Nejnovější příspěvky

Hřejivé prvky v interiéru

Hřejivé prvky v interiéru

Současné chladné dny nás doslova zahánějí dovnitř a nutí nás k příjemnému lenošení. Samozřejmě o víkendu rádi podnikneme malou procházku, ale leden prostě není vhodným měsícem na delší natož celodenní výšlapy. Po chvíli venku se velmi rádi vracíme do svých vyhřátých bytů a domů. Já Vám dnes poradím, jak doma opticky přidat na tepelné pohodě. Stačí zvolit správné barvy, materiály a vzory a Váš domov bude dýchat ještě větším teplem a bude Vás lépe hýčkat svou hřejivou náručí.

Rozsviťte zimní večery

Rozsviťte zimní večery

I když by se od zimního slunovratu 21. 12. dny měly prodlužovat, zatím to ještě není tak patrné. Posuny totiž probíhají doslova po minutách. Tedy i když je vše na dobré cestě, večery jsou ještě pořád hodně dlouhé kvůli brzkému stmívání. Ale s tím se určitě dá něco udělat. Vneste do svých domovů více světla, které může být klidně i umělé, protože i to Vám podle nejnovějších výzkumů dokáže prokazatelně zlepšit náladu. A samozřejmě v mnoha případech i vylepšit interiér. Přečtěte si, jak na to!

Zdravé recepty pro úspěšný start

Zdravé recepty pro úspěšný start

Vítám Vás v novém roce s krásnou číslovkou 2020! Rozhodně Vás nehodlám na jeho začátku otravovat se žádnými dietami. Ostatně, jak známo, předsevzetí je lepší si nedávat, protože jsme pak zbytečně zklamaní, když je nedodržíme. Myslím si však, že trochu lehčí strava nám po svátcích jenom prospěje. Saláty z čerstvé zeleniny nejsou na zimní období příliš vhodné. Jsou sice zdravé, ale ochlazují, takže jsem Vám připravila pár chutných a zdravých receptů z tepelně upravené zeleniny.  

Brokolice se sýrem

Suroviny: brokolice, sýr (eidam, gouda, blaťácké zlato apod.), máslo, sůl

Postup: do vroucí osolené vody vložte brokolici rozebranou na růžičky a povařte ji tak, jak máte rádi. Ideálně by si měla udržet krásně zelenou barvu a neměla by být příliš měkká. Jen tak si uchová své živiny, vitamíny a minerály. Hotovou brokolici slijeme a ještě horkou ji poklademe plátky másla a zasypeme oblíbeným sýrem. Podáváme s vařenými brambory a nastrouhanou salátovou okurkou smíchanou se zakysanou smetanou, solí a pepřem. Kdo má rád česnek, může si tento přílohový salát ochutit i jedním či dvěma prolisovanými stroužky.

Náš tip: brokolici můžete také snadno zapéci, stačí když ji lehce povařenou a rozebranou na růžičky vložíte do pekáčku lehce vymazaného máslem, zalijete rozšlehanými vejci s trochou mléka a zasypete oblíbeným sýrem. Stejným způsobem je možné připravit také květák. Jako příloha jsou ideální brambory ve všech podobách, vařené, šťouchané nebo jako pyré.

Brambory s tuňákem

Suroviny: brambory, konzerva tuňáka (ideálně v olivovém oleji), rajčata, sýr (eidam, gouda apod.)

Postup: oloupeme brambory a nakrájíme je na tenké plátky. Otevřeme konzervu s tuňákem a olivovým olejem lehce vymažeme pečicí papír na plechu. Naskládáme na něj brambory, posypeme je rozdrobeným tuňákem a poklademe rajčaty nakrájenými na kolečka. Nakonec zasypeme sýrem a dáme péci do trouby asi na půl hodiny. Jakmile jsou brambory měkké a sýr dozlatova, je jídlo hotové.

Náš tip: tento pokrm připravujte na větším plechu a v tenčí vrstvě, díky čemuž bude výborně propečený. Doplňte jej zeleninovým salátem, ideálně hlávkovým, s jemnou zálivkou z jogurtu, soli, pepře a balzamikového octa.

Pečená zelenina s nivou

Suroviny: dýně (ideálně Hokkaidó, která má velmi měkkou slupku), sýr se zelenou plísní (Niva nebo Gorgonzola)

Postup: dýni i se slupkou nakrájíme na kostičky a naklademe na plech vyložený pečicím papírem. Lehce pokapeme olivovým olejem a hojně zasypeme plísňovým sýrem. Zapékáme do měkkosti dýně a zezlátnutí sýrové vrstvy.

Náš tip: skvělá je také cuketa na stejný způsob, pokud ji nakrájíte na tenká kolečka, získáte výborné, křupavé zdravé „chipsy“.

Nejlepší silvestrovské koktejly

Nejlepší silvestrovské koktejly

Silvestr je za pár dní a tak už jistě přemýšlíte, jak ho letos prožijete. Zapomeňte na televizní program, pozvěte přátele a vrhněte se na přípravy toho nejlepšího silvestrovského večírku! A co na takové akci nikdy nesmí chybět? Přece báječné koktejly! Jestlipak víte, kde vznikly ty nejoblíbenější? Dám Vám malou nápovědu. Zavřete oči a zaposlouchejte se: mojito, daiquiri, piňa colada… Ještě stále nevíte? Pak už asi jen stačí říci: cuba libre 😊. Udělejte si i Vy tuhle fantastickou kubánskou čtyřku!

Jak slavnostně prostřít

Jak slavnostně prostřít

Určitě už máte uklizeno, upečeno a někteří z nás mají dokonce zabalené dárky 😊. Já tedy takhle vzorná nejsem, místo cukroví dělám speciální vánoční štrúdl a oříškovou bábovku s čokoládovou polevou, z úklidu se nehroutím a dárky ještě ani nemám všechny. Ale vánoční atmosféru a výzdobu doma i na zahradě miluji nadevše a velkou radostí je pro mne krásně prostřený štědrovečerní stůl. Takže dnes mám pro Vás pár tipů, co by ani na Vaší slavnostní tabuli určitě nemělo chybět.

Vánoční dezerty ve světě

Vánoční dezerty ve světě

Vánoční pečení je v plném proudu. Jestlipak víte, že naše tradiční cukroví je opravdu originální českou specialitou? V podobě, v jaké ho známe, se začalo péci zhruba po 2. světové válce, ale první zmínky o něm se objevují již během 19. století. Tenkrát však patřilo pouze do bohatých domů, protože jeho součástí byla tehdy velmi vzácná koření. A jaké dezerty se na Vánoce jedí u našich sousedů? Trochu jsem zapátrala a připravila pro Vás pár malý přehled. Dozvědět se něco nového je vždy zajímavé 😊.

V Německu je tradičním vánočním dezertem štola. Ta je dobře známá i u nás, lze jej koupit téměř v každém supermarketu. Sladká štola s oříšky, kandovaným ovocem nebo kousky marcipánu je hojně posypaná moučkovým cukrem. Naši polští sousedé zase milují medovo-makové sušenky a také pečený sladký uzel se skořicí zvaný babka. V Litvě o Vánocích zobají kuciukai, malé, sladké pečivo s mákem.

Možná nevíte, že specialitou Francouzů je „sladké poleno“ neboli bûche de Noël. Tento tradiční francouzský vánoční dezert skutečně vypadá jako polínko. Jedná se o piškotovou roládu plněnou máslovým krémem. Její povrch je potřený čokoládovým krémem a aby skutečně připomínala poleno, vyrývá se do něj ještě vidličkou struktura stromové kůry. Na závěr se popráší moučkovým cukrem (sněhem). Někdy se ještě zdobí marcipánovými houbičkami a iluze lesa je pak téměř dokonalá.

V Itálii se na Vánoce peče speciální bábovka zvaná panettone. Vzdušné kynuté těsto obsahuje rozinky a kandované ovoce. Podává se se sladkými dezertními víny, likéry nebo s cappuccinem. V některých regionech Itálie se také servíruje s krémem z mascarpone, vajec a sušeného nebo kandovaného ovoce.

V Dánsku se na Vánoce připravuje ve speciální pánvi aebleskiver, malý plněný koblížek posypaný moučkovým cukrem. Ve Švédsku je zase tradičním dezertem risgrynsgrot, sladká rýžová kaše připravovaná s jednou mandlí a teprve poté servírovaná do jednotlivých misek. Kdo mandli ve svém dezertu objeví, dostane ještě jeden speciální dárek. K finským Vánocům patří rýžový pudink nazývaný riisipuuro, který se zdobí šlehačkou a sušeným ovocem. Chuť mu dodává zimní koření jako je skořice a muškátový oříšek. A stejně jako ve Švédsku se do něj dává jedna mandle. Kdo ji ve své porci najde, bude mít po celý následující rok štěstí.

Ve Velké Británii mají speciální vánoční dort, který se připravuje z velkého množství sušeného ovoce. Peče se šest týdnů před Vánoci a aby do svátků vydržel a také se správně uležel, prolije se po upečení sklenicí brandy. Před podáváním se ještě zdobí marcipánem nebo cukrovou polevou. Výborné jsou také mince pies, které trochu připomínají naše cukroví. Malé křehké koláčky jsou plněné voňavou ovocnou náplní z rozinek, sultánek, kandovaného a sušeného ovoce, proslazované kůry, cukru, koření a brandy.

Ve Španělsku a v Latinské Americe jedí na Vánoce jako sladkou tečku marcipánové koláčky a sušenky a také churros, hranolky ze smaženého koblihového těsta obalené v cukru a skořici.

V Austrálii a Novém Zélandu se o Vánocích podává dort Pavlova. Připravuje se z vyšlehaných bílků a velkého množství cukru. Správná Pavlova by měla být na povrchu křupavá a uvnitř měkká. Povrch dortu se zdobí šlehačkou a čerstvým ovocem. Samozřejmostí je tu rozkrájené kiwi, které se výborně kombinuje například s jahodami.

Vychytávky pro přípravu cukroví

Vychytávky pro přípravu cukroví

Máme tu druhý adventní víkend a to je nejvyšší čas začít s pečením. Perníčky už máte asi za sebou, ty musejí ležet déle, ale ještě nás čekají rohlíčky, pracny, linecké a mnoho dalších druhů. A to nemluvím o nepečeném, to se bude stíhat asi až týden před Vánoci. Výborná těsta podle léty prověřených rodinných receptů si musíte udělat sami, ale já Vám mohu pomoci s dalšími kroky. Našla jsem pár opravdu úžasných vychytávek, které pečení vánočního cukroví skutečně hodně usnadní.

Tipy na vánoční dárky pro celou rodinu

Tipy na vánoční dárky pro celou rodinu

Vánoce tu budou za méně než měsíc, jak jste na tom s nákupem dárků? Já zjišťuji, že rok od roku začínám obdarovávání svých blízkých řešit později. Nikdy jsem nebyla tím vzorným jedincem, který na Vánoce nakupuje už v lednových slevách. Tedy ne že bych byla úplný ignorant a hekticky pak nakupovala 23. 12. co mi přijde pod ruku. Občas si něco zapíšu, ale skutečně nakupuji nejdříve v listopadu. A čím dál raději to dělám přes internet. Pokud to máte podobně, mám pro Vás pár tipů.

Blíží se advent, už máte vyzdobeno?

Blíží se advent, už máte vyzdobeno?

Také máte pocit, že čas letí nějak stále rychleji? Ještě jsme ani pořádně neuklidili letní oblečení a nevytáhli zimní a za měsíc už budou Vánoce! A adventní období začíná už příští týden! Já osobně mám tenhle čas moc ráda, celkově mám na všem nejraději to „těšení“. Miluji vánoční výzdobu, spoustu světel a svátečních symbolů jako jsou zářivé hvězdy, sněhové vločky, voňavé větve, barevné věnce, svíticí řetězy a svíčky všech typů, barev a vůní. Vybrala jsem pro Vás pár zajímavých tipů.

Hned o prvním adventním víkendu zavěšuji do okna tradiční vánoční hvězdu. Pořídila jsem si dřevěnou, která se vyznačuje dlouhou životností. Její stěny jsou zdobeny perforováním ve tvaru malých hvězdiček. Bílé světlo, které vydávají LED diody je velmi příjemné a teplé. Ale nejlepší na této dekoraci je dálkové ovládání. Díky němu v okně nevisí žádné kabely a provoz na baterie nevyžaduje náklady na elektřinu. Hvězda má průměr 40 cm a je skládací, takže při uložení šetří místo. Je dodávána včetně dálkového ovladače a baterií potřebných k jejímu provozu.

Z podobného soudku, alespoň co se zdroje osvětlení týče, je tento nádherný LED věnec z jehličí. Jedná se o pečlivou ruční práci, jejímž výsledkem je okouzlující bohatá dekorace s vánočními hvězdami, kouličkami, bobulemi, borovými šiškami a stylovou kostkovanou mašlí. Celou tuto kompozici pak rozzáří deset LED diod.

Možná také patříte k těm, kdo běžně ubrusy nepoužívají. Opravdu jsou dnes už méně obvyklé a často necháváme spíše vyniknout kráse dřevěné desky stolu, než abychom ji něčím zakrývali. Nicméně o Vánocích jdou všechny zásady stranou J. Tomuto krásnému ubrusu s idylicky rozsvícenou zimní vesničkou s 3D efektem a poletujícími sněhovými vločkami nelze odolat. Je v neutrální a stále moderní béžové barvě a můžete ho mít ve dvou velikostech.

Na krásně „oblečený“ a prostřený stůl se bude dokonale hodit LED skleněná koule s podobnou kulisou zasněžené vesničky. Sklo je v krásném provedení, vypadá jako by bylo ozdobené ledovými květy. Doporučuji Vám objednat si rovnou dva tyto „svícny“, jejich světlo je příjemné a zároveň intenzivní, takže kromě krásné atmosféry dokáže Vaši slavnostní tabuli i kvalitně osvítit.

Na závěr bych Vám chtěla doporučit něco pro děti. Moji synové vždy s netrpělivostí očekávali adventní dobu, protože jsme zdobili okna svíticími atributy večerní oblohy. Jakmile se pak setmělo, na skle se rozzářily hvězdy, měsíc a půvabná vánoční kometa.

Také můj poslední tip bude pro děti. Veselý porcelánový hrnek s vánočními motivy, ve kterém bude chutnat voňavý čaj i sladké kakao a k němu roztomilý plyšový medvídek se šálou a čepicí v typických vánočních barvách červené a zelené. 

A co Vy, jak jste na tom letos s vánoční výzdobou? Máte rádi dekorování svých domovů nebo jej považujete za zbytečné a domníváte se, že svátky si nosíme všichni spíše uvnitř sebe? Těšíme se na Vaše názory!