Co potřebuje zahrada v říjnu

Co potřebuje zahrada v říjnu

I když je stále ještě co sklízet, na zahradě už pomalu a jistě začíná příprava na další sezónu. Pokud rádi pracujete venku, pak si právě v říjnu můžete užít spoustu krásných prosluněných dní, byť s chladnějšími rány a večery. Nezapomeňte, že kromě samotné zahrádky určitou péči a očistu vyžaduje i pracovní náčiní a různí pomocníci jako třeba truhlíky a květináče. V říjnu je také čas na výsadbu nových ovocných i okrasných stromů a keřů, trvalek i cibulovin. 

Říjnová zahrada potřebuje velkou spoustu práce a péče, takže si nasaďte ochranné rukavice a jdeme na to. Začít můžeme vyčištěním záhonů, truhlíků a květináčů po letničkách. Pak ostříháme trvalky a choulostivější druhy přikryjeme buď přihrnutou zeminou nebo chvojím. Záhony po sklizené zelenině musíme dobře zrýt a klidně je můžeme i pohnojit, ideálně přírodním hnojivem a popelem ze dřeva.

Abychom se mohli po zahradě rychle a účelně pohybovat a nemuseli jsme stále odbíhat pro nějaké náčiní, bude se nám výborně hodit zahradnická taška. Vejde se do ní spousta pomocníků a všechny je budete mít přehledně uložené a stále po ruce. Taška má osm přihrádek na nářadí, postřikovače apod.

Už teď můžete zasadit mrkev nebo další druhy kořenové zeleniny. Semínka v zemi bez problémů vydrží celou zimu a na jaře ve správnou dobu vyraší. Klidně vysaďte i cibuloviny jako jsou tulipány nebo česnek. Bude to právě tak akorát, aby stihly zakořenit ještě před prvními mrazíky. Naopak ze země vyjměte cibulky jiřin, které jsou poměrně choulostivé. Nechte je oschnout, zabalte do papíru a uložte do sklepa.

Jestliže jste na zahrádce letnili pokojové květiny, než je uložíte zpět do bytů a zimních zahrad, ostříhejte jim výhonky. Pokud vaše muškáty ještě kvetou, zbavte je před uložením k přezimování dovnitř všech květů a zastřihněte je.

Trávník před zazimováním dobře pohrabejte. Vyzkoušejte to lehoučkými hráběmi s flexibilními hroty, které můžete použít také na dlažbě. Hrabání listí je velmi důležité, protože pokud bychom jej na trávníku ponechali, začne tlít a pod vrstvou zetlelého listí se pak tvoří plísně.

Ostatně hrabání listí je tradiční říjnovou kratochvílí, my s ním vždy začínáme ihned po příjezdu na chalupu a při odjezdu pak můžeme začít nanovo. Velmi se nám osvědčila robustní zahradní taška, do které lze naskládat obrovské množství listí, posekané trávy, plevele, větví a podobně. Je dokonale prostorově úsporná, po vysypání ji stačí jen složit.

Při zazimovávání zahrady nesmíme zapomenout ani na nábytek. Ne vždy je možnost jej uložit někam dovnitř, speciálně u zahrádek s malými domky není prostoru nazbyt. Vše vyřeší kryt na zahradní stůl a židle. Je z kvalitního nepropustného materiálu odolného proti roztržení a vlivům počasí. Váš zahradní nábytek zůstane čistý a suchý a vy si ušetříte nejen mnoho času a čisticích prostředků při jeho omývání, ale také prodloužíte jeho životnost.



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.