Nejnovější příspěvky

Jednohubky, po kterých se jenom zapráší

Jednohubky, po kterých se jenom zapráší

S blížícím se koncem roku nastává po Vánocích druhé kolo kulinářských svátků. K oslavám uvítání Nového roku dobré jídlo a pití patří stejně jako příjemná zábava, radost a veselí. Pravdou je, že bujaré slavení už ráda přenechám mladším, ale co bych si neodpustila, kdyby si rodina na […]

Sváteční stolování

Sváteční stolování

Taky se tak těšíte na svátky? Není to jen dobré jídlo a pití, krásně uklizený a nazdobený byt, ale především radost ze společných momentů a vzájemného obdarovávání. K takovým chvílím bezesporu patří i krásně prostřený stůl. Jak správně stolovat a jak co nejlépe upravit sváteční tabuli, […]

Bramborový salát – jde to i bez majonézy

Bramborový salát – jde to i bez majonézy

Také jste se zařekli, že letos o svátcích nepřiberete a vyhnete se pocitům plnosti a někdy až trochu nevolnosti z každoročního bezuzdného přejídání? Já si to říkám každý rok, ale dosud při volbě, zda do štědrovečerního bramborového salátu dát majonézu či jogurt vždy zvítězila majonéza. Tak mne napadlo ji nenahrazovat, ale vynechat a udělat chutný salát i bez ní. Získala jsem od kamarádů dva recepty, vyzkoušela je a oba saláty jsou jednoduše báječné!

Bramborový salát bez majonézy

Tento recept ponechává v salátu vše, co tam patří a přidává i něco málo navíc. Uvidíte, že ke smažené rybě bude naprosto skvělý. I když obsahuje vajíčka a olej, je mnohem lehčí než klasický salát s majonézou.

Suroviny: 1 kg brambor, 250 g mrkve, 150 g celeru, 150 g hrášku, 1 větší petržel, 1 větší červená cibule, 5 naložených okurek, 5 vajec, 5 lžic rostlinného oleje, 5 lžic octa sůl, pepř.

Postup: Brambory uvaříme ve slupce, ne zcela do měkka. Ještě teplé je oloupeme a necháme vychladnout. Uvařenou mrkev, celer a petržel nakrájíme na malé kostičky, stejně jako cibuli a kyselé okurky. Stejným způsobem pak nakrájíme vychladlé brambory, a i s hráškem vše lehce promícháme. Uvařená vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Bílky nakrájíme také na malé kostičky a žloutky utřeme s olejem, octem, solí a pepřem dohladka. Tuto zálivku pak zlehka vmícháme do salátu.

Náš tip: Zeleninu můžete různě obměňovat podle sezóny a chuti, tento salát je výborný i v letní verzi s kukuřicí a červenou paprikou. Na oba typy salátu, doporučujeme použít sterilovanou zeleninu, která je nejen měkká a připravená k použití, ale díky nálevu už získala i svou typickou lehce nakyslou chuť.

Bramborový salát na rakouský způsob

Tento druh bramborového salátu se hodně jí u našich sousedů v Rakousku. Jedná se o lehkou variantu, která se skvěle hodí k různým druhům grilovaného i smaženého masa. Nepřekonatelný je k vídeňskému řízku (do tenka rozklepaný plátek telecího masa obalený v klasickém trojobalu), ale výborný bude i ke štědrovečernímu kaprovi.

Suroviny: 1 kg brambor, 1-2 červené cibule dle velikosti, 2–3 kyselé okurky. Na zálivku: menší hrnek vody, 4-5 lžic octa, 1-2 lžíce oleje, lžičku soli, lžičku pepře, lžičku cukru.

Postup: Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout a oloupeme. Nakrájíme na asi půlcentimetrové plátky. Cibuli také nakrájíme, ideální jsou cca centimetrové kousky. Okurky nakrájíme do stejných centimetrových hranolků jako cibuli.Z vody, oleje, octu, cukru, soli a pepře uděláme zálivku. Do mísy dáme brambory s cibulí a okurkami a zalijeme zálivkou. Zlehka, ale řádně promícháme, aby se všechno dobře spojilo. Před podáváním necháme odležet v lednici asi hodinu.

Dáváte přednost klasice nebo uvítáte naše odlehčené recepty?

Tipy na dárky last minute

Tipy na dárky last minute

Máme tu druhou adventní neděli a Vánoce se nám kvapem blíží. Pokud i Vy patříte mezi chronické loudy, stejně jako já, a jste s nákupem vánočních dárků tak trochu pozadu, bude se Vám můj článek jistě hodit. Vybrala jsem pro Vás pár tipů na dárky tak, […]

Vánoční pečení trochu jinak

Vánoční pečení trochu jinak

Musím se Vám přiznat. NEPEČU VÁNOČNÍ CUKROVÍ. Mnohým to může připadat nepochopitelné, vždyť je to jeden z nejzásadnějších symbolů Vánoc. Nicméně my to tak máme už několik generací, cukroví prostě k našim zvykům nepatří. Ale nenechte se mýlit, gurmáni jsme velcí, takže i u nás musí o […]

Nejkrásnější vánoční zvyky a dekorace

Nejkrásnější vánoční zvyky a dekorace

Vánoce se kvapem blíží, už za měsíc je tu Štědrý den! V tomto čase jsou již naše domovy slavnostně vyzdobeny a my si tak můžeme užívat krásnou adventní dobu. Rozhodla jsem se Vám dnes připomenout nejznámější vánoční zvyky, hlavně v oblasti tradičních dekorací. Co se používalo dříve a co nyní a jaký to má smysl a význam? Možná se i Vy v tomto článku dozvíte něco nového.

Již v době adventu si lidé zdobí své domovy a tyto dekorace ponechávají většinou do Tří králů (6. ledna). Takovou ozdobou je například jmelí, které má podle tradice do domu přinášet štěstí, požehnání a plodnost. Polibek pod zavěšenou větvičkou pak zajistí pevnou lásku minimálně do dalších Vánoc. Další hezkou přírodní dekorací jsou větvičky cesmíny a břečťanu, které dle keltské tradice chrání obydlí před čarodějnicemi a zlými duchy.

Zhruba měsíc před Vánocemi se také začíná péci vánoční cukroví. Tato tradice je v Čechách jedna z nejstarších, první zmínky o pečení vánočních perníčků pocházejí zhruba z 12. století. Adventní čas je dobou, po kterou toto typické pečivo musí ležet, aby změklo. Perníčky se kromě konzumace používají také k ozdobení stromku, můžeme se setkat také s perníkovými adventními věnci, betlémy apod. Pečení cukroví k předvánoční době neodmyslitelně patří, spojuje rodinu, která v příjemné voňavé atmosféře při poslechu a zpěvu koled prožívá radost z nadcházejících svátků.

V předvánočním čase si děti také otevírají tradiční adventní kalendáře, kdy se v každém okénku skrývá nejčastěji kousek čokolády ve tvaru vánoční ozdoby, zvonku, stromku aj. symbolů tohoto období. Kromě dětských adventních kalendářů je možné zakoupit i jiné verze například variantu se šperky, ozdobami na stromek nebo adventní kalendář jako originální vánoční přání.

vánoční hvězdaSpíše moderní tradicí je výzdoba domovů rostlinou zvanou Vánoční hvězda. Tato rostlina pochází z Mexika a v češtině má krásný název – pryšec nádherný. Také se jí říká Poinsettie podle prvního velvyslance USA v Mexiku J. R. Poinsetta, který ji do své domoviny v roce 1825 jako první dovezl. I přes mnoho různých návodů k jejímu správnému pěstování a uchování do dalších let se málokdy podaří tuto rostlinu povzbudit k dalšímu kvetení.

Těsně před samotnými vánočními svátky, v předvečer Štědrého dne, se pečou vánočky, zdobí vánoční stromky a staví betlémy. V některých evropských zemích, jako například v Itálii, se stromky nezdobí, takže tam mají betlémy s jesličkami v podstatě funkci hlavního symbolu Vánoc.

Další typickou vánoční dekorací je mísa s ovocem. I když si to dnes již málokdo uvědomuje, jedná se o hluboce zakořeněnou tradici, která znamená jakousi modlitbu za dobrou úrodu a přání, aby i další rok byl minimálně stejně štědrý jako ten stávající. Dříve bylo na míse hlavně tradiční české ovoce, jablka a hrušky, doplněné ořechy. V průběhu let a s rozvojem obchodu se na vánoční mísy dostalo i ovoce tropické – citrusové plody, banány, ananas, datle a fíky. Mísa plná nádherného, čerstvého barevného ovoce tak dnes symbolizuje především dostatek, hojnost a blahobyt.

Ale hlavním symbolem Vánoc je u nás jednoznačně vánoční stromek. Tato tradice má svůj původ v pradávném zdobení příbytků chvojím na ochranu před vším zlým. Neopadavé a stále zelené větve jehličnanů jsou jakýmsi symbolem věčného života. Nejprve byly stromky zavěšovány špičkou ke stropu, později byly zavěšovány špičkou dolů. Zdobilo se především ovocem (i sušeným), ořechy, stužkami, slámovými ozdobami a drobným pečivem či perníčky. Současnou podobu vánočního stromku s osvětlením známe přibližně od 19. století.

Jaké zvyky dodržuje Vaše rodina? Podělte se s námi o další tipy v komentáři.

Význam adventu a vhodná výzdoba

Význam adventu a vhodná výzdoba

Advent je příjemné období před Vánocemi, které si všichni užívají. Možná to také cítíte stejně jako já, že těšení se na vánoční svátky je vlastně na nich to nejhezčí. Nostalgické čtyři týdny před nimi mnoho z nás bere jako čas radostných příprav, pečení cukroví, setkávání s rodinou […]

Podzimní barvy a vzory v interiéru

Podzimní barvy a vzory v interiéru

Paleta podzimních barev je velmi oblíbená nejen v přírodě, ale i doma. Různé odstíny hnědé, žluté, oranžové a červené jsou považovány za příjemné a hřejivé barvy, které báječně proteplí každý interiér a dodají mu útulnou domáckou atmosféru. Já jsem pro Vás dnes vybrala pár zajímavých bytových […]

Teplé večeře pro chladné podzimní večery

Teplé večeře pro chladné podzimní večery

Chladný podzim je definitivně tady. Taky je Vám v těch mlhavých a nevlídných večerech tak příjemně doma? Určitě se mnou budete souhlasit, že hřejivou atmosféru domova nepodpoří nic tak skvěle jako teplé jídlo. Já vždy při nástupu podzimu a studeného počasí na sobě sleduji, jak začínám mít chuť na horké výživné polévky a vůbec hutnější jídla. Dnes jsem pro Vás vybrala dva skvělé recepty, které Vás potěší i zahřejí.

Pastýřský koláč

Tohle jídlo pochází z Velké Británie a je dokonce i oblíbeným pokrmem královské rodiny. Pojmenování koláč možná není až tak přesné, je to vlastně mleté maso se zeleninou navrchu zapečené vrstvou bramborové kaše. Ale připravuje se v zapékací míse, pekáči nebo vyšším plechu, a tak si název koláč určitě zaslouží.

Suroviny na 4 porce: 500 g mletého masa (ideálně hovězí, ale může být i kombinace s vepřovým), 1 cibule, 1 mrkev, menší ¼ celeru, 2 rajčata nebo rajský protlak, 4 velké brambory, mléko, máslo, olivový olej, 2 lžíce hladké mouky, sůl, pepř, muškátový oříšek.

Postup: Cibuli nakrájejte nadrobno, mrkev a celer nastrouhejte. Na větší pánvi rozehřejte olej a zeleninu restujte několik minut. Přidejte mleté maso, rozmíchejte a opět restujte několik minut. Potom poprašte moukou, přidejte sůl, pepř a opékejte, dokud se směs nespojí. Pak trošku podlijte, přidejte rajčata nebo protlak a nechte vařit cca půl hodiny, dokud směs nezhoustne.

Mezitím si oloupejte brambory a uvařte je doměkka. Udělejte bramborovou kaši tak, jak jste zvyklí, s mlékem a máslem a nakonec ji dochuťte muškátovým oříškem. Do zapékací mísy nebo pekáče rozprostřete nejprve masovo-zeleninovou směs a na ni pak navršte bramborovou kaši. Dejte zapéct do trouby vyhřáté na 200 stupňů na cca 20 minut. Když je kaše zezlátlá, pokrm je hotový.

Náš tip: Do bramborové kaše vmíchejte strouhaný čedar, parmezán nebo jiný Vámi oblíbený sýr, koláč pak bude ještě chutnější a s lepší krustou.

Barevný plech

Pokrm, kterému doma říkáme barevný plech, si můžete přizpůsobit dle ročního období, protože se dělá ze sezónní zeleniny, a samozřejmě i dle svojí fantazie a chuti. Jeho příprava spočívá v nakrájení brambor a zeleniny na menší kostky, zastrouhání sýrem a zapečení.

Suroviny (přizpůsobte si sami podle počtu strávníků): brambory, cibule, česnek, mrkev, celer, dýně, olivový olej, sůl, libovolné koření a sýr Niva

Postup: Všechny suroviny dle potřeby oloupejte, oškrábejte a nakrájejte na menší kostky. Smíchejte v míse se solí, oblíbeným kořením a olivovým olejem. Potom vše vysypte na pečicí papír rozprostřený na plechu a pokryjte vrstvou nastrouhaného sýra. V troubě vyhřáté na 180 stupňů pečte do zlatova.

Náš tip: Zeleninu můžete obměňovat dle ročního období, pro lehkou letní večeři se bude hodit středomořská varianta s batáty, cuketou, lilkem, rajčaty a paprikami. Pro tuto verzi použijte na zapečení sýr balkánského typu.

Co připravujte nejčastěji k večeři Vy?