Jednohubky, po kterých se jenom zapráší

Jednohubky, po kterých se jenom zapráší

S blížícím se koncem roku nastává po Vánocích druhé kolo kulinářských svátků. K oslavám uvítání Nového roku dobré jídlo a pití patří stejně jako příjemná zábava, radost a veselí. Pravdou je, že bujaré slavení už ráda přenechám mladším, ale co bych si neodpustila, kdyby si rodina na Silvestra nepochutnala na skvělých studených lahůdkách. Vyzkoušejte i Vy jednohubky, které jsme si doma oblíbili.

 

Hermelínové s ostrými brusinkami

Suroviny: 5 rohlíků, 2 hermelíny, sklenku zavařovaných brusinek, chilli pastu, trochu smetany, párátka

Postup: Nakrájejte rohlíky na kolečka, špičky si schovejte na strouhanku. Rozmixujte brusinky s trochou chilli pasty (množství nechám na Vás a chuti Vašich hostů) a smetany a touto směsí vydatně potřete kolečka rohlíků. Na každou jednohubku pak umístěte kousek hermelínu a propíchněte párátkem.

Můj tip: Na bílý hermelín přidejte zelenou ozdobu – kousek lístku rukoly nebo polníčku.

 

Barvy i chutě Itálie

Suroviny: Mozzarellové kuličky, cherry rajčátka, lístky bazalky, párátka

Postup: Na párátko napichujte střídavě mozzarellové kuličky, rajčátka a lístky bazalky.

Můj tip: Podávejte na talíři bohatě pokapaném olivovým olejem a balzamikovým octem (ideálně sladkým). Každý si pak může podle potřeby tuto jednohubku ve směsi poválet.

 

Okurky s lososem

Suroviny: 2 salátové okurky, menší balení uzeného lososa, citrón, zakysanou smetanu a trochu kopru (může být i sterilovaný), sůl, pepř

Postup: Okurky nakrájíme lehce našikmo asi na centimetrové špalíčky. V misce smícháme nadrobno nasekaného lososa se zakysanou smetanou a koprem. Směs osolíme, opepříme a dochutíme citrónem. Na rozložené kousky okurek dávkujeme lžičkou vždy kopeček pomazánky a propíchneme párátkem.

Můj tip: Tuto lahůdku udržujte v chladu, na stůl ji servírujte přímo z lednice. Etažér

 

Švestky ve slaninovém kabátku

Suroviny: Sušené švestky, anglická slanina, sýr Niva, sklenka portského vína, párátka

Postup: Švestky v misce zalijte portským vínem a nechte cca 20 minut nasáknout. Pak do každé švestky vložte kousek Nivy a obalte ji slaninou. Propíchněte párátkem a na suché pánvi zprudka a rychle opečte do křupava.

Poznámka + můj tip: U tohoto receptu záměrně neuvádím množství, protože je poměrně pracný, takže si sami zvažte, kolik švestek na osobu uděláte. A prozradím Vám, že tahle  báječná pochoutka je výborná i v létě na grilu.

 

Jaké chuťovky připravujete nejen na závěr roku u Vás doma?



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.