Nejnovější příspěvky

Vánoční pečení trochu jinak

Vánoční pečení trochu jinak

Musím se Vám přiznat. NEPEČU VÁNOČNÍ CUKROVÍ. Mnohým to může připadat nepochopitelné, vždyť je to jeden z nejzásadnějších symbolů Vánoc. Nicméně my to tak máme už několik generací, cukroví prostě k našim zvykům nepatří. Ale nenechte se mýlit, gurmáni jsme velcí, takže i u nás musí o […]

Nejkrásnější vánoční zvyky a dekorace

Nejkrásnější vánoční zvyky a dekorace

Vánoce se kvapem blíží, už za měsíc je tu Štědrý den! V tomto čase jsou již naše domovy slavnostně vyzdobeny a my si tak můžeme užívat krásnou adventní dobu. Rozhodla jsem se Vám dnes připomenout nejznámější vánoční zvyky, hlavně v oblasti tradičních dekorací. Co se používalo dříve […]

Význam adventu a vhodná výzdoba

Význam adventu a vhodná výzdoba

Advent je příjemné období před Vánocemi, které si všichni užívají. Možná to také cítíte stejně jako já, že těšení se na vánoční svátky je vlastně na nich to nejhezčí. Nostalgické čtyři týdny před nimi mnoho z nás bere jako čas radostných příprav, pečení cukroví, setkávání s rodinou a přáteli. Pojďme si ale připomenout, co přesně advent znamená a jaké lidové i moderní tradice symbolizuje.

Význam adventu může být pro každého z nás různý. Záleží na výchově, víře a mnoha dalších aspektech. Ale ať už pro Vás tento čas znamená uvolnění, zastavení se a rozjímání či dobu radostného očekávání příchodu Spasitele, jistě ve všichni shodneme na tom, že je to jedno z nejkrásnějších období roku.

V naší, západní tradici, je advent pojímán jako čas zklidnění a odpočinku. Vychází to ze způsobu života našich předků, kdy jaro, léto a podzim představovaly období intenzivní práce venku, na polích, sadech a zahradách a v zimě pak nastal čas pro různé domácí činnosti jako například předení, tkaní, šití, draní peří apod. Dnes je samozřejmostí i zdobení příbytků větvemi jehličnanů a různými dalšími dekoracemi.

Adventem nazýváme čas, který je vymezen čtyřmi adventními nedělemi. Poslední z nich předchází první svátek vánoční (25. prosince). Takže první adventní neděle, kterou celé toto období začíná, se pohybuje v týdnu od 27. listopadu do 3. prosince. A čtvrtá adventní neděle tak může klidně vyjít na Štědrý den, 24. prosince, jak se také nedávno stalo.věnec

Asi nejtradičnějším symbolem adventu je adventní věnec. Tento věnec se liší svým vzhledem, počtem a barvou svíček jak v různých zemích, tak v různých náboženstvích. Nejčastější formou je však věnec se čtyřmi svíčkami, které mají většinou stejnou barvu, i když to není z hlediska tradice zcela správně.

Obvyklými barvami svíček dle liturgie jsou totiž tři fialové (případně modré) a jedna růžová. Fialová (nebo modrá) barva symbolizuje pokání, ztišení a čekání. Růžová pak reprezentuje radost z blížícího se konce půstu a těšení se na oslavy. A jak se jednotlivým svíčkám říká a v jakém pořadí se zapalují?

Jako první rozsvěcujeme fialovou svíčku, které se říká svíce proroků a upomíná na ty, kteří předpověděli narození Ježíše Krista. O druhém adventu rozsvěcujeme také fialovou svíčku, zvanou betlémská. Ta má krásnou symboliku, protože představuje lásku. Třetí na řadu přichází růžová svíčka zvaná pastýřská nebo také Gaudetes z latinského slova radovat se. Reprezentuje radost z konce postního období. Jako poslední zapalujeme třetí fialovou svíčku, které se říká andělská a symbolizuje mír a pokoj.

Tradice rozsvěcení svící na adventním věnci pochází z židovského svátku světel – Chanuky. Typický svícen zvaný menora má sedm ramen, avšak chanuková menora nazývaná chanukija má ramen devět. Osm světel se zapaluje postupně od prostředního, které slouží právě k rozsvěcování ostatních.

Máte již na letošní adventní čas vše nachystáno? A dáváte přednost živému věnci nebo raději těm, které vydrží několik let?

Podzimní barvy a vzory v interiéru

Podzimní barvy a vzory v interiéru

Paleta podzimních barev je velmi oblíbená nejen v přírodě, ale i doma. Různé odstíny hnědé, žluté, oranžové a červené jsou považovány za příjemné a hřejivé barvy, které báječně proteplí každý interiér a dodají mu útulnou domáckou atmosféru. Já jsem pro Vás dnes vybrala pár zajímavých bytových […]

Teplé večeře pro chladné podzimní večery

Teplé večeře pro chladné podzimní večery

Chladný podzim je definitivně tady. Taky je Vám v těch mlhavých a nevlídných večerech tak příjemně doma? Určitě se mnou budete souhlasit, že hřejivou atmosféru domova nepodpoří nic tak skvěle jako teplé jídlo. Já vždy při nástupu podzimu a studeného počasí na sobě sleduji, jak začínám […]

Plody podzimu a dobroty z nich

Plody podzimu a dobroty z nich

Kalendářní podzim už začal a je to cítit i venku. Chladná už jsou nejen rána a večery. Rtuť teploměru – k velké radosti mnoha z nás – klesla z třicítek k příjemným deseti až patnácti stupňům. Je tu skutečný podzim, nádherně pestrý, s čerstvým vzduchem a občasným pohlazením slunečními paprsky. Jeho barevnou paletu tvoří oranžové dýně, žlutá jablka, červené šípky a leskle hnědé kaštany.

Tento týden jsem si pro Vás připravila jednoduchý recept na oblíbenou dýňovou polévku s několika zajímavými tipy na její obměnu i servírování. Těšit se můžete také na rychlý jablečný koláč a správný postup výroby šípkového čaje.

Dýňová polévka stokrát jinak

Suroviny: 1 dýně Hokkaidó, 1 cibule, 50 g másla, sůl a pepř

Postup: V hrnci rozehřejeme máslo a osmahneme na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme dýni na kostky (výhodou typu Hokkaidó je, že se nemusí loupat), osolíme a opepříme. Chvilku smažíme, aby se suroviny hezky rozvoněly. Pak zalijeme horkou vodou nebo vývarem tak, aby vše bylo zcela ponořeno. Promícháme a vaříme na mírném ohni, dokud není dýně měkká, což je podle velikosti kostek cca 20-30 minut. Nakonec rozmixujeme tyčovým mixérem. Tuto klasickou jednoduchou variantu podávejte s dýňovým pečivem ozdobenou kopečkem zakysané smetany zakápnuté dýňovým olejem.

Náš tip: Do dýňové polévky můžete také přidat nakrájené brambory, mrkev, česnek a dokonce i zázvor. Na dochucení se báječně hodí i kari, kurkuma a kokosové mléko. Dýňová polévka je úžasná v tom, že ji můžete udělat na mnoho způsobů, ať již klasicky českou s bramborami, mrkví a česnekem, nebo pikantní orientální se zázvorem a kurkumou. A kdo má rád exotické chutě, pak jej určitě osloví kombinace s kari a kokosovým mlékem.

Rychlý jablkový koláč

Suroviny: 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru krupice, 1 hrnek mléka, ½ hrnku rostlinného oleje, 1 vejce, 1 vanilinový cukr, 1 prášek do pečiva, 5 jablek, tuk na vymazání a strouhanka na vysypání formy – plechu, dle chuti rozinky, skořice, mleté vlašské ořechy

Postup: V míse smícháme postupně všechny suroviny a vytvoříme hladké těsto. To vylijeme na vymazaný a vysypaný plech a rozetřeme stěrkou dohladka. Pak jej posypeme jablky nastrouhanými na tenké plátky, které můžeme smíchat se skořicí, rozinkami a mletými vlašskými ořechy. Koláč dáme péct do předem vyhřáté trouby cca na 180 stupňů.

Náš tip: Naložte si rozinky do rumu a mějte je ve šroubovací sklence v lednici stále po ruce. Budou skvělé do všech podzimních a zimních moučníků, koláčů, závinů, pudinků apod.

Šípkový čaj se zachovanými vitamíny

Pokud šípkový čaj zaléváte vroucí vodou, děláte chybu. Tímto způsobem se totiž připravujete o cenné vitamíny C, A, K i B. Správným druhem přípravy je tzv. macerace, tedy výluh za studena.  Jak na to? Sušené šípky lehce rozdrťte, přelijte vlažnou vodou a ponechte ideálně přes noc, ale klidně i několik dnů, při pokojové teplotě. Občas promíchejte. Ideální množství jsou dvě lžíce drcených šípků na litr vody.

Výluh přelijte přes umělohmotné sítko a před konzumací zahřejte na cca 70 stupňů. Můžete si jej osladit medem. Pít ho ale můžete i studený.

Jaké plody podzimu využíváte v kuchyni Vy?

Když se ochladí aneb podzimní péče o tělo

Když se ochladí aneb podzimní péče o tělo

Chladné počasí přišlo rychle. Kromě většího množství oblečení bude naše tělo potřebovat i lepší péči. Věděli jste, že pokožka tvoří až sedm procent naší celkové tělesné hmotnosti a má rozlohu 1,6 až 1,8 metrů čtverečních? Nejen proto se o ni musíme dobře starat. Proto by […]

Zahřejte se v pohodlí domova

Zahřejte se v pohodlí domova

Babí léto, které nás letos těšilo hodně dlouho, pomalu a jistě končí a venkovní počasí začíná být přinejmenším nevlídné. Zima, vlhko a mlhavo je už nejen večer, v noci a ráno, ale také přes den. Jak si udělat doma co nejlepší tepelnou pohodu, bude hlavním tématem […]

Společnost PackWay převzala cenu Czech Superbrands Awards 2018

Společnost PackWay převzala cenu Czech Superbrands Awards 2018

Superbrands je nejuznávanější nezávislou globální autoritou v oblasti hodnocení a oceňování obchodních značek. Titul Superbrands je znakem speciálního postavení a uznáním mimořádné pozice značky na lokálním trhu. Získávají jej značky s vynikající pověstí, se kterými si zákazníci spojují významné hodnoty a mají k nim osobní vztah.

logo Superbrands

Od svého vzniku ve Velké Británii si projekt získal celosvětové uznání a dnes je cena Superbrands hodnocena jako ocenění, které na základě sjednocených kritérií a metod každoročně identifikuje nejlepší z nejlepších značek ve více než 90 státech na 5 kontinentech.

V České republice je program Czech Superbrands aktivní již šestým rokem a za dobu své existence si vydobyl prestižní postavení. I letos vybral ty nejúspěšnější značky z více než milionu, jež jsou na českém trhu registrovány.

Získat ocenění Superbrands mohou opravdu jen ti nejlepší. K tomu slouží nezávislé tříkolové poměřování napříč desítkami kategorií, přičemž důraz je kladen na jejich obchodní výsledky, odborný pohled komise expertů Brand Council nebo v případě spotřebitelských značek i na průzkum mezi spotřebiteli. V řadách komise Brand Council zasedá 31 profesionálů z oblasti obchodu, komunikace, marketingu a dalších oborů, aby tak posoudili hodnotu nominovaných značek.

Právo užívat pečeť kvality Superbrands si letos odneslo 56 obchodních značek, z nichž 38 získalo titul spotřebitelská super značka, Consumer Superbrands, a dalších 18 si odneslo B2B titul – Business Superbrands.

Již čtvrtým rokem byla také vyhlášena kategorie SUPERSON – Superbrands Osobnost roku, jež je udělováno na základě nominací odborné poroty Brand Council a návazně o vítězi rozhoduje veřejnost v rámci celorepublikového průzkumu GfK mezi 3000 respondenty. V letošním ročníku se držitelem tohoto titulu stala snowboardistka a alpská lyžařka Ester Ledecká.

Ocenění Honorary Superbrands 2018 pro charitativní značky a nadace získala značka Dobrý Anděl, která pomáhá dětem s vážnými onemocněními, jakými jsou cystická fibróza, nemoc motýlích křídel či onkologická onemocnění a tento titul si v historii českých Superbrands odnesla z galavečera již podruhé.

 

Naše společnost byla nominována a poté oceněna titulem Czech Superbrands Business 2018

Jsme velice rádi, že se nám podařilo získat tuto cenu a být mezi ostatními známými a silnými značkami působícími na českém a mezinárodním trhu. Byla tím oceněna nejen naše aktuální činnost, ale i firemní vize, kterou máme a kterou chceme v následujících letech naplňovat.

Toto ocenění patří nejen vedení, ale všem zaměstnancům, kteří vidí smysl v práci, kterou je potřeba vykonat, abychom se drželi našeho směru a cíle uspět nejen teď, ale také v budoucnu. Přáli bychom si, aby naše společnost byla připravena i na různé výkyvy a změny, ale především na všechny zajímavé příležitosti, které trh a prostředí přinášejí.