Zahrádky pomalu ožívají

Zahrádky pomalu ožívají

Po mírné zimě nastupuje jaro rychleji, a tak je nutné si pospíšit i se zahradními pracemi. Stromy a keře nasazují pupeny dříve, takže pokud je potřebujeme prořezat, je na to ta nejlepší doba. Stejně tak je třeba se postarat o trávníky, cestičky a terasy. Našla jsem několik skvělých pomocníků, s nimiž Vám zahradní práce půjdou nejen pohodlněji a snadněji, ale i jejich výsledek bude skvělý. Užijte si příjemné jarní víkendy a nezapomeňte si po dobře vykonané práci udělat táborák a opéct si buřty!

A protože s úklidem se má začínat odshora, jako první se většinou vrháme na průřez stromů, případně tvarování keřů. Určitě máte své oblíbené nástroje, ale důležité také je, aby byly dostatečně nabroušené a tím pádem se Vám s nimi dobře a efektivně pracovalo. Já jsem si pořídila naprosto úžasný brousek, díky němuž budou nůžky a nože dokonale ostré. Má speciální wolframové čepele a ergonomickou rukojeť.

Pokud budete prořezávat vyšší stromy, nemusíte vždycky lézt na žebřík. Člověk je přece jenom stabilnější na zemi a pro vyšší stromy, keře či živé ploty Vám tak mohou skvěle posloužit teleskopické zahradní nůžky. S nimi hravě dosáhnete i na těžko přístupná místa.

Když máme hotové dřeviny, přichází na řadu trávník. Jako první je třeba jej pořádně prohrabat od zbytků loňského listí. Právě ve shrabování listí a zahradních zbytků jsou neocenitelné pružné hrábě, které lze použít také na dlažbě. Jejich dlouhé hroty jsou obzvlášť flexibilní a tvárné. Hrábě jsou vhodné na každou násadu.

Dalším mým tipem jsou variabilní teleskopické hrábě, které budou vždy tak dlouhé a široké, jak zrovna potřebujete.

Trávník nám často přerůstá tam, kam nechceme, na chodníčky, dlažbu apod. Tímto otočným ořezávačem zarovnáte okraje trávníku opravdu lehce, a navíc velmi precizně. A abyste se nemuseli moc ohýbat, můžete si nastavit délku teleskopické rukojeti přesně podle svojí výšky.

Senzační vychytávkou pro úpravu zahradních cestiček, především těch z dlaždic, je škrabka na spáry, kterou tvoří hák s ostrými úhlovými čepelemi. Zachytí plevel přímo u kořenů a Vy se budete moci těšit z dlouhodobě čistých spár.

A na závěr jarního zahradního úklidu je třeba očistit všechny plochy od nánosů špíny, prachu, mechu, hlíny apod. Mně se velmi osvědčil zahradní smeták se 14 vodními tryskami. Jednoduše ho připojíte na zahradní hadici a veškeré venkovní povrchy budou dokonale čisté. Smeták vyčistí i spáry, žlaby, a dokonce i zdi domů. Má páčku pro ovládání množství vody a nerezavějící hliníkovou násadu s pohodlnou rukojetí.



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.