Pomáhat je radost

Pomáhat je radost

Radost, zdraví, láska. Tři slova, která symbolizují to, co si ve svém životě přejeme nejvíce. Ne všichni jsme ale plni zdraví, síly a elánu. Ne každý z nás má to štěstí a vyrůstá v harmonickém prostředí obklopen lidmi, které má rád a kteří ho mají rádi. Teprve když je něco špatně, uvědomíme si, že nic není samozřejmostí. Žijeme v dynamické době, úspěch je měřen penězi, popularitou. Čas jsou peníze. Zkusme se na chvíli zastavit a udělat něco pro ty druhé. A tím vlastně i pro sebe – pro pocit, že nás tato „dynamická” doba ještě úplně nepohltila.

Slova v úvodu patří Zdeňce Žádníkové. Známá herečka, v současné době v angažmá v Dejvickém divadle, maminka čtyř dětí i zakladatelka Nadačního fondu. Nadační fond Zdeňky Žádníkové – Volencové vznikl v roce 2007 a zhruba od té doby s ním spolupracuje společnost PackWay, která zastřešuje několik značek zásilkových obchodů např. Magnet 3Pagen, Blancheporte a Modino.

Za 11 let této spolupráce se podařilo realizovat mnoho projektů v různých sférách. Nejvíce, celkem již 22, jich bylo věnováno nemocnicím. Tato činnost je také hlavní náplní práce fondu, který prostřednictvím svých sponzorů realizuje nástěnné malby a orientační systémy ve zdravotnických zařízeních, především těch, určených dětem.

Všichni víme, že prostředí hraje při pobytu v nemocničních zařízeních a při léčbě dětského i dospělého pacienta významnou roli, mělo by být příjemné a důvěryhodné. Krátkodobě i dlouhodobě se stává „domovem”, který si zejména u dětí lze jen těžko představit bez jejich světa her, obrázků, hraček a pohádek.

Nadační fond Zdeňky Žádníkové se svými projekty snaží pomoci pečujícímu personálu i rodičům k lepší adaptaci dítěte na pobyt v nemocnici a tím současně i k rychlejšímu a úspěšnějšímu průběhu léčby.

Kromě již zmíněných 22 dětských zdravotnických zařízení má NFZŽ za sebou i realizace v mateřské a základní škole Dobříš, v domově pro seniory v Přelouči a také v dětském centru Veská a azylových domech v Hlinsku a Prachaticích. NFZŽ

Zatím poslední společnou realizací jsou nově upravené prostory Dětské pohotovosti ve Fakultní nemocnici v Motole, jejich předání proběhlo 10. 1. 2019. Na malé pacienty i jejich rodiče tu teď čekají vesele vyzdobené stěny, nástěnné hračky pro nejmenší i komiksová zóna pro teenagery. Malby spojuje téma hvězd, astrologie a historické Prahy, bedlivý pozorovatel tu však objeví i vtipné odkazy.

„Sami jsme s vlastními dětmi jeli do Motola už mnohokrát a jsme šťastní, že tu teď děti i jejich doprovod najdou kromě špičkových lékařů i krásné prostředí, které je potěší, zabaví a umožní jim tak čekání i ošetření lépe snášet,“ říká Zdeňka Žádníková, maminka čtyř dětí.

Výzdoba Dětské pohotovosti v Motole, kde ročně ošetří až 30 000 dětí, patří mezi nejrozsáhlejší projekty. Celé výtvarné pojetí tvoří nadační fond takzvaně „na klíč“, včetně štítků na dveře i orientačního systému.

Nadačnímu fondu ZŽ může přispět každý zákazník značek Magnet 3Pagen, Blancheporte a Modino libovolnou částku, kterou lze uvést přímo na objednacím formuláři. Více o úspěšných společných realizacích a činnosti fondu se dozvíte na: www.nfzz.cz.

Přispějete i Vy? Jak je vidět, peníze jdou na dobrou věc!



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.