Jablka tradičně i netradičně

Jablka tradičně i netradičně

Září není jen začátek školy, je to taky doba sklizně jablek. Právě v tomto období se v našich zeměpisných šířkách jablka sbírají a také se z nich, jako z kvalitní a oblíbené sezónní potraviny vaří a peče. Kdo by neměl rád jablečný štrúdl nebo třeba čerstvě vylisovaný mošt? Já jsem si dnes pro Vás připravila dva výborné recepty. Jeden je tradiční jablečný dezert a druhý je méně obvyklý. Ale pokud máte, stejně jako já, rádi spojení masa a ovoce, pak Vám tyhle netradiční špízy určitě zachutnají.  

Jablka v županu

Suroviny: 4 jablka, listové těsto, 4 lžíce libovolné marmelády, 1 vejce na potření, cukr, skořice

Postup: Omytá a oloupaná jablka zbavíme buď ostrým nožem nebo speciálním vykrajovačem jadřince. Jablko jinak ponecháme vcelku. Pokud jste zakoupili již rozválené listové těsto, rozdělte jej na čtyři části. Jestliže máte těsto nerozválené, můžete použít například tento praktický malý váleček.

Pak na každý díl těsta položíme jedno jablko a otvor po jadřinci vyplníme marmeládou. Druh marmelády nechávám na Vaší chuti a preferencích, my doma máme nejraději tu z červeného rybízu. Ale skvěle se budou hodit i marmelády z lesních plodů, malin, ostružin, brusinek a borůvek.   

Jablka ještě lehce navlhčíme, obalíme cukrem a skořicí a zabalíme do těsta. Aby nám spoje dobře držely, můžeme je potřít rozšlehaným vejcem. Zbytkem potřeme zabalená jablka a na plechu s pečicím papírem pečeme v troubě rozehřáté na cca 180 stupňů do zlatova.

Jablka v županu se dělají cca 20 minut. Podáváme teplé s libovolnou ozdobou, šlehačkou, vanilkovou omáčkou (řidší vanilkový pudink), javorovým sirupem, medem či zakysanou smetanou a snítkou máty.  

Náš tip: Pokud nebudete tento dezert podávat dětem, můžete zvolenou marmeládu promíchat se stejným množstvím rumu. Jablka pak budou ještě chutnější a voňavější.

Masové špízy s jablky

Suroviny: 500 g vepřového masa (ideálně krkovice), 500 g jablek, 2 lžíce rostlinného oleje, 2 lžíce citrónové šťávy, 2 lžíce dijonské hořčice, 2 lžíce hrubozrnné hořčice, sůl, pepř

Postup: Maso nakrájíme na plátky a ty pak rozkrájíme na kousky vhodné k napichování na špízové jehly nebo špejle. Jablka neloupeme, pouze zbavíme jadřince a nakrájíme. Můžete využít šikovný kráječ a jednotlivé dílky pak ještě rozkrojit napůl. 

Z uvedených ingrediencí připravíme hustší marinádu, ve které obalíme kousky masa i jablek. Poté střídavě napichujeme na jehly nebo špejle.

Špízy vyskládáme do pekáče vyloženého pečicím papírem a trochu podlijeme vodou. Pokud nám zbyla marináda, použijeme ji lehce zředěnou vodou. Pečeme ve vyhřáté troubě cca na 180 stupňů 40 – 50 minut.

Náš tip: Pokud máte rádi pikantní pokrmy, můžete do marinády použít také pastu z pálivých papriček.

Jak se Vám líbily dnešní recepty? Co říkáte kombinaci masa a ovoce? Máte nějaký dobrý rodinný recept z jablek? Napište nám do komentářů 😊.



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.