Jídla do práce, která připravíte do 20 minut

Jídla do práce, která připravíte do 20 minut

Čas. Měří každému stejně a v současné době je pro nás asi tou nejcennější „komoditou“. Žijeme ve zrychlené době, kdy snaha o ušetření každé minuty je doslova naším hnacím motorem. Také máte pocit, že v práci toho musíme stíhat stále více a že nám zbývá pořád méně a méně času na rodinu a koníčky? Já Vám dnes poradím, jak ušetřit trochu času při přípravě jídla, ať už večeří – rychlovek nebo obědů na druhý den do práce.

Asijské rýžové nudle 

Tento pokrm chutná doslova každému, dokonce i dětem. Má také mnoho variací, takže si je každý může připravit přesně podle své chuti. Rýžové nudle jsou dnes už k dostání všude, já nejčastěji volím ty nejtenčí, vlasové. Stačí je nechat nabobtnat v misce s vařící vodou a jsou v podstatě hotové. Mezitím si připravíme zeleninu např. cibuli, mrkev, pórek, barevné papriky a čínské zelí. Nakrájíme na nudličky a na troše rostlinného oleje orestujeme. Na zeleninovou směs pak rozklepneme jedno až tři vajíčka, podle gramáže připravených nudlí, a vše pak promícháme na pánvi. Nakonec dochutíme asijskou omáčkou např. rybí, ústřicovou nebo sójovou. A milovníci masa si mohou samozřejmě přidat i na nudličky nakrájená a opečená kuřecí prsa, která jsou rychle hotová.

Americké kovbojské fazole  

Tohle jídlo není opravdu nic složitého. Stačí mít po ruce plechovku fazolí v rajčatové omáčce. Na pánvi osmahneme na kostičky nakrájenou anglickou slaninu, pak přidáme nadrobno nasekanou cibulku a na malé nudličky nakrájené barevné papriky. Vše lehce orestujeme, a nakonec vlijeme plechovku fazolí. Prohřejeme a podáváme posypané sýrem (nejlépe čedarem) s přílohou dle Vaší chuti. Výborné a velmi stylové jsou mexické kukuřičné čipsy (nachos). Tento pokrm lze také přiostřit přidáním chilli omáčky.

Lehké středomořské špagety  

Špagety uvaříme podle svých preferencí. Někdo je má rád na skus, my je doma děláme trochu měkčí. Není nutné vařit omáčky, stačí promíchat s již hotovým pestem – bazalkovým, rajčatovým, paprikovým nebo lanýžovým (to je u nás doma velkým favoritem). Nezapomeňte na strouhaný parmezán a pokrájená rajčata. Takové jídlo Vám budou v práci všichni kolegové závidět. Lehké, výborné a voňavé!

Voňavý orientální kuskus Podložka

Kuskus je další skvělou surovinou na přípravu rychlých obědů a večeří. Připravte jej dle návodu, většinou to netrvá déle než pět minut. Doporučuji použít vývar, nemusí být každou cenu domácí, výbornou službu Vám udělá i obyčejná kostka, dnes jsou k dostání chutné a zdravé varianty s olivovým olejem a bez nežádoucích látek. Do kuskusu pak vmíchejte zeleninou připravenou na pánvi s kari kořením. Lze pochopitelně přidat i na nudličky nakrájené a opečené maso, počítejte však s tím, že to trochu prodlouží přípravu. Zeleninu můžete případně použít i sterilovanou, fantazii se meze nekladou.

Gnocchi po italsku i po česku  

Gnocchi jsou velmi oblíbené nejen kvůli jednoduché přípravě, ale také díky tomu, že Vás velmi rychle, dobře a nadlouho zasytí. Tato kombinace brambor a mouky v různém poměru (pochopitelně nejlepší jsou ty s co největším obsahem bramborového podílu) se jen vhodí do vroucí vody a po vyplavání je můžete ochucovat. Existuje mnoho a mnoho receptů, my doma dáváme přednost různým variacím se zakysanou smetanou. Vyzkoušejte kombinaci smetana, slanina, špenát nebo smetana, sušená rajčata, kapary případně variantu bez smetany pro vyznavače domácí kuchyně: s uzeným a kysaným zelím.

Které jídlo vyzkoušíte Vy? Nebo máte nějaký vlastní tip pro naše čtenáře?



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.