Na čem si pochutnáme o Velikonocích

Na čem si pochutnáme o Velikonocích

Současná situace nám bohužel moc příležitostí k radosti nedává, vlastně ještě vůbec nevíme, jak a kde budete trávit Velikonoce. Zkusme na chvilku zapomenout na to, jak náročné to teď všichni máme a připomeňme si pokrmy, které jsou pro svátky jara typické. Každá rodina má určitě ty své nejlepší recepty na velikonoční pochoutky a možná tohle je cesta, jak současná omezení přečkat. Těšme se na obvyklé jarní radosti a svátky a zkusme chvíli dělat, jako by se nic nedělo. Veselé Velikonoce všem!

Roláda z jehněčího masa

Suroviny: 1,5 kg jehněčího (nejlépe plec), 500 g špenátu (ideálně čerstvý listový), 250 g anglické slaniny, 5 stroužků česneku, provensálské bylinky (bazalka, tymián, oregano), olivový olej, sůl, pepř.

Postup: maso odblaňte a rozkrojte tak, abyste z něj vytvořili co největší plát na přípravu rolády. Vnitřní stranu potřete směsí soli, pepře, bylinek, olivového oleje a prolisovaného česneku. Pak jej poklaďte plátky slaniny a listovým špenátem.

Poté plát srolujte a svažte provázkem vhodným na potraviny případně praktickými silikonovými pásky. Roládu pečte na nižší teplotu, cca 160 stupňů v pekáči s víkem asi 2,5 hodiny.

Podlévejte vývarem a na posledních 30 minut víko sejměte, aby maso dostalo barvu. Po vyjmutí z trouby odstraňte provázek či pásky, nechte chvíli odpočinout a pak nakrájejte na plátky.

Náš tip: nejlepší přílohou budou šťouchané brambory s máslem a jarní cibulkou či pórkem. A samozřejmě jako další příloha budou výborné různé druhy jarní zeleniny – mrkev, květák, brokolice.

Velikonoční nádivka „hlavička“

Suroviny: 500 g libového uzeného masa (nejlepší je kýta), 500 g bílého pečiva (mně se osvědčila krájená veka), 4 hrnky nasekaných kopřiv, listového špenátu a pažitky, 6 prolisovaných stroužků česneku, 6 vajec, 150 ml mléka, sůl, pepř, muškátový oříšek a máslo na vymazání formy.

Postup: nakrájejte maso na malé kostičky a dejte do velké mísy. Připravte si vejce, oddělte žloutky a bílky a z bílků a špetky soli ušlehejte tuhý sníh. Veku nakrájejte na kostky, zvlhčete mlékem a přidejte do mísy s pokrájeným masem.

Dále postupně přidávejte žloutky, nasekané kopřivy se špenátem a pažitkou, prolisovaný česnek a dobře promíchejte. Dochuťte solí, pepřem a strouhaným muškátovým oříškem. Nakonec jemně vmíchejte ušlehaný sníh a směs přesuňte do máslem vymazané pečicí formy.  

Nádivku pečte asi 40-45 minut na 160-180 stupňů, dokud její povrch nezezlátne.

Náš tip: nádivku můžete podávat k velikonoční pečínce teplou, ale výborná je i studená. Uvidíte, že se po ní jako každý rok jenom zapráší.



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.