Proč slavit MDŽ bez předsudků

Proč slavit MDŽ bez předsudků

Mezinárodní den žen (ve zkratce MDŽ), připadá každoročně na 8. březen. Tento mezinárodně uznávaný svátek byl stanovený Organizací spojených národů u příležitosti výročí stávky newyorských švadlen v roce 1908 . Tento, u nás různě přijímaný svátek, je v České republice od roku 2004 významným dnem . Určitě i Vy na něj máte svůj názor, který je nepochybně závislý na Vašem věku. Dříve narození jej mají v paměti bohužel jako politický svátek, který minulý režim mohutně oslavoval.

Byla by však velká škoda tento mimořádný den právě kvůli výše zmíněným faktům zatracovat. Úplně stejně byl totiž zpolitizován a zprofanován 1. máj, a přesto se tento svátek, kdy už třicet let oslavujeme jen lásku, dočkal svého znovuobjevení a demytizace. 

Je zcela pochopitelné, že ti, kdo mají v paměti oslavy MDŽ, které probíhaly před listopadem 1989, mají k tomuto dni poněkud kontroverzní vztah. Oslavy na pracovištích, kde se kouřilo a alkohol tekl proudem, obligátní dary ženám jako např. utěrky nebo ručníky, povadlé rudé karafiáty a budovatelské verše, to vše nás, dříve narozené, dodnes ve spojení s tímto dnem napadá.

Ale skutečné kořeny tohoto svátku jsou zcela jiné. 8. března 1908 se v USA na popud tamní Socialistické strany konalo v New Yorku velké shromáždění za volební právo žen. Jako svátek žen byl poprvé slaven 28. únor 1909.

O rok později, bylo na mezinárodní ženské konferenci prosazeno pořádání mezinárodního svátku, ale tehdy ještě bez určení pevného data. Od roku 1911 pak patřilo mezi cíle tohoto svátku, jež se slavil v únoru a březnu, mimo jiné i volební právo žen.

Datum 8. března se ustálilo až po první světové válce a od roku 1975 je Mezinárodní den žen oficiálně uznán Organizací spojených národů jako svátek a je vnímán a připomínán jako den mezinárodní solidarity žen za rovnoprávnost, spravedlnost, mír a rozvoj.

Takže jakkoli je tento den poznamenán tím, jak jej komunistický režim využíval k umocnění své propagandy, určitě bychom si ho měli připomínat a oslavovat oproštěni od této jeho minulosti. Mezinárodní den žen je svátek uznávaný v různých částech světa a pro drtivou většinu lidí znamená podporu a souhlas s rovnými příležitostmi pro ženy a muže ve všech oblastech života.

A protože i dnes je v některých zemích nutné stále bojovat za ženská práva, měl by být MDŽ dnem, který nám připomíná, že i když tento boj ušel už dlouhý kus cesty, stejně tak dlouhý kus cesty má stále ještě před sebou.

Takže nezapomeňte zítra popřát všem ženám, které máte kolem sebe a kupte jim třeba klidně i karafiáty, protože tyhle neprávem opomíjené a krásně vonící květiny za svůj osud pravdu nemohou 😊



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.