Jarní jídla, na která se už těšíme

Jarní jídla, na která se už těšíme

Taky se na jaře vždycky tak těšíte na svěží lehká jídla plná barevné zeleniny? Je známou věcí, že nejlepším receptem na jarní únavu a špatnou náladu je sluníčko a čerstvá strava plná vitamínů. Křupavá zelenina je sice k dostání celou zimu, ale, marná sláva, nejlépe chutná opravdu až v teplém počasí. Třeba takový chleba s máslem a ředkvičkami může být skvělou a lehkou večeří. Ale dnes mám pro Vás dva recepty z báječného medvědího česneku, který je v posledních letech velmi populární.

Pesto z medvědího česneku s parmezánem

Suroviny: 100 g listů medvědího česneku, 50 g strouhaného parmezánu, 100 ml panenského olivového oleje, sůl, pepř

Postup: listy omyjte, osušte a rozmixujte s mořskou solí. Pak přidejte zbylé suroviny a znovu mixujte.

Pesto můžete uchovat v chladničce zakápnuté vrstvičkou olivového oleje několik dní, maximálně však týden. Pokud ho máte hodně a nespotřebujete ho, můžete ho bez problémů zamrazit.

Náš tip: pesto z medvědího česneku je velmi dobré nejen s těstovinami nebo s bramborovými gnocchi, ale skvělé je také jako pomazánka na pečivo. Pro tento účel je velmi dobré smíchat pesto s ricottou nebo s jiným Vaším oblíbeným čerstvým smetanovým sýrem. Anebo si rovnou upečte domácí pečivo s medvědím česnekem!

Bulky s medvědím česnekem bez droždí

Suroviny: 200 g hladké mouky, 100 g nasekaného medvědího česneku, 50 g másla, 100 ml mléka, 1 prášek do pečiva, 1 plochá lžička soli, 1 vajíčko na potření před pečením

Postup: smíchejte mouku, kypřící prášek a sůl. Pak přidejte máslo nakrájené na tenké plátky a propracujte. Potom přilejte mléko a medvědí česnek a znovu propracujte. Můžete si pomoci vařečkou.  

Těsto vyklopte na pomoučněný vál a ještě lehce propracujte rukama. Poté jej rozválejte válečkem na výšku 2- 3 cm a pak rádélkem nebo nožem vytvaruje přibližně 12 stejných čtverečků.

Pečte je v troubě vyhřáté na 200 – 220 stupňů na pečicím papíře, potřené vajíčkem, asi 10 – 15 minut dozlatova.

Náš tip: bulky můžete posypat různými semínky – kmínem, sezamem, mákem, dýní nebo i Vaším oblíbeným strouhaným sýrem.



2 thoughts on “Jarní jídla, na která se už těšíme”

  • Tento článek mi mluví z duše. Medvědí česnek úplně miluji. Bohužel roste pouze na jaře a proto je tak vzácný.
    Přidávám ho všude, kde chci cítit česnekovou chuť.
    Děkuji za milý příspěvek.
    Jana Staňková

  • Dobrý den, milá paní Staňková, moc Vám děkujeme za Váš komentář. Souhlasíme s Vámi, je třeba využívat naše lokální sezónní dobroty, kterou medvědí česnek bezesporu je. Je jemný a chutný a také zdravý. Děkujeme ještě jednou za Váš zájem a čas, který jste věnovala článku i komentáři! Za Magnet 3Pagen Vaše Alena 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.