Nejnovější příspěvky

Vpusťte do své kuchyně jaro!

Vpusťte do své kuchyně jaro!

Jaro je v plném proudu a příroda začíná hrát všemi barvami. Bílé sněženky a bledule vystřídaly červené tulipány, žluté narcisy a modré krokusy. A těch odstínů zelené! Já touto dobou vždycky dostanu chuť pořídit si něco nového na sebe a k tomu navíc pár veselých kuchyňských doplňků […]

Velikonoční beránek třikrát jinak

Velikonoční beránek třikrát jinak

Velikonoce se kvapem blíží a tak si už určitě promýšlíte, jaké dobroty letos uděláte. Masovou pečínku je možné obměňovat, jednou to může být krůta, jednou jehněčí kýta či kotletky, ale jsou recepty, které ke svátkům jara patří naprosto neodmyslitelně. Ať už to je nádivka tzv. […]

Nový jarní kabát pro Váš domov

Nový jarní kabát pro Váš domov

S nastávajícím jarem pohlížíme kriticky nejen na své zimní tukové polštářky, ale velmi často i na zařízení svých domovů. Naši předkové na jaře vždy prováděli velký jarní úklid, kdy se nábytek vytáhl před dům, oprášil se, umyla se okna, vymetly se kouty a místnosti se vybílily vápnem. My to takhle jednoduché nemáme, pořádný jarní úklid sice také děláme, ale často cítíme, že to nestačí. Já Vám dnes poradím, jak snadno oživit interiér bez větších výdajů a nutnosti výměny nábytku. Doma totiž můžete levně a jednoduše kouzlit se stylovým bytovým textilem.

Může se stát, že se zjara podíváte na svůj domov úplně novýma očima. Bude se Vám zdát, že Vaše pohovka již není tak pěkná jako dříve a ucítíte, že to prostě chce změnu. Samozřejmě není hned nutné pohovku vyhodit a pořizovat novou. Máme pro Vás velmi jednoduché, výhodné a praktické řešení – přehoz, který Vaši pohovku zároveň ochrání. Na výběr je i několik prima barev: bordó, hnědá či zelená.

Podobně můžete oživit i židle u jídelního stolu. Šikovné podsedáky jsou nejen v krásných svěžích tónech žluté a červené, ale navíc se na nich báječně sedí. Jsou mimořádně pohodlné a měkké a také Vám mohou dodat u stolu pár centimetrů navíc. Ideální bude sladit je s dalším textilem v obývacím pokoji či jídelně.  

Co vždycky skvěle oživí každý interiér, je pestrý koberec. Já jsem pro Vás vybrala velmi oblíbený kousek ve stylu patchworku. Jeho příjemné barvy prozáří každou místnost, ale nejvhodnější bude do kuchyně, kde se Vám hned díky němu bude u linky stát příjemněji. Můžete ho mít ve třech různých velikostech.

I další můj tip je určený do kuchyně, kam se Vám určitě bude hodit tato stylová jarní záclona. Vzdušný model s krásnou výšivkou krokusů s obloučkovým okrajem dodá Vašemu oknu krásný vzhled a efektivně zamezí i případným zvědavým pohledům zvenčí.

A nesmím vynechat ani ložnici, protože to je místo, kam se všichni po rušném dni těšíme nejvíce. Proto by také místnost na spaní měla být oázou klidu, bezpečí a pohody. Pořiďte si na jaře nové ložní prádlo a uvidíte, jak Vaše ložnice prokoukne! Vybrala jsem pro Vás elegantní model povlečení z jemného mikrovlákna s nádhernými ornamenty. Vysoce kvalitní materiál je hebký jako hedvábí, příjemný k pokožce, a navíc se snadnou péčí bez mačkání. Oceníte na něm také praktické zapínání na zip.

Abych nezapomněla, ještě tu mám něco malého, co uvítá Vaše návštěvy hned při vstupu do Vašeho bytu či domu. Veselá rohožka, která jaro doslova vyzařuje je plná roztomilých berušek a čtyřlístků. Při pohledu na ni se každý musí chtě nechtě usmát. Díky všem těmto textilním pomocníkům změníte barevnost svého obývacího pokoje, kuchyně či ložnice během okamžiku. A vzhledem jejich příznivé ceně si můžete dopřát i více barevných kombinací, které budete střídat podle příležitostí, ročních období či své momentální nálady. 

Je pro Vás jaro symbolem nového elánu nebo propadáte panice z toho, co všechno sluneční paprsky odhalili ve Vaší domácnosti?

Nejoblíbenější velikonoční dekorace

Nejoblíbenější velikonoční dekorace

Také máte tak rádi Velikonoce? Jistě to není jen samotným významem tohoto svátku, příjemné na nich je i to, že navozují jaro a jejich svěží barvy a symboly vesele ozdobí každou domácnost i zahradu. Já jsem pro Vás dnes vybrala nejoblíbenější a nejprodávanější produkty z našeho […]

Zahrada se letos probouzí o něco dříve

Zahrada se letos probouzí o něco dříve

V posledních letech si s námi počasí pěkně pohrává. Zimy už nejsou, co bývaly, mírné mrazy a málo sněhu nenahrávají ani zimním radovánkám ani přírodě, která si neodpočine tak, jak by měla. Jara jsou krátká a rychle přecházejí do dlouhého a velmi horkého léta s teplotami kolem třiceti […]

Jídla, která rozhýbají metabolismus

Jídla, která rozhýbají metabolismus

Venku se otepluje, z hlubin skříní začínáme vytahovat lehčí oblečení a v této souvislosti také revidujeme své zimní tukové zásoby. Nastupující jaro je báječnou příležitostí zařadit do svého jídelníčku lehčí pokrmy, které jsou plné barevné zeleniny, exotického koření a výborně nám tak nastartují metabolismus. V zimě všichni naprosto logicky inklinujeme k jinému typu jídel než v létě. Pochutnáváme si na horkých polévkách, pečených masech a omáčkách. Jídla, která jsem pro Vás dnes vybrala, jsou v podstatě bezmasá, mám je vyzkoušená a jsou u nás doma velmi oblíbená.

Zeleninové kari s rýží

Tento příjemně pikantní recept je zároveň odlehčující a zároveň dokonale „nakopne“ Váš metabolismus. Běžná zelenina ve spojení s pár zajímavými exotickými ingrediencemi, které však u nás jsou již naprosto běžně k dostání, Vás svým ohňostrojem chutí doslova okouzlí.

Suroviny: 1 velký batát, 5 větších mrkví, 1 menší pórek, 1 menší cuketa, 1 zázvor ve velikosti střední mrkve, 2 chilli papričky, 3 až 4 lžíce rostlinného oleje, 2 lžíce kari koření, pepř, sůl, cca 200 ml kokosového mléka, hrst čerstvého koriandru a limetka na konečně dochucení

Postup: Na rozpáleném oleji ve větší pánvi lehce osmahneme na kostičky nakrájený zázvor, česnek a chilli papričky. Pak přidáme pokrájený batát, mrkve, cuketu a pórek a několik minut restujeme. Směs dochutíme solí, pepřem a kari kořením, zalijeme kokosovým mlékem a dusíme doměkka. Na talířích posypeme nasekaným koriandrem a dochutíme limetovou šťávou. Podáváme s rýží.

Náš tip: Doporučujeme kombinovat s jasmínovou rýží, mírně lepí, a proto se výborně hodí k exotickým jídlům s omáčkou. Výborná je ale také rýže basmati.

Jednoduché krevety s česnekem

I když se v úvodu článku zmiňuji o bezmasých jídlech, krevety de facto masem jsou. Ovšem natolik lehkým, zdravým a chutným, že je velmi často berou na milost i vegetariáni. Ochutnejte je i vy!

Suroviny: 1 kg vařených krevet, 8 stroužků česneku, půlka másla, hrst petrželky, sůl, citron, majonéza

Postup: Na velké pánvi rozpustíme máslo a lehce v něm osmahneme prolisovaný česnek. Přidáme vařené krevety a sekanou petrželku. Servírujeme s majonézou, citronem a bagetkou. Solíme až na talíři.

Náš tip: Místo majonézy vyzkoušejte skvělou sladkou chilli omáčku, kterou koupíte v každém obchodě.

Batátová polévka z pečené zeleniny

A jsou tu opět batáty, sladké brambory nebo také jamy. My jsme si tyhle zářivě oranžové hlízy velmi oblíbili a děláme z nich kromě polévky a kari také skvělé přílohové pyré (stačí rozmixovat s mlékem).

Suroviny: 1 velký batát, 1 velká červená paprika, 1 velká červená cibule, 3-4 stroužky česneku, sladká paprika, chilli koření, sůl, 2-3 lžíce olivového oleje, cca 200 ml kokosového mléka a cca 500 ml vývaru

Postup: Zeleninu nakrájíme na kostky (batát ani nemusíme loupat). Ve větší míse ji promícháme s kořením – solí, paprikou, chilli a solí a olivovým olejem. V troubě pak směs upečeme na plechu vyloženém pečicím papírem doměkka asi půl hodiny. Upečenou zeleninu pak s vývarem (kuřecím nebo zeleninovým) a kokosovým mlékem rozmixujeme dohladka.

Náš tip: Podávejte s opečenými kostkami bílého toastového chleba, které připravíte nasucho v troubě.

Který recept vyzkoušíte Vy? A upravujete svůj jídelníček s blížícím se jarem nebo ne? Těšíme se na Vaše komentáře.

Pomáhat je radost

Pomáhat je radost

Radost, zdraví, láska. Tři slova, která symbolizují to, co si ve svém životě přejeme nejvíce. Ne všichni jsme ale plni zdraví, síly a elánu. Ne každý z nás má to štěstí a vyrůstá v harmonickém prostředí obklopen lidmi, které má rád a kteří ho mají […]

Doslova hřejivý domov

Doslova hřejivý domov

V nevlídném zimním počasí se člověk více než kdy jindy vrací rád domů. Určitě to znáte, blížíte se setmělou ulicí a už se nemůžete dočkat, až překročíte práh svého bytu. Chladné zimě také často přizpůsobujeme interiér, měníme bytový textil za teplejší, milujeme hřejivé župany, svetry, deky, […]

Jídla do práce, která připravíte do 20 minut

Jídla do práce, která připravíte do 20 minut

Čas. Měří každému stejně a v současné době je pro nás asi tou nejcennější „komoditou“. Žijeme ve zrychlené době, kdy snaha o ušetření každé minuty je doslova naším hnacím motorem. Také máte pocit, že v práci toho musíme stíhat stále více a že nám zbývá pořád méně a méně času na rodinu a koníčky? Já Vám dnes poradím, jak ušetřit trochu času při přípravě jídla, ať už večeří – rychlovek nebo obědů na druhý den do práce.

Asijské rýžové nudle 

Tento pokrm chutná doslova každému, dokonce i dětem. Má také mnoho variací, takže si je každý může připravit přesně podle své chuti. Rýžové nudle jsou dnes už k dostání všude, já nejčastěji volím ty nejtenčí, vlasové. Stačí je nechat nabobtnat v misce s vařící vodou a jsou v podstatě hotové. Mezitím si připravíme zeleninu např. cibuli, mrkev, pórek, barevné papriky a čínské zelí. Nakrájíme na nudličky a na troše rostlinného oleje orestujeme. Na zeleninovou směs pak rozklepneme jedno až tři vajíčka, podle gramáže připravených nudlí, a vše pak promícháme na pánvi. Nakonec dochutíme asijskou omáčkou např. rybí, ústřicovou nebo sójovou. A milovníci masa si mohou samozřejmě přidat i na nudličky nakrájená a opečená kuřecí prsa, která jsou rychle hotová.

Americké kovbojské fazole  

Tohle jídlo není opravdu nic složitého. Stačí mít po ruce plechovku fazolí v rajčatové omáčce. Na pánvi osmahneme na kostičky nakrájenou anglickou slaninu, pak přidáme nadrobno nasekanou cibulku a na malé nudličky nakrájené barevné papriky. Vše lehce orestujeme, a nakonec vlijeme plechovku fazolí. Prohřejeme a podáváme posypané sýrem (nejlépe čedarem) s přílohou dle Vaší chuti. Výborné a velmi stylové jsou mexické kukuřičné čipsy (nachos). Tento pokrm lze také přiostřit přidáním chilli omáčky.

Lehké středomořské špagety  

Špagety uvaříme podle svých preferencí. Někdo je má rád na skus, my je doma děláme trochu měkčí. Není nutné vařit omáčky, stačí promíchat s již hotovým pestem – bazalkovým, rajčatovým, paprikovým nebo lanýžovým (to je u nás doma velkým favoritem). Nezapomeňte na strouhaný parmezán a pokrájená rajčata. Takové jídlo Vám budou v práci všichni kolegové závidět. Lehké, výborné a voňavé!

Voňavý orientální kuskus Podložka

Kuskus je další skvělou surovinou na přípravu rychlých obědů a večeří. Připravte jej dle návodu, většinou to netrvá déle než pět minut. Doporučuji použít vývar, nemusí být každou cenu domácí, výbornou službu Vám udělá i obyčejná kostka, dnes jsou k dostání chutné a zdravé varianty s olivovým olejem a bez nežádoucích látek. Do kuskusu pak vmíchejte zeleninou připravenou na pánvi s kari kořením. Lze pochopitelně přidat i na nudličky nakrájené a opečené maso, počítejte však s tím, že to trochu prodlouží přípravu. Zeleninu můžete případně použít i sterilovanou, fantazii se meze nekladou.

Gnocchi po italsku i po česku  

Gnocchi jsou velmi oblíbené nejen kvůli jednoduché přípravě, ale také díky tomu, že Vás velmi rychle, dobře a nadlouho zasytí. Tato kombinace brambor a mouky v různém poměru (pochopitelně nejlepší jsou ty s co největším obsahem bramborového podílu) se jen vhodí do vroucí vody a po vyplavání je můžete ochucovat. Existuje mnoho a mnoho receptů, my doma dáváme přednost různým variacím se zakysanou smetanou. Vyzkoušejte kombinaci smetana, slanina, špenát nebo smetana, sušená rajčata, kapary případně variantu bez smetany pro vyznavače domácí kuchyně: s uzeným a kysaným zelím.

Které jídlo vyzkoušíte Vy? Nebo máte nějaký vlastní tip pro naše čtenáře?