Zahrada se letos probouzí o něco dříve

Zahrada se letos probouzí o něco dříve

V posledních letech si s námi počasí pěkně pohrává. Zimy už nejsou, co bývaly, mírné mrazy a málo sněhu nenahrávají ani zimním radovánkám ani přírodě, která si neodpočine tak, jak by měla. Jara jsou krátká a rychle přecházejí do dlouhého a velmi horkého léta s teplotami kolem třiceti stupňů. Počasí se mění a s ním pomalu i klima, které se začíná podobat středomořskému. I letos je již od konce února teplo a zahrady se nám probírají k životu. Vybrala jsem pro Vás pár šikovných pomocníků, kteří Vám usnadní zahradní práce.   

Když přijdeme na zahradu po zimě, všechno nám tu připadá zašlé a šedivé. Možná někde občas vykukuje jarní květina, ale celkový dojem je: hromada práce, než to tady zase bude vypadat k světu. Nicméně už na druhý pohled můžeme vidět obrovskou sílu probouzející se přírody, spoustu pupenů, deroucích se listů a klíčících rostlin. 

Najednou nevíme, co dříve, kde a s čím začít. Odborníci doporučují začít odshora, tedy od nejvyšších stromů a keřů. Ty si jistě zaslouží pořádné prořezání a prostříhání. Živé ploty, vistárie, popínavky, túje, to vše čeká na Vaši péči.   

Právě k péči o menší dřeviny Vám skvěle poslouží univerzální skládací pilka. Její ostrá a tvrdá čepel je zárukou dokonale přesného a bezpečného řezu. A při běžném používání není nutné ani broušení. Šikovným doplňkem k pilce budou ultralehké nůžky na živý plot. S nimi ostříháte živé ploty a keře mimořádně snadno. Karbonové nůžky s měkkými rukojeťmi váží pouze 560 g a dobře se drží v ruce. 

Dalším krokem je trávník, tedy především jeho pořádné jarní prohrabání, odstranění zetlelých stébel, listí a mechu. Právě ve shrabování listí a zahradních zbytků jsou bezkonkurenční hrábě s dlouhými a speciálně tvarovanými hroty. Můžete je použít jak na trávníku, tak na pevném pokladu, dlažbě či betonu. Jsou velmi flexibilní a dobře padnou na každou násadu.

Jistě se Vám bude výborně hodit i robustní zahradní taška s objemem 70 litrů, do níž můžete naskládat obrovské množství listí, posekané trávy, plevele, větví atd. Skládací, velmi pevná a odolná pomocnice Vám vydrží mnoho let. Díky praktickým uchům se s ní snadno manipuluje, i když je zcela plná. 

Na kamenné podlahy, terasy, chodníky a schody vyzkoušejte prvotřídní čistič, který snadno rozpouští dokonce i velmi odolné nečistoty. Půllitrové balení vystačí na perfektní ošetření 50 m2 podkladu. Váš balkón nebo teráska, zahradní chodníčky či schůdky, budou vypadat doslova jako nové. 

Mým posledním tipem na báječného pomocníka pro jarní zahradní práce je sada na sázení a přesazování. Využijete ji nejen na zahradě, ale i na balkóně či terase. V dekorativní tašce naleznete: postřikovač, hrabičky, lopatku a zahradní nůžky. Tak budete skvěle vybaveni na drobné práce kolem truhlíků a závěsných květináčů.

A jak se na blížící se jaro připravujete Vy? Už jste začali?



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.