Nejnovější příspěvky

Den otců oslavte grilovačkou!

Den otců oslavte grilovačkou!

Už máme za sebou Den matek, který slavíme druhou květnovou neděli, Den dětí, jež jsme oslavili prvního června a ještě nás tedy čeká Den otců. Tento svátek se ve většině zemí slaví třetí červnovou neděli, ale najdou se i výjimky, které jej slaví třeba na […]

Rebarborový koláč

Rebarborový koláč

Už jen pár dní zbývá do svatého Jana, tedy do konce června, kdy je nejzazší termín sklizně reveně kadeřavé neboli rebarbory. Od tohoto data se již tato pochutina nedoporučuje v kuchyni používat, neboť se v ní nadlimitně zvyšuje obsah kyseliny šťavelové. Ta vadí především lidem s nemocemi pohybového aparátu […]

Ekologické recepty

Ekologické recepty

Ekologie je téma, které se v posledních letech skloňuje ve všech pádech. Já jsem vám nedávno přinesla článek o ekologickém nakupování, protože se konečně podařilo ukotvit zákaz rozdávání umělohmotných tašek zdarma v zákoně. Dnes vám zase poradím, jak skvěle využít slupky – z pomerančů, brambor a jablek. O tom, že slupky obsahují mnoho cenných látek a především vlákniny, jste už jistě slyšeli. Já vám nyní nabídnu zajímavé způsoby jejich využití nejen v domácnosti, ale i k jídlu.

Osvěžovač vzduchu z pomerančových slupek

Určitě to znáte, loupete pomeranč a místnost se okamžitě nádherně provoní. Mohou za to silice, které se uvolňují z jeho kůry. Poradím vám, jak si vyrobit naprosto bezkonkurenční a absolutně přírodní osvěžovač vzduchu právě z pomerančových slupek.

Nakrájejte je na kousky a spolu s několika muškátovými oříšky a několika tyčinkami skořice vložte do hrnce s vodou.

Záleží jen na vás, kolik osvěžovače si chcete v jedné dávce uvařit. Povařte zhruba půl hodiny, sceďte do lahvičky s rozprašovačem a uchovávejte v lednici.

Můj tip: ještě jeden zajímavý způsob na využití slupek z pomeranče. Pokud doma používáte třtinový cukr, jistě jste si všimli, že se v něm často dělají hrudky. A právě to jedna malá pomerančová slupka vyřeší. Dózu s cukrem pak uchovávejte dobře zavřenou v ledničce. Dóza

Chipsy z bramborových slupek

Na přípravu této pochoutky budete potřebovat slupky z brambor, olej a sůl. Brambory před loupáním pochopitelně velmi důkladně omyjte a pořádně okartáčujte. Slupky pokrájejte na rovnoměrné kousky a zhruba na hodinu je ponořte do mísy s vodou a ledem. Pak je sceďte, vysušte a osmažte na pánvi s olejem dokřupava. Chipsy budou krásně zlatavé. Nechte je ještě zbavit přebytečného oleje na papírových utěrkách, osolte a podávejte.

Můj tip: stejným způsobem lze zužitkovat i jiné slupky například z červené řepy, pastináku či celeru.

Čaj za jablečných slupek

Na tento báječný čaj, který si můžete udělat po celý rok, si připravte dostatečné množství jablečných slupek. Vložte je do většího hrnce a zalijte vodou. Množství necháme na vás, ale slupkami nešetřete, ať má čaj dobrou chuť. Dále můžete přidat dle chuti různé koření, které máte rádi např. celou skořici, hřebíček apod.

Čaj nevaříme, dovedeme jej pouze do teploty těsně pod bod varu, abychom nezničili chuť ani vitamíny. Pak vypneme a necháme pod pokličkou několik minut dojít a vyluhovat. Hotový čaj můžeme dochutit třtinovým cukrem, agávovým sirupem, medem, citrónem a podávat teplý i studený.

Můj tip: do čaje můžete přidat například i šípky nebo nějaké jiné chutné plody či bylinky. Záleží jen na vaší chuti a nápadech.

Jaký osvěžovač nejraději používáte ve Vaší domácnosti? Dáte nám tip?

Zdravá smoothie nejen pro děti

Zdravá smoothie nejen pro děti

Hit posledních let – smoothie – není vlastně až taková novinka. Koktejly ze sezónního ovoce tady byly odjakživa. Ale změnilo se složení směrem ke zdravějším potravinám. Zmrzlinu nahradil nízkotučný jogurt, cukr zase med, stévie či agávový sirup a na ozdobu se místo kopečku šlehačky dávají […]

Ekologické nakupování

Ekologické nakupování

Také jste si všimli, že v poslední době vám už nikde nedají igelitovou či mikrotenovou tašku zadarmo? A vydat denně dvě a až pět korun za kus igelitu, to už se každému nechce. Toto nové nařízení má za cíl ochránit přírodu a snížit zaplňování našeho životního […]

Chřest last minute

Chřest last minute

Květen a červen to jsou měsíce chřestu. Stejně jako loni, i letos vám přináším recepty, které jsme si oblíbili ať už já nebo moji kolegové. A protože letošní chřestová sezóna už bude trvat jen přibližně dva týdny, rozhodla jsem se doslova na poslední chvíli pro dva „last minute“ recepty. Prvním je klasika – výborná chřestová polévka a druhým lahodný teplý salát s chřestem. Oba recepty se budou skvěle hodit jako lehká večeře, která je v období před létem tak oblíbená. Musíme přece trošku shodit do plavek, co říkáte?

Na přípravu výtečné CHŘESTOVÉ POLÉVKY budete potřebovat:

500 g bílého chřestu, jarní cibulku, plátek másla, lžíci hladké mouky, 50 ml bílého vína, sůl, muškátový oříšek

Chřest oloupeme ostrou škrabkou. Odkrojíme hlavičky a konce a stonky překrájíme na kratší špalíčky a dáme stranou. Konce a slupky vložíme do menšího hrnce, zalijeme 1 litrem vody, osolíme a vaříme asi čtvrt hodiny.

Cibulku nakrájíme nadrobno. V hrnci rozpustíme máslo, vsypeme cibulku a restujeme ji, až zesklovatí. Pak zaprášíme moukou a chvilku restujeme, aby vznikla světlá cibulová jíška. Tu zalijeme vínem, rozšleháme metličkou a další asi 1 minutu vaříme.

Do hrnce s jíškou scedíme připravený vývar a rozšleháme. Přidáme pokrájené špalíčky chřestu a necháme další čtvrt hodinu vařit na mírném ohni. Provařenou polévku důkladně rozmixujeme.

Pak do polévky přidáme hlavičky chřestu a vlijeme smetanu. Dochutíme strouhaným muškátovým oříškem, solí a pepřem, a ještě dalších pár minut povaříme.

Teplý SALÁT S CHŘESTEM vytvoříte z těchto surovin: Pánev

500 g zeleného chřestu, 500 g cherry rajčátek, 1 žlutá paprika, balíček rukoly, kozí sýr, lžíce medu, lžíce dijonské hořčice, balzamikový ocet a olivový olej.

Chřest pokrájíme na několikacentimetrové špalíčky stejně jako papriku. Na pánvi rozehřejeme olivový olej a chřest, papriku a rajčátka lehce osmahneme do měkka.

Mezitím si připravíme zálivku z olivového oleje, balzamikového octa, dijonské hořčice a medu. Změklou zeleninu přendáme do mísy na lůžko z rukoly, dozdobíme kozím sýrem a zalijeme zálivkou.

Jak si chřest připravujete Vy? Napište nám do komentáře.

Piknik ke Dni matek

Piknik ke Dni matek

Je tu druhá květnová neděle, a to se u nás slaví Den matek. Oficiálně se tento svátek oslavuje už přes 100 let, v roce 1914 jej v USA ustanovil prezident Woodrow Wilson. U nás byla jeho velkou propagátorkou Alice Masaryková, byť byl po druhé světové válce postupně […]

Pohodová kávička

Pohodová kávička

Udělat si čas na příjemné posezení u kávy s rodinou či přáteli, něco dobrého si upéci a strávit pár hezkých momentů, to je radostí v každém ročním období. Jistě to máte rádi stejně, jako já. Po celodenním shonu nebo i o nabitém víkendu je vždy tak milé […]

Jarní salát

Jarní salát

Pochutnejte si na jaru! Usaďte sena své zahrádce, terase či balkóně a pochutnejte si na svěžím jarním salátu. Právě na jaře se Vám budou hodit vitamíny a minerály, které čerstvá zelenina nabízí. Doplňte tento salát čerstvým celozrnným pečivem a získáte chutnou, lehkou a zdravou večeři.

Na tento salát budete potřebovat větší svazek ředkviček, 10 křepelčích vajíček (dnes jsou již k dostání bez problémů v obchodních řetězcích), 1 balení rukoly a 1 balení polníčku. Na zálivku si pak připravte 125 ml olivového oleje, 2 lžíce hořčice (nejlépe hrubozrnné), 1,5 lžíce medu a 1 lžíci majonézy (lze vynechat nebo nahradit jogurtem či zakysanou smetanou).

Jako první si připravte zálivku – vše lehce prošlehejte s misce a uložte do lednice. Křepelčí vajíčka uvařte natvrdo, doba varu je kratší než u klasických vajec cca 1,5 minuty. Po vychladnutí je oloupejte a rozkrojte napůl. Ředkvičky nakrájejte na tenké plátky. Rukolu a polníček opláchněte, lehce osušte a vložte do mísy. Přidejte ředkvičky a vajíčka a zalijte vychlazeným dresinkem.

Z jakých surovin si připravujete lehkou jarní večeři Vy?