Bramborový salát – jde to i bez majonézy

Bramborový salát – jde to i bez majonézy

Také jste se zařekli, že letos o svátcích nepřiberete a vyhnete se pocitům plnosti a někdy až trochu nevolnosti z každoročního bezuzdného přejídání? Já si to říkám každý rok, ale dosud při volbě, zda do štědrovečerního bramborového salátu dát majonézu či jogurt vždy zvítězila majonéza. Tak mne napadlo ji nenahrazovat, ale vynechat a udělat chutný salát i bez ní. Získala jsem od kamarádů dva recepty, vyzkoušela je a oba saláty jsou jednoduše báječné!

Bramborový salát bez majonézy

Tento recept ponechává v salátu vše, co tam patří a přidává i něco málo navíc. Uvidíte, že ke smažené rybě bude naprosto skvělý. I když obsahuje vajíčka a olej, je mnohem lehčí než klasický salát s majonézou.

Suroviny: 1 kg brambor, 250 g mrkve, 150 g celeru, 150 g hrášku, 1 větší petržel, 1 větší červená cibule, 5 naložených okurek, 5 vajec, 5 lžic rostlinného oleje, 5 lžic octa sůl, pepř.

Postup: Brambory uvaříme ve slupce, ne zcela do měkka. Ještě teplé je oloupeme a necháme vychladnout. Uvařenou mrkev, celer a petržel nakrájíme na malé kostičky, stejně jako cibuli a kyselé okurky. Stejným způsobem pak nakrájíme vychladlé brambory, a i s hráškem vše lehce promícháme. Uvařená vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Bílky nakrájíme také na malé kostičky a žloutky utřeme s olejem, octem, solí a pepřem dohladka. Tuto zálivku pak zlehka vmícháme do salátu.

Náš tip: Zeleninu můžete různě obměňovat podle sezóny a chuti, tento salát je výborný i v letní verzi s kukuřicí a červenou paprikou. Na oba typy salátu, doporučujeme použít sterilovanou zeleninu, která je nejen měkká a připravená k použití, ale díky nálevu už získala i svou typickou lehce nakyslou chuť.

Bramborový salát na rakouský způsob

Tento druh bramborového salátu se hodně jí u našich sousedů v Rakousku. Jedná se o lehkou variantu, která se skvěle hodí k různým druhům grilovaného i smaženého masa. Nepřekonatelný je k vídeňskému řízku (do tenka rozklepaný plátek telecího masa obalený v klasickém trojobalu), ale výborný bude i ke štědrovečernímu kaprovi.

Suroviny: 1 kg brambor, 1-2 červené cibule dle velikosti, 2–3 kyselé okurky. Na zálivku: menší hrnek vody, 4-5 lžic octa, 1-2 lžíce oleje, lžičku soli, lžičku pepře, lžičku cukru.

Postup: Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout a oloupeme. Nakrájíme na asi půlcentimetrové plátky. Cibuli také nakrájíme, ideální jsou cca centimetrové kousky. Okurky nakrájíme do stejných centimetrových hranolků jako cibuli.Z vody, oleje, octu, cukru, soli a pepře uděláme zálivku. Do mísy dáme brambory s cibulí a okurkami a zalijeme zálivkou. Zlehka, ale řádně promícháme, aby se všechno dobře spojilo. Před podáváním necháme odležet v lednici asi hodinu.

Dáváte přednost klasice nebo uvítáte naše odlehčené recepty?



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.