Den otců oslavte grilovačkou!

Den otců oslavte grilovačkou!

Už máme za sebou Den matek, který slavíme druhou květnovou neděli, Den dětí, jež jsme oslavili prvního června a ještě nás tedy čeká Den otců. Tento svátek se ve většině zemí slaví třetí červnovou neděli, ale najdou se i výjimky, které jej slaví třeba na Josefa, což je 19. března. U nás je však tradice příznivější hlavně vzhledem k počasí, protože díky červnovému datu si můžeme dovolit oslavit Den otců skvělou grilovačkou. A protože i já se na něco podobného chystám, poradím Vám, jak na to, aby zahradní slavnost na počest všech tátů opravdu stála za to.

Ještě pár slov k historii tohoto svátku. Možná to víte, možná ne a rádi si o vzniku Dne otců něco přečtete. Tuto tradici založila Američanka Sonora Smart Dodd, která tak chtěla ocenit péči a lásku, se kterou se o ni a její čtyři sourozence staral po smrti maminky její otec. První oslava Dne otců se tak konala v americkém městečku Spokane ve státě Washington dne 19. 6. 1910. Tento den slavil Sonořin otec narozeniny. Tehdy to byl spíše soukromý svátek, ale jeho popularita se rychle šířila a rostla a v roce 1966 jej prezident Lyndon Johnson vyhlásil jako oficiální Den otců.

Pokud i vy chcete oslavit třetí červnovou neděli se svým tátou, je zahradní grilovačka přímo skvělou příležitostí. Snad nám bude přát i počasí a neformální rodinná oslava proběhne tak, jak má. Hlavním atributem pro správnou grilovačku je samozřejmě gril. Určitě již doma nějaký máte a asi bude na dřevěné uhlí. Možná i Vy jste v poslední době zaslechli informace o škodlivosti kouře, vracejícího se z kapajícího omastku zpět na maso. Co to tedy zkusit tentokrát jinak a pořídit si gril elektrickýgrilování

Také Vám tatínek vyprávěl, jak si jako děti pekli brambory v popelu a při každé grilovačce nebo opékání špekáčků na tuto dětskou laskominu nostalgicky vzpomíná? Vyzkoušejte tedy tento speciální nástavec na gril, který prý tuto opěvovanou pochoutku dokáže vytvořit i bez pomoci popela.

Velmi důležitou pomůckou pro správné a bezpečné grilování jsou grilovací kleště. Jednak jsou mimořádně praktické a jak maso, tak klobásy či zelenina, se s jejich pomocí šikovně nandavají, obracejí i snímají z grilu, tak také zároveň nedochází, tak jako při používání vidličky, k propichování masa, vytékání šťávy a jejímu následnému připalování.

Kromě kleští se Vám jistě bude hodit i extra dlouhá a tepelně izolující rukavice, protože gril často vydává opravdu silný žár. Ať již tedy budete grilovat Vy sami nebo to necháte na oslavenci, vždycky myslete na to, aby manipulace s grilovanými pokrmy byla co nejjednodušší a nejbezpečnější. Dbejte také na to, aby Vám kolem grilu neběhaly děti, protože stačí okamžik a úraz potažmo zkažená oslava jsou tu! Přejeme Vám krásný Den otců a další z řady příjemných rodinných setkání!

Slavíte Den otců? Ať tak či tak, určitě si nenechte ujít každý důvod k setkání s rodinou. Co nejraději při takových setkáních grilujete?



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.