Hurá, osazujeme balkóny

Hurá, osazujeme balkóny

Velikonoce nám konečně přinesly hezké slunečné počasí, které nás vylákalo ven. Své zahrady a zahrádky jsme vzali doslova útokem a snažili jsme se dohnat všechno, co se dalo. Uklízelo se, mylo, čistilo, rylo, hrabalo, sázelo, prostříhávalo, a dokonce i natíralo či stavělo. A v další vlně činorodosti přicházejí na řadu balkóny, které se mohou dělat i když se, jako právě teď, trochu ochladilo. Já plánuji zkulturnit svůj balkón tento víkend a už se na to moc těším. Pořídila jsem si pár nových vychytávek.

První věc, kterou jsem si letos na balkón koupila, jsou nové truhlíky. Ty staré, plastové, byly už docela poškrábané a některé byly i prasklé, takže se v nich nedržela voda, a to byl v loňském horkém létě dost velký problém. Také letos nás podle předpovědí čekají velká parna a léto, které se svými parametry bude blížit tomu středomořskému. Proto jsem se rozhodla, že se na něj raději řádně připravím.

Moje nové truhlíky jsou sice také plastové, ale nejsou tenké a obyčejné. Robustní tvar, který navíc zdařile imituje dřevo, mne okouzlil na první pohled. Dodá mému balkónu oblíbený rustikální vzhled a rozhodně prospěje i mým květinám. Tyhle truhlíky skutečně vypadají, jako by byly vyrobené z vysoce kvalitního dřeva a lehký kovový lesk podtrhuje jejich originální styl.

Co budete určitě potřebovat i na menší zahradnické práce na balkóně jsou správné nástroje. Zem do truhlíků a květináčů musíte nějak nabírat a uhrabávat, a právě na to Vám skvěle poslouží zahradní náčiní 2 v 1. Na jedné straně jsou hrabičky a na druhé zase lopatka. Stabilní, lehké a praktické nářadí se stane neocenitelným pomocníkem při sázení, přesazování a údržbě truhlíků a květináčů.

Pokud nejste milovníky zahradničení, a přesto chcete mít krásný balkón plný květin, doporučuji Vám báječnou věc – umělé květiny do truhlíků.  Například pestrobarevné petrklíče, karafiáty, které nikdy neuvadnou nebo begónie, ze kterých se budete těšit spoustu let. Květiny se prodávají v sadách po třech kusech a výborně se hodí to truhlíků o velikosti 40 cm. Těmto květům neuškodí horko ani mráz a nepotřebují žádnou zálivku a hnojení. Můžete je používat po mnoho sezón. Stačí je vždy jen lehce omýt.

Na balkón se bude velmi dobře hodit také tento dekorativní půlkruhový stojan s ozdobným ornamentem. Pokud máte rádi květiny, určitě Vám nebudou stačit truhlíky a rádi osadíte i několik květináčů. A právě na ně je určen tento stojan. Krásně ozdobí kout balkónu či lodžie a unese nejen kvetoucí nádheru, ale třeba i pěknou přehlídku bylinek. Můžete na něm také „letnit“ pokojové květiny. Jeho tři patra budou vždycky vypadat skvěle, ať už budou zabydlena jakýmikoliv rostlinami.

Mým posledním tipem pro Váš balkón jsou nádherně svítící hvězdy k zapíchnutí do truhlíku či květináče. Jakmile se setmí, začnou zářit přímo magickým světlem. Jsou z fluorescenčního materiálu, který je navíc odolný proti povětrnostním vlivům. V sadě je šest hvězd o průměru 11 cm a výšce 39 cm.



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.