Nejnovější příspěvky

Dušičkové rozjímání

Dušičkové rozjímání

Máme za sebou anglosaský Halloween i naše staré dobré Dušičky. Podle průzkumů slaví svátky, které v Česku nejsou původní, hlavně mladí lidé. Starší generace zůstává naopak věrná tradicím. A k těm tradičním svátkům bezesporu patří právě Svátek zesnulých. U nás je slaven hlavně vzpomínkami na ty, kteří nás již opustili, návštěvami hřbitovů a úpravou hrobů. Ve své podstatě je to svátek nostalgický až smutný. Není tomu ale tak všude, jsou země, kde se Dušičky slaví zcela jinak.

Máte rádi červenou řepu?

Máte rádi červenou řepu?

Červená řepa patří spolu s koprem, houbami, olivami a zrajícími sýry k tzv. kontroverzním potravinám. To v podstatě znamená, že jí buď milujete nebo nesnášíte. Pochází ze Středomoří a Severní Afriky a dnes je oblíbená doslova po celém světě. První záznamy o červené řepě jsou staré asi 3000 let a pocházejí z Babylonie. Ve starém Římě byla bohatě využívána nejen jako jídlo, ale také jako lék. Dnes je červená řepa nazývána superpotravinou a já Vám z ní nabízím výborný koláč a salát.

Procházky v listopadu

Procházky v listopadu

Po teplém říjnu tu máme o něco chladnější listopad. A počasí nám opravdu dokazuje, že se pomalu a jistě blíží zima. Chladná mlhavá rána, brzké stmívání a daleko menší chuť pobývat venku, to jsou typické znaky pozvolného nástupu zimy. Ale pokud máte podzim rádi stejně jako já, pak určitě neodoláte ani v listopadu procházkám v přírodě a o to více se pak budete těšit domů, do tepla, k šálku dobrého čaje. Mám pro Vás pár tipů, co si venku užít a jak se na listopadové vycházky vybavit.

I listopad totiž může být krásným obdobím, samozřejmě hlavně když jste milovníky podzimu tak jako já. Ze stromů opadávají poslední barevné listy a nastává období vegetačního klidu. Odlétají poslední stěhovaví ptáci a příroda se pomalu chystá k zimnímu spánku.

Zazimováváme zahrady a podobně postupují i lesníci. Starají se o sazenice stromů, opravují ploty, krmelce, ptačí budky. V lesních školkách prořezávají porosty a připravuje se výběr vánočních stromků.

Chodit nyní, v listopadu, krajinou chystající se k zimnímu odpočinku, to je něco, co si nikdy nenechám ujít. Na koloběhu přírody je vždycky něco uklidňujícího. Chladné počasí a svěží vítr skvěle prokrví celé tělo a velmi zajímavé je také již zmíněné těšení se domů na horký čaj a zasloužený odpočinek.

Na tyto listopadové procházky je však třeba se také zodpovědně připravit. Počasí nás může překvapit a pocitová teplota bývá například při vlhkém a větrném počasí ještě mnohem nižší než skutečná.

Hlavní tedy je dobře se obléknout. Už Vám nebudou stačit džíny a tenisky. Pod kalhoty bude lepší natáhnout termo legíny. Jsou mimořádně příjemné a hřejivé, mají velmi pohodlný střih, ploché švy, pružný pas a měkké lemy. Můžete je využít také jako lyžařské spodní prádlo.

Pokud ještě nechcete vytáhnout zimní obuv, pak si určitě vezměte termo ponožky, které se prodávají sadě pěti kusů. Skvěle ochrání proti chladu a postarají se tak o Vaše zdraví. Mají měkkou flísovou podšívku, elastický lem a ploché švy pro pohodlí bez otlaků. Sada obsahuje tělové, černé, námořnické modré, červené a zelené ponožky v jednotné velikosti pro ženy i muže.

I když hřejivá zimní obuv, to je prostě jistota. Já jsem si pořídila zateplené nízké kozačky s kožešinovým lemem. Nejsou jen praktické, ale jsou i dostatečně elegantní pro nošení ve městě. Velkou výhodou je protiskluzová profilovaná podrážka a pohodlný klínový asi čtyřcentimetrový podpatek.

K výše uvedeným botám si rozhodně pořiďte barevně i stylově sladěnou soupravu čepice a šály. Čepice má heboučkou flísovou podšívku a je zdobená péřovou broží s ozdobnými korálky. Soupravu doplňuje měkká šála s dekorativními třásněmi.

A nezapomeňte ani na ty části těla, které v chladném počasí trpí nejvíce – obličej a ruce. Ošetřete je krémem z bambuckého másla s hodnotnými oleji a vitamíny. Tento vysoce kvalitní krém je optimální péčí o suchou pokožku. Poskytuje vysokou úroveň hydratace, regeneruje a zklidňuje podrážděné oblasti kůže a zanechává jemný, vláčný pocit.

V barvách podzimního listí

V barvách podzimního listí

Podzim je bezesporu nejbarevnějším ročním obdobím. Příroda jako by se předháněla v tom, jak nádherné tóny dokáže vytvořit. Okouzluje nás nepřebernou paletou všech odstínů žluté, oranžové, červené a hnědé. Barvy podzimního listí jsou krásné nejen venku, ale dokáží velmi zpříjemnit a zútulnit i interiér Vašeho domova. Našla jsem pro Vás pár produktů, díky nimž snadno přenesete úchvatnou podzimní paletu i do svých obydlí. Stačí jen málo a ucítíte také doma teplo babího léta…

Kuchyně v duchu Halloweenu

Kuchyně v duchu Halloweenu

Říjen je měsíc dýní a ať už Halloween slavíte nebo ne, půvab této oranžové zeleniny k podzimu zkrátka patří. V poslední době snad není domácnost, kde by se z ní nevařila lahodná krémová polévka a velmi oblíbené jsou i zářivé dekorace s jejími motivy. Já jsem pro Vás dnes vybrala pár našich nejprodávanějších kousků, z nichž některé mám doma i já sama. Schválně, jestli uhodnete, které z nich jsou mými favority. Nebudu Vás napínat, jsou to hned ty první dva – miska a minutka.

Oblíbená jídla z hub

Oblíbená jídla z hub

Rostou! Už pár týdnů nosíme z lesů košíky hub. Konečně trochu zapršelo a vyhřátá lesní půda nám vydává své poklady. Pro mě je procházka v lese obrovským potěšením. Už jen to posvátné ticho přerušené pouze občas ťukáním datla. A když na Vás z mechu vykoukne nějaká ta sametově hnědá hlavička, je to radost nad všechny radosti. Ideální dobou pro sbírání hub je ráno, než nám začne sluníčko svítit do očí. Pak si z nich také stihneme uvařit báječný oběd: kulajdu a zapečené těstoviny.

Kulajda

Suroviny na 4 porce: 250 g čerstvých hub, 5 větších brambor, 4 vejce natvrdo, hrst čerstvého kopru nebo 2 polévkové lžíce naloženého či mraženého, 1 litr vývaru, 2-3 vrchovaté polévkové lžíce hladké mouky (zkuste špaldovou, je výborná), 1 kelímek smetany na vaření (postačí tučnost 10 – 12 %), 40 g másla (asi šestinu 250g kostky), 1 dcl octa, cukr, sůl, drcený kmín, bobkový list, nové koření, celý pepř.

Postup: Z másla a mouky uděláme jíšku, kterou lehce opražíme do zhnědnutí. Do jíšky vlijeme horký vývar a dobře rozmícháme. Pak přidáme nakrájené brambory a houby spolu s kořením – solí, kmínem, bobkovým listem, novým kořením a celým pepřem.

Vaříme do změknutí brambor asi 15 minut. Pak vyjmeme z polévky koření, přidáme smetanu, kopr a dochutíme octem a cukrem. Vejce se do polévky dávají nakonec, mohou být celá, na půlky, čtvrtky nebo i pokrájená.

Náš tip: Vyzkoušejte tzv. ztracené vejce. Uděláte ho tak, že ve vroucí polévce vytvoříte uprostřed vír a do něj pak vlijete vejce. Chce to trochu šikovnosti, aby zůstal žloutek vcelku, ale není to zase až taková věda. I když se nepovede, budete mít pak kulajdu s vajíčkem rozšlehaným. 

Zapečené těstoviny s houbami

Suroviny na 4 porce: 500 g těstovin (ideální jsou zvlněné flíčky), 1 velká cibule, 250 g hub, 250 g libovější slaniny vcelku, 4 vejce, cca 1 dcl mléka, kousek másla na vymazání, sůl, pepř, drcený kmín, sladká paprika, 250 g eidamu vcelku.

Postup: V dostatečném množství slané vody uvařte těstoviny doměkka. Slaninu nakrájejte na kostičky a nechte v pánvi mírně rozpustit a osmahnout. Pak přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a opět lehce osmahněte. Nakonec přijdou houby a koření dle chuti.

Vymažte si nádobu máslem. Já používám hluboký pečicí plech, pokrm je pak dobře propečený. Rozšlehejte vejce s trochou mléka a také trochu okořeňte stejně jako houby. Směs slaniny, cibule a hub vmíchejte do uvařených těstovin a pak rozprostřete na plech. Zalijte rozšlehanými vejci s mlékem, a nakonec hojně zasypejte nahrubo strouhaným sýrem.  

Náš tip: Vyzkoušejte jako přílohu výborný salát z kysaného zelí s cibulí, mrkví a červenou paprikou. Je velmi zdravý a ke křupavým těstovinám se hodí přímo dokonale!

A co Vy, jak prožíváte letošní houbařskou sezónu? Chodíte rádi na houby? Jaké byly Vaše letošní úlovky? Máte svá oblíbená jídla z hub? Podělte se s námi o své zážitky a recepty, těšíme se 😊

Co potřebuje zahrada v říjnu

Co potřebuje zahrada v říjnu

I když je stále ještě co sklízet, na zahradě už pomalu a jistě začíná příprava na další sezónu. Pokud rádi pracujete venku, pak si právě v říjnu můžete užít spoustu krásných prosluněných dní, byť s chladnějšími rány a večery. Nezapomeňte, že kromě samotné zahrádky určitou péči a očistu vyžaduje i pracovní náčiní a různí pomocníci jako třeba truhlíky a květináče. V říjnu je také čas na výsadbu nových ovocných i okrasných stromů a keřů, trvalek i cibulovin.

Dýňové dekorace nikdy neomrzí

Dýňové dekorace nikdy neomrzí

I když Halloween není zrovna český svátek, jeho obliba u nás v posledních letech stále roste. Určitě za to může i nesporný půvab dýní, jejichž sytá oranžová barva dokáže prozářit i pošmourné podzimní dny. Ale abychom si své domovy vyzdobili dýňovými dekoracemi, nemusíme být vůbec vyznavači této anglosaské tradice. Protože dýně nepatří jen Halloweenu, ale i našemu českému podzimu. Vybrala jsem pro Vás pár tipů na výzdobu bytu, domu i zahrady, snad se Vám budou líbit.

Interiér s plody podzimu

Interiér s plody podzimu

Nevím jak Vy, ale já mám podzim ze všech ročních období nejraději. A když se povede babí léto a v září je ještě krásně, pak to opravdu nemá chybu. Sluníčko ještě hřeje, ale už nepálí, všechno je vyhřáté, listí zlátne a my sklízíme plody. Plody podzimu jsou nejenom krásně barevné, ale i velmi zdravé. Jablka, hrušky, švestky, šípky, jeřabiny… Všechno se dá v naší kuchyni skvěle využít. Všechny ty výborné kompoty, džemy, šťávy či likéry, to je jako slunce uchované v láhvích na horší zimní časy.

Nosíte doma bačkory či pantofle? Jistě nějaké máte, ale stejně jako já je ne vždy důsledně nosíte. A proč také, když na kobercích nejsou třeba a na pohovce už vůbec ne. Ale když pak chvíli stojíte na chladné dlažbě u kuchyňské linky, zebou Vás nohy.

Vyřešte to jako já šikovným kuchyňským kobercem s originálním motivem červených jablek a skořice na dřevěných prknech. Tento barevný koberec oživí každou kuchyni. Je velmi kvalitní a odolný proti skvrnám.

Krásu podzimní přírody vnese do Vašeho domova také závěsná dekorace bohatě zdobená jablky, barevnými bobulemi a květy hortenzie. Bude se báječně vyjímat nejen doma na stěně, ale třeba i na vstupních dveřích.

Pokud máte stejně jako já rádi kousky s nádechem indiánského léta, pak je tato kytice osvětlená 20 LED diodami pro Vás přesně to pravé. Je zdobená barevným podzimním listím a borovými šiškami. Kvalitně provedenou dekoraci z textilu a plastu stačí jen lehce otřít vlhkým hadříkem a je stále jako nová. Kytice má 48 cm a můžete ji umístit do libovolného typu vázy nebo třeba do rustikálního džbánku.

Krásnou podzimní ozdobou jsou také dva svícny v podobě jablek. Realistické dekorace se hodí do každého interiéru. Doporučuji Vám objednat si k nim rovnou i šest kusů čajových svíček s nádhernou jablečnou vůní.

A máme i podobný svícen ve tvaru jablíčka s veselým obličejem, který udělá radost nejen dětem. Jeho teplé světlo a milý úsměv šíří dobrou náladu a pohodu.

Také můj poslední tip na dekoraci ve stylu babího léta je v roztomilém dětském duchu. Je to malý ptáček sedící na jablku. Na stole, na okenním parapetu, polici nebo příborníku, tam všude po Vás bude šibalsky pokukovat a vytvářet příjemnou atmosféru.