Oblíbená jídla z hub

Oblíbená jídla z hub

Rostou! Už pár týdnů nosíme z lesů košíky hub. Konečně trochu zapršelo a vyhřátá lesní půda nám vydává své poklady. Pro mě je procházka v lese obrovským potěšením. Už jen to posvátné ticho přerušené pouze občas ťukáním datla. A když na Vás z mechu vykoukne nějaká ta sametově hnědá hlavička, je to radost nad všechny radosti. Ideální dobou pro sbírání hub je ráno, než nám začne sluníčko svítit do očí. Pak si z nich také stihneme uvařit báječný oběd: kulajdu a zapečené těstoviny.

Kulajda

Suroviny na 4 porce: 250 g čerstvých hub, 5 větších brambor, 4 vejce natvrdo, hrst čerstvého kopru nebo 2 polévkové lžíce naloženého či mraženého, 1 litr vývaru, 2-3 vrchovaté polévkové lžíce hladké mouky (zkuste špaldovou, je výborná), 1 kelímek smetany na vaření (postačí tučnost 10 – 12 %), 40 g másla (asi šestinu 250g kostky), 1 dcl octa, cukr, sůl, drcený kmín, bobkový list, nové koření, celý pepř.

Postup: Z másla a mouky uděláme jíšku, kterou lehce opražíme do zhnědnutí. Do jíšky vlijeme horký vývar a dobře rozmícháme. Pak přidáme nakrájené brambory a houby spolu s kořením – solí, kmínem, bobkovým listem, novým kořením a celým pepřem.

Vaříme do změknutí brambor asi 15 minut. Pak vyjmeme z polévky koření, přidáme smetanu, kopr a dochutíme octem a cukrem. Vejce se do polévky dávají nakonec, mohou být celá, na půlky, čtvrtky nebo i pokrájená.

Náš tip: Vyzkoušejte tzv. ztracené vejce. Uděláte ho tak, že ve vroucí polévce vytvoříte uprostřed vír a do něj pak vlijete vejce. Chce to trochu šikovnosti, aby zůstal žloutek vcelku, ale není to zase až taková věda. I když se nepovede, budete mít pak kulajdu s vajíčkem rozšlehaným. 

Zapečené těstoviny s houbami

Suroviny na 4 porce: 500 g těstovin (ideální jsou zvlněné flíčky), 1 velká cibule, 250 g hub, 250 g libovější slaniny vcelku, 4 vejce, cca 1 dcl mléka, kousek másla na vymazání, sůl, pepř, drcený kmín, sladká paprika, 250 g eidamu vcelku.

Postup: V dostatečném množství slané vody uvařte těstoviny doměkka. Slaninu nakrájejte na kostičky a nechte v pánvi mírně rozpustit a osmahnout. Pak přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a opět lehce osmahněte. Nakonec přijdou houby a koření dle chuti.

Vymažte si nádobu máslem. Já používám hluboký pečicí plech, pokrm je pak dobře propečený. Rozšlehejte vejce s trochou mléka a také trochu okořeňte stejně jako houby. Směs slaniny, cibule a hub vmíchejte do uvařených těstovin a pak rozprostřete na plech. Zalijte rozšlehanými vejci s mlékem, a nakonec hojně zasypejte nahrubo strouhaným sýrem.  

Náš tip: Vyzkoušejte jako přílohu výborný salát z kysaného zelí s cibulí, mrkví a červenou paprikou. Je velmi zdravý a ke křupavým těstovinám se hodí přímo dokonale!

A co Vy, jak prožíváte letošní houbařskou sezónu? Chodíte rádi na houby? Jaké byly Vaše letošní úlovky? Máte svá oblíbená jídla z hub? Podělte se s námi o své zážitky a recepty, těšíme se 😊



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.