Vítám Vás v novém roce
s krásnou číslovkou 2020! Rozhodně Vás nehodlám na jeho začátku otravovat
se žádnými dietami. Ostatně, jak známo, předsevzetí je lepší si nedávat,
protože jsme pak zbytečně zklamaní, když je nedodržíme. Myslím si však, že trochu
lehčí strava nám po svátcích jenom prospěje. Saláty z čerstvé zeleniny
nejsou na zimní období příliš vhodné. Jsou sice zdravé, ale ochlazují, takže
jsem Vám připravila pár chutných a zdravých receptů z tepelně upravené
zeleniny.
Brokolice
se sýrem
Suroviny:
brokolice, sýr (eidam, gouda, blaťácké zlato apod.), máslo, sůl
Postup: do
vroucí osolené vody vložte brokolici rozebranou na růžičky a povařte ji tak,
jak máte rádi. Ideálně by si měla udržet krásně zelenou barvu a neměla by být
příliš měkká. Jen tak si uchová své živiny, vitamíny a minerály. Hotovou
brokolici slijeme a ještě horkou ji poklademe plátky másla a zasypeme oblíbeným
sýrem. Podáváme s vařenými brambory a nastrouhanou salátovou okurkou
smíchanou se zakysanou smetanou, solí a pepřem. Kdo má rád česnek, může si
tento přílohový salát ochutit i jedním či dvěma prolisovanými stroužky.
Náš
tip: brokolici můžete také snadno zapéci, stačí když ji lehce povařenou
a rozebranou na růžičky vložíte do pekáčku lehce vymazaného máslem, zalijete
rozšlehanými vejci s trochou mléka a zasypete oblíbeným sýrem. Stejným
způsobem je možné připravit také květák. Jako příloha jsou ideální brambory ve
všech podobách, vařené, šťouchané nebo jako pyré.
Brambory
s tuňákem
Suroviny:
brambory, konzerva tuňáka (ideálně v olivovém oleji),
rajčata, sýr (eidam, gouda apod.)
Postup:
oloupeme brambory a nakrájíme je na tenké plátky. Otevřeme
konzervu s tuňákem a olivovým olejem lehce vymažeme pečicí papír na plechu.
Naskládáme na něj brambory, posypeme je rozdrobeným tuňákem a poklademe rajčaty
nakrájenými na kolečka. Nakonec zasypeme sýrem a dáme péci do trouby asi na půl
hodiny. Jakmile jsou brambory měkké a sýr dozlatova, je jídlo hotové.
Náš
tip: tento pokrm připravujte na větším plechu a v tenčí vrstvě,
díky čemuž bude výborně propečený. Doplňte jej zeleninovým salátem, ideálně
hlávkovým, s jemnou zálivkou z jogurtu, soli, pepře a balzamikového
octa.
Pečená
zelenina s nivou
Suroviny:
dýně (ideálně Hokkaidó, která má velmi měkkou slupku), sýr se
zelenou plísní (Niva nebo Gorgonzola)
Postup:
dýni i se slupkou nakrájíme na kostičky a naklademe na plech
vyložený pečicím papírem. Lehce pokapeme olivovým olejem a hojně zasypeme
plísňovým sýrem. Zapékáme do měkkosti dýně a zezlátnutí sýrové vrstvy.
Náš
tip: skvělá je také cuketa na stejný způsob, pokud ji nakrájíte na
tenká kolečka, získáte výborné, křupavé zdravé „chipsy“.