Velikonoční beránek třikrát jinak

Velikonoční beránek třikrát jinak

Velikonoce se kvapem blíží a tak si už určitě promýšlíte, jaké dobroty letos uděláte. Masovou pečínku je možné obměňovat, jednou to může být krůta, jednou jehněčí kýta či kotletky, ale jsou recepty, které ke svátkům jara patří naprosto neodmyslitelně. Ať už to je nádivka tzv. hlavička nebo beránek. Každá rodina má ty svoje nejlepší recepty, já Vám nabídnu tři různé beránky, pokaždé jiné, ale vždycky výborné.

Velikonoční beránek – tvarohový

Suroviny: 3 vejce, 250 g polohrubé mouky, 250 g cukru krupice, 250 g másla, 250 g tvarohu, 1 prášek do pečiva, tuk a strouhanka do formy

Postup: Máslo a tvaroh dobře utřeme s vejci a cukrem. Přidáme prosátou mouku s práškem do pečiva. Formu na beránka vymažeme tukem a vysypeme moukou, potom ji naplníme připraveným těstem. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 45 minut. Ihned po vyjmutí z trouby vyklopíme a bohatě pocukrujeme. Tvarohový beránek je výborný a vláčný.

Náš tip: Tvarohový beránek je přímo fantastický s čokoládovou polevou.

Velikonoční beránek – makový

Suroviny: 1 vejce, 200 g polohrubé mouky, 200 g cukru krupice, 50 g rozpuštěného másla, 250 ml studené silné černé rozpustné kávy, 150 g mletého máku, 1 prášek do pečiva, tuk a strouhanka do formy

Postup: Nejprve vyšleháme vejce s cukrem. Do směsi postupně zapracujeme mák, mouku s kypřicím práškem do pečiva, máslo a vychladlou kávu. Směs nalijeme do dobře vymazané a vysypané formy a pečeme ve vyhřáté troubě 40–50 minut. Než beránka vyklopíme, necháme formu chvíli vychladnout.

Náš tip: Chuť makového beránka se bude výborně snoubit s lehce nakyslou citrónovou polevou.

Velikonoční beránek – ořechový

Suroviny: 4 vejce, 250 g hladké mouky, 200 g cukru krupice, 100 g rozpuštěného másla, 100 ml vody, 150 g mletých ořechů, 1 prášek do pečiva, tuk a strouhanka do formy

Postup: Žloutky vyšleháme s cukrem. Z bílků ušleháme sníh. Do směsi žloutků a cukru vmícháme vodu a rozpuštěné máslo a potom postupně mouku s práškem do pečiva, ořechy, a nakonec zlehka sníh. Pečeme asi 40 – 50 minut. Po vyjmutí z trouby necháme chvíli vychladnout, až teprve pak vyklápíme.

Náš tip: Ořechový beránek je výborný s klasickou bílkovou polevou, kterou vyrobíme tak, že nad parou ušleháme sníh z cukru a bílků (2 bílky a 150 g cukru moučka). Polevu dáme do sáčku s ustřiženým rohem a můžeme beránkovi vytvořit stylové kudrlinky.

Jaké tradiční recepty patří k Velikonocům ve Vaší rodině? Napište nám do komentáře.



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.