Jídla, která rozhýbají metabolismus

Jídla, která rozhýbají metabolismus

Venku se otepluje, z hlubin skříní začínáme vytahovat lehčí oblečení a v této souvislosti také revidujeme své zimní tukové zásoby. Nastupující jaro je báječnou příležitostí zařadit do svého jídelníčku lehčí pokrmy, které jsou plné barevné zeleniny, exotického koření a výborně nám tak nastartují metabolismus. V zimě všichni naprosto logicky inklinujeme k jinému typu jídel než v létě. Pochutnáváme si na horkých polévkách, pečených masech a omáčkách. Jídla, která jsem pro Vás dnes vybrala, jsou v podstatě bezmasá, mám je vyzkoušená a jsou u nás doma velmi oblíbená.

Zeleninové kari s rýží

Tento příjemně pikantní recept je zároveň odlehčující a zároveň dokonale „nakopne“ Váš metabolismus. Běžná zelenina ve spojení s pár zajímavými exotickými ingrediencemi, které však u nás jsou již naprosto běžně k dostání, Vás svým ohňostrojem chutí doslova okouzlí.

Suroviny: 1 velký batát, 5 větších mrkví, 1 menší pórek, 1 menší cuketa, 1 zázvor ve velikosti střední mrkve, 2 chilli papričky, 3 až 4 lžíce rostlinného oleje, 2 lžíce kari koření, pepř, sůl, cca 200 ml kokosového mléka, hrst čerstvého koriandru a limetka na konečně dochucení

Postup: Na rozpáleném oleji ve větší pánvi lehce osmahneme na kostičky nakrájený zázvor, česnek a chilli papričky. Pak přidáme pokrájený batát, mrkve, cuketu a pórek a několik minut restujeme. Směs dochutíme solí, pepřem a kari kořením, zalijeme kokosovým mlékem a dusíme doměkka. Na talířích posypeme nasekaným koriandrem a dochutíme limetovou šťávou. Podáváme s rýží.

Náš tip: Doporučujeme kombinovat s jasmínovou rýží, mírně lepí, a proto se výborně hodí k exotickým jídlům s omáčkou. Výborná je ale také rýže basmati.

Jednoduché krevety s česnekem

I když se v úvodu článku zmiňuji o bezmasých jídlech, krevety de facto masem jsou. Ovšem natolik lehkým, zdravým a chutným, že je velmi často berou na milost i vegetariáni. Ochutnejte je i vy!

Suroviny: 1 kg vařených krevet, 8 stroužků česneku, půlka másla, hrst petrželky, sůl, citron, majonéza

Postup: Na velké pánvi rozpustíme máslo a lehce v něm osmahneme prolisovaný česnek. Přidáme vařené krevety a sekanou petrželku. Servírujeme s majonézou, citronem a bagetkou. Solíme až na talíři.

Náš tip: Místo majonézy vyzkoušejte skvělou sladkou chilli omáčku, kterou koupíte v každém obchodě.

Batátová polévka z pečené zeleniny

A jsou tu opět batáty, sladké brambory nebo také jamy. My jsme si tyhle zářivě oranžové hlízy velmi oblíbili a děláme z nich kromě polévky a kari také skvělé přílohové pyré (stačí rozmixovat s mlékem).

Suroviny: 1 velký batát, 1 velká červená paprika, 1 velká červená cibule, 3-4 stroužky česneku, sladká paprika, chilli koření, sůl, 2-3 lžíce olivového oleje, cca 200 ml kokosového mléka a cca 500 ml vývaru

Postup: Zeleninu nakrájíme na kostky (batát ani nemusíme loupat). Ve větší míse ji promícháme s kořením – solí, paprikou, chilli a solí a olivovým olejem. V troubě pak směs upečeme na plechu vyloženém pečicím papírem doměkka asi půl hodiny. Upečenou zeleninu pak s vývarem (kuřecím nebo zeleninovým) a kokosovým mlékem rozmixujeme dohladka.

Náš tip: Podávejte s opečenými kostkami bílého toastového chleba, které připravíte nasucho v troubě.

Který recept vyzkoušíte Vy? A upravujete svůj jídelníček s blížícím se jarem nebo ne? Těšíme se na Vaše komentáře.



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.