévání vodou, které je různé kraj od kraje. Někde polévají muži ženy a někde je to i naopak.

velikonoční vejce

Bez výzdoby to určitě nepůjde

Důležitou součástí Velikonoc je výzdoba. Vyzdobit si svou krásně uklizenou domácnost je pro každou hospodyňku velkou radostí. Jaro je symbolem znovuzrození, a tak jsou kromě květin a pomlázek hlavními motivy vajíčka a mláďata.

Ta se vyskytují ve všech možných podobách, třeba jako motivy na bytovém textilu jako ubrusech, záclonách či polštářích nebo samostatně jako figurky či závěsné dekorace. Svátky jara tedy vítáme s uklizenou domácností plnou květin, kraslic, beránků, zajíčků, kuřat a housat 😊.

Velikonoce v kuchyni

Neděle aneb Boží hod velikonoční je čas na pečení beránka a dalších typických pokrmů, které se mohou v různých oblastech lišit. Jedním z nejoblíbenějších pokrmů je nádivka zvaná též hlavička, jejíž nejdůležitější součástí je uzené maso, česnek, různé zelené bylinky včetně kopřiv a špenátu, bílé pečivo, koření a samozřejmě vejce.

V mnoha domácnostech se také často připravuje velikonoční pečeně, kterou bývá, podobně jako na Boží hod vánoční, hlavně pernatá drůbež jako je kachna nebo krůta. Oblíbenou velikonoční pečínkou je také jehněčí s česnekem. K pečením se připravuje hlavně čerstvý špenát, který spolu s různými zelenými bylinkami symbolizuje jaro.

Pokud nepečete beránka, nemáte formu nebo vám jeho, většinou piškotové, těsto nechutná, zkuste si upéci mazanec. Ten se zadělává na Bílou sobotu a těsto je stejné jako na vánočku. Dalším typickým velikonočním pečivem jsou jidáše. Tato sladká pochoutka ve tvaru válečků je také z kynutého těsta, oslazeného medem.

Věděli jste vše nebo Vám náš článek poskytl nějakou novou informaci?

Jarní úklid aneb s chutí do toho a půl je hotovo

Jarní úklid aneb s chutí do toho a půl je hotovo

I pro tuto nepříliš oblíbenou činnost mám pro vás pár dobrých rad a tipů. První a zásadní je: vrhněte se do toho, pokud možno s elánem a chutí. Víte, co třeba funguje u mne? Vždycky si zkusím představit, jak mi bude večer v krásně uklizeném a voňavém […]

Co ve Vaší kanceláři nesmí chybět?

Co ve Vaší kanceláři nesmí chybět?

Lidé, kteří pracují v kanceláři, vědí, že kvalita pracovního prostředí je velmi důležitá. Patříte mezi ně? Pak pro Vás máme pár rad jak si sezení v kanclu co nejvíce zpříjemnit. V prvé řadě je důležité udržovat své pracovní místo čisté. Velkou část úklidu jistě obstará člověk, který je […]

Péče o pokožku a vlasy po zimním období

Péče o pokožku a vlasy po zimním období

Během zimy se vlivem teplotních výkyvů a jiných podmínek Vaše pokožka vysušuje a červená. Vlasy ztrácí svou sílu a lesk, lámou se a jsou křehké a často i roztřepené. S prvními jarními paprsky je tak dobré dopřát vlasům i pokožce vzpruhu a především pořádnou regeneraci. Víte, jak na to?

Péče o pokožku

V zimě pokožka ztrácí svůj ochranný film, a proto se vysušuje a ztrácí svou přirozenou vlhkost. Je to způsobené nejen mrazem a sněhem, ale i přecházením z chladu do tepla a horkou sprchou, kterou si všichni jistě rádi dopřejeme, když venku mrzne. Jak se tedy o pokožku postarat, aby byla na jaře opět svěží a zdravá?

Péče o pokožkuPokožka na rukou trpí v zimě nejvíce, je tak třeba jí věnovat zvýšenou pozornost.Podle potřeby si ruce několikrát denně natírejte krémem. Vhodný je měsíčkový, protože obsahuje jobový olej a vitamín E, který kůži regeneruje. Pleť na tom po zimě není o nic lépe, postarejte se tak i o ni. Ať už různými výživnými maskami (vyhněte se těm hloubkově čistícím, které pokožku vysušují) nebo peelingem. Důležité je ji mazat krémy s obsahem vitamínu E.Vaší pleti rozhodně prospěje denní a noční krém s arganovým olejem, který podporuje obnovu buněk. Nezapomínejte napravidelný pitný režim. Ten Vaši pokožku hydratuje. Zároveň je dobré doplňovat stravu o vitamín C, který je velmi důležitý pro zdraví vaší pleti.Podílí se totiž na tvorbě proteinů a kolagenu. Své pokožce také pravidelně dopřejte peeling, především se zaměřte na místa, kde máte kůži zrohovatělou. Po obroušení ji hydratujte balzámem. Denně, hlavně po koupeli, je vhodné se mazat tělovým mlékem, které Vaší kůži navrátí vlhkost.

Péče o vlasy
Asi každý chce mít vlasy zdravé a krásné. Jak toho ale docílit po zimě, kdy vypadají spíš jak chemlon? Vsaďte na vyživující a regenerační vlasové kúry a masky. Zároveň je dobré navštívit kadeřníka, který Vám účes zastřihne a zbaví Vás tak roztřepených konečků, které vlasy zatěžují. Investujte také do lepšího šamponu, který vlasy revitalizuje. Jejich třepe [péče o vlasy] ní pak můžete účinně zabránit používánímspeciálního přípravku s obsahem provitamínu B5 a proteinů z pšeničných klíčků. Tento přípravek se navíc postará o to, že Vaše vlasy nebudou zplihlé.

Dáváte při péči o pokožku přednost koupeným přípravkům nebo se je raději připravujete z babských receptů sami doma? Máte nějaký generacemi osvědčený recept?