Nejnovější příspěvky

Solární energie je zdarma!

Solární energie je zdarma!

Největší boom solárních elektráren je sice dávno za námi, nicméně fotovoltaické panely vídáme na střechách domů v každém městě i vesnici. A počasí posledních let nám ukazuje, že dnů plných slunečního svitu bude zřejmě spíše přibývat. My pro Vás v našem internetovém obchodě máme bezmála 160 různých […]

Co Vám na dovolené nesmí chybět

Co Vám na dovolené nesmí chybět

Prázdniny jsou v plném proudu a čas dovolených tím pádem také. Ať už jste příznivci trávení tohoto času v našich luzích a hájích nebo dáváte přednost mořským radovánkám, připravila jsem pro Vás pár tipů, co byste si rozhodně měli na dovolenou vzít s sebou. Tentokrát jsem se zaměřila […]

Kuchyně jako u babičky

Kuchyně jako u babičky

Nevím jak Vy, ale já jsem velká romantička, což se projevuje v mnoha oblastech života. Asi proto se tak ráda obklopuji starými věcmi, nemám ráda moderní zařízení a už vůbec ne v kuchyni, která by měla být oázou klidu a pohody. A právě to pro mne symbolizují staré dobré časy našich babiček. Možná máte stejně hezké vzpomínky na babiččinu bílou kredenc, kde se vždy našel nějaký bonbón, v hrníčku byly schované drobné a kde každý víkend trůnila mísa buchet či bábovka.

Nemusíte přímo renovovat starou kredenc, která třeba už dávno slouží v garáži jako skříň na nářadí. Dnes je na trhu velký výběr kuchyňského nábytku v retro stylu a každý obchod takové kousky ve své nabídce má. Já bych Vám spíše doporučila pár šikovných textilních vychytávek a doplňků, které dokáží dokonale romanticky doladit i kuchyň, která není zrovna přesně ve stylu našich babiček.

Protože, jak známo, textilem a doplňky můžete každou místnost proměnit doslova lusknutím prstů a pokud je zařízená v neutrální světlé barvě jako je bílá, smetanová, vanilková nebo béžová, pak je to úplná hračka. Jako ukázkový motiv romantického retro zařízení jsem vybrala okouzlující motivy růží.

Vyzkoušejte například jednoduchý trik s prostíráním. Uvidíte, jak krásně bude Vaše stolování vypadat s motivy růží v krásné barevnosti i provedení. Další podobné kousky pak mohou ozvláštnit například kuchyňskou linku. Vystavte si v ní hrnečky ve stejném dekoru.

Poblíž linky určitě najdete místo na nenápadný malý bílý věšák, kde se budou báječně vyjímat další nepostradatelné kuchyňské doplňky jako jsou chňapka a podložka pod hrnec. Nemusíte je nikam schovávat, protože elegantně zavěšené budou tvořit velmi něžné a stylové dekorace.

A aby byl retro vzhled Vaší kuchyně dokonalý, můžete si pořídit také bílé nástěnné retro hodiny 3 v 1, které nejsou jen krásné svou střízlivou elegancí a jednoduchostí, ale především jsou mimořádně praktické. Kromě hodiny s velkým číselníkem obsahují totiž také teploměr a kuchyňský časovač, minutku. Model s přesným hodinovým strojkem Quartz pracuje na jednu tužkovou baterii.

Vzpomenete si ještě, jakou kuchyň měla Vaše babička? Co se Vám vybaví jako první?

Den otců oslavte grilovačkou!

Den otců oslavte grilovačkou!

Už máme za sebou Den matek, který slavíme druhou květnovou neděli, Den dětí, jež jsme oslavili prvního června a ještě nás tedy čeká Den otců. Tento svátek se ve většině zemí slaví třetí červnovou neděli, ale najdou se i výjimky, které jej slaví třeba na […]

Rebarborový koláč

Rebarborový koláč

Už jen pár dní zbývá do svatého Jana, tedy do konce června, kdy je nejzazší termín sklizně reveně kadeřavé neboli rebarbory. Od tohoto data se již tato pochutina nedoporučuje v kuchyni používat, neboť se v ní nadlimitně zvyšuje obsah kyseliny šťavelové. Ta vadí především lidem s nemocemi pohybového aparátu […]

Ekologické recepty

Ekologické recepty

Ekologie je téma, které se v posledních letech skloňuje ve všech pádech. Já jsem vám nedávno přinesla článek o ekologickém nakupování, protože se konečně podařilo ukotvit zákaz rozdávání umělohmotných tašek zdarma v zákoně. Dnes vám zase poradím, jak skvěle využít slupky – z pomerančů, brambor a jablek. O tom, že slupky obsahují mnoho cenných látek a především vlákniny, jste už jistě slyšeli. Já vám nyní nabídnu zajímavé způsoby jejich využití nejen v domácnosti, ale i k jídlu.

Osvěžovač vzduchu z pomerančových slupek

Určitě to znáte, loupete pomeranč a místnost se okamžitě nádherně provoní. Mohou za to silice, které se uvolňují z jeho kůry. Poradím vám, jak si vyrobit naprosto bezkonkurenční a absolutně přírodní osvěžovač vzduchu právě z pomerančových slupek.

Nakrájejte je na kousky a spolu s několika muškátovými oříšky a několika tyčinkami skořice vložte do hrnce s vodou.

Záleží jen na vás, kolik osvěžovače si chcete v jedné dávce uvařit. Povařte zhruba půl hodiny, sceďte do lahvičky s rozprašovačem a uchovávejte v lednici.

Můj tip: ještě jeden zajímavý způsob na využití slupek z pomeranče. Pokud doma používáte třtinový cukr, jistě jste si všimli, že se v něm často dělají hrudky. A právě to jedna malá pomerančová slupka vyřeší. Dózu s cukrem pak uchovávejte dobře zavřenou v ledničce. Dóza

Chipsy z bramborových slupek

Na přípravu této pochoutky budete potřebovat slupky z brambor, olej a sůl. Brambory před loupáním pochopitelně velmi důkladně omyjte a pořádně okartáčujte. Slupky pokrájejte na rovnoměrné kousky a zhruba na hodinu je ponořte do mísy s vodou a ledem. Pak je sceďte, vysušte a osmažte na pánvi s olejem dokřupava. Chipsy budou krásně zlatavé. Nechte je ještě zbavit přebytečného oleje na papírových utěrkách, osolte a podávejte.

Můj tip: stejným způsobem lze zužitkovat i jiné slupky například z červené řepy, pastináku či celeru.

Čaj za jablečných slupek

Na tento báječný čaj, který si můžete udělat po celý rok, si připravte dostatečné množství jablečných slupek. Vložte je do většího hrnce a zalijte vodou. Množství necháme na vás, ale slupkami nešetřete, ať má čaj dobrou chuť. Dále můžete přidat dle chuti různé koření, které máte rádi např. celou skořici, hřebíček apod.

Čaj nevaříme, dovedeme jej pouze do teploty těsně pod bod varu, abychom nezničili chuť ani vitamíny. Pak vypneme a necháme pod pokličkou několik minut dojít a vyluhovat. Hotový čaj můžeme dochutit třtinovým cukrem, agávovým sirupem, medem, citrónem a podávat teplý i studený.

Můj tip: do čaje můžete přidat například i šípky nebo nějaké jiné chutné plody či bylinky. Záleží jen na vaší chuti a nápadech.

Jaký osvěžovač nejraději používáte ve Vaší domácnosti? Dáte nám tip?

Zdravá smoothie nejen pro děti

Zdravá smoothie nejen pro děti

Hit posledních let – smoothie – není vlastně až taková novinka. Koktejly ze sezónního ovoce tady byly odjakživa. Ale změnilo se složení směrem ke zdravějším potravinám. Zmrzlinu nahradil nízkotučný jogurt, cukr zase med, stévie či agávový sirup a na ozdobu se místo kopečku šlehačky dávají […]

Ekologické nakupování

Ekologické nakupování

Také jste si všimli, že v poslední době vám už nikde nedají igelitovou či mikrotenovou tašku zadarmo? A vydat denně dvě a až pět korun za kus igelitu, to už se každému nechce. Toto nové nařízení má za cíl ochránit přírodu a snížit zaplňování našeho životního […]

Chřest last minute

Chřest last minute

Květen a červen to jsou měsíce chřestu. Stejně jako loni, i letos vám přináším recepty, které jsme si oblíbili ať už já nebo moji kolegové. A protože letošní chřestová sezóna už bude trvat jen přibližně dva týdny, rozhodla jsem se doslova na poslední chvíli pro dva „last minute“ recepty. Prvním je klasika – výborná chřestová polévka a druhým lahodný teplý salát s chřestem. Oba recepty se budou skvěle hodit jako lehká večeře, která je v období před létem tak oblíbená. Musíme přece trošku shodit do plavek, co říkáte?

Na přípravu výtečné CHŘESTOVÉ POLÉVKY budete potřebovat:

500 g bílého chřestu, jarní cibulku, plátek másla, lžíci hladké mouky, 50 ml bílého vína, sůl, muškátový oříšek

Chřest oloupeme ostrou škrabkou. Odkrojíme hlavičky a konce a stonky překrájíme na kratší špalíčky a dáme stranou. Konce a slupky vložíme do menšího hrnce, zalijeme 1 litrem vody, osolíme a vaříme asi čtvrt hodiny.

Cibulku nakrájíme nadrobno. V hrnci rozpustíme máslo, vsypeme cibulku a restujeme ji, až zesklovatí. Pak zaprášíme moukou a chvilku restujeme, aby vznikla světlá cibulová jíška. Tu zalijeme vínem, rozšleháme metličkou a další asi 1 minutu vaříme.

Do hrnce s jíškou scedíme připravený vývar a rozšleháme. Přidáme pokrájené špalíčky chřestu a necháme další čtvrt hodinu vařit na mírném ohni. Provařenou polévku důkladně rozmixujeme.

Pak do polévky přidáme hlavičky chřestu a vlijeme smetanu. Dochutíme strouhaným muškátovým oříškem, solí a pepřem, a ještě dalších pár minut povaříme.

Teplý SALÁT S CHŘESTEM vytvoříte z těchto surovin: Pánev

500 g zeleného chřestu, 500 g cherry rajčátek, 1 žlutá paprika, balíček rukoly, kozí sýr, lžíce medu, lžíce dijonské hořčice, balzamikový ocet a olivový olej.

Chřest pokrájíme na několikacentimetrové špalíčky stejně jako papriku. Na pánvi rozehřejeme olivový olej a chřest, papriku a rajčátka lehce osmahneme do měkka.

Mezitím si připravíme zálivku z olivového oleje, balzamikového octa, dijonské hořčice a medu. Změklou zeleninu přendáme do mísy na lůžko z rukoly, dozdobíme kozím sýrem a zalijeme zálivkou.

Jak si chřest připravujete Vy? Napište nám do komentáře.