Vánoční pečení trochu jinak

Vánoční pečení trochu jinak

Musím se Vám přiznat. NEPEČU VÁNOČNÍ CUKROVÍ. Mnohým to může připadat nepochopitelné, vždyť je to jeden z nejzásadnějších symbolů Vánoc. Nicméně my to tak máme už několik generací, cukroví prostě k našim zvykům nepatří. Ale nenechte se mýlit, gurmáni jsme velcí, takže i u nás musí o svátcích být něco sladkého. Většinou to řeším bohatým jablečným štrúdlem plným ořechů a rozinek (samozřejmě naložených v rumu), ale letos jsme objevila dva nové úžasné recepty, a tady jsou!

Vánoční bábovka

Tato výtečná bábovka je jakýmsi spojením klasické české bábovky a italského sladkého vánočního chleba zvaného Panettone.

Suroviny: 150 g nahrubo nasekaných vlašských ořechů, 150 g nahrubo nastrouhaných jablek, 50 g rozinek, po čajové lžičce strouhané citronové a pomerančové kůry, 1 hrnek cukru, 1 prášek do pečiva, 1 hrnek polohrubé mouky, 4 vejce, půl hrnku mléka, půl hrnku oleje, máslo a strouhanku do formy

Postup: Ve větší míse rozšleháme vejce, přidáme mléko, olej a promícháme. Do tekuté směsi přidáme jablka, ořechy, rozinky, citronovou a pomerančovou kůru. Ve druhé míse smícháme sypké suroviny (mouku, prášek do pečiva a cukr) a ty pak postupně vmícháváme do tekuté směsi. Vznikne těsto, které nalijeme do máslem vymazané a strouhankou vysypané bábovkové formy. Pečeme v troubě vyhřáté na 160 – 180 stupňů asi hodinu. Po vychladnutí posypeme moučkovým cukrem.

Vánoční závin s mákem

Slavnostní makový závin je trochu náročnější na přípravu, ale jakmile jej ochutnáte, uvidíte, že to nebyla marná práce.

Suroviny na těsto: 1 lžička cukru krupice, půl hrnku mléka, 15 g droždí, 50 g cukru moučka + na posyp, 500 g hladké mouky, 100 g změklého másla + na vymazání plechu, 100 g změklého sádla, 2 vejce + na potření závinů, 1 lžička strouhané citronové kůry, špetka soli, 1 sáček vanilinového cukru

Suroviny na náplň: 250 ml mléka, 150 g mletého máku, 4 lžíce cukru krupice, mletá skořice a vanilkový cukr na dochucení, 2 lžíce mletých mandlí, 2 lžíce rumu, mleté piškoty na zahuštění

Postup: Nejprve si nachystáme těsto na závin. Rozpustíme cukr ve vlažném mléce a přidáme droždí. Vmícháme do zbylých ingrediencí, vypracujeme těsto a necháme kynout asi půl hodiny. Mezitím svaříme mák v mléce se dvěma lžícemi cukru a necháme vychladnout. Smícháme se skořicí, zbylým cukrem, mandlemi a rumem. Aby byla náplň hezky hutná, zahustíme ji mletými piškoty.

Vykynuté těsto rozdělíme na čtyři díly a každý vyválíme na obdélník o rozměrech asi 30 × 35 cm. Potřeme náplní a pevně zabalíme. Troubu předehřejeme na 160 – 180 stupňů, plech vyložíme pečicím papírem a záviny, potřené rozšlehaným vejcem, rozložíme na plech. Pečeme asi půl hodiny dozlatova. Nevyndáváme, ale necháme v troubě dojít a vychladnout. Záviny krájíme na plátky až před podáváním a servírujeme lehce pocukrované.

Co připravujete tyto Vánoce Vy?



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.