Studený máj, v kuchyni ráj

Studený máj, v kuchyni ráj

Název dnešního příspěvku odkazuje na jarní období, kdy se ještě nedá zcela spolehnout na to, že nám bude teplo. Květen bývá velmi často chladný, ne nadarmo jsou v jeho polovině takzvaní ledoví muži. Proto se v tomto měsíci v kuchyni ještě zhusta objevují teplá jídla, převážně večeře. Máme totiž mnohdy pocit, že se ještě potřebujeme trochu zahřát. Vybrala jsem pro Vás dva oblíbené recepty, do kterých už proniká i jarní zelenina a které jsou předzvěstí zdravého a lehčího letního stravování.

Zapečené těstoviny tří chutí

Suroviny: 500 g oblíbených těstovin, 150 g libovější anglické slaniny vcelku, 1 menší pórek, 250 g žampiónů, 4 vejce, 100 ml mléka, 200 g nahrubo strouhaného sýra (např. Eidam), máslo na vymazání formy, sůl, pepř + případně oblíbené koření dle chuti např. muškátový oříšek, kmín, paprika nebo kari

Postup: v osolené vodě uvařte těstoviny doměkka, slijte je a promíchejte se lžící olivového oleje. Nakrájejte slaninu na kostičky, pórek na půlkolečka a oloupané žampióny na širší plátky. Vše vmíchejte do těstovin. Nastrouhejte si sýr nahrubo.

Vymažte si pekáč nebo pečicí plech máslem a vsypte směs těstovin, slaniny, pórku a žampiónů. Rozšlehejte vejce s mlékem, osolte, opepřete a přidejte své oblíbené koření. Směsí zalijte těstoviny a povrch hustě posypejte strouhaným sýrem.   

Zapékejte v troubě na 180 stupňů do požadované barvy dle Vaší chuti od zlatožluté po hnědou. My doma máme rádi, když to trochu křupe, takže pečeme dohněda a o spodní vrstvu se doslova pereme.   

Náš tip: tento pokrm je skvělý i druhý den, dá se dobře ohřát v mikrovlnné troubě. Nezapomeňte jej doplnit salátem, pokud ještě nemáte domácí čerstvou zeleninu, pak bude ideální naložená zeleninová směs nebo zelenina kvašená tzv. pickles, kterou si můžete velmi snadno připravit i sami viz recept níže.

Zdravá kvašená zelenina – pickles

Suroviny: 500 g kysaného zelí, 250 g mrkve, 1 cibule, sůl

Postup: kysané zelí smícháme s nahrubo nastrouhanou mrkví, s najemno nakrájenou cibulí a solí.

Náš tip: najděte si skutečně přírodní značku kysaného zelí, díky němuž bude Vaše pickles opravdu zdraví přínosné. V přírodně kysaném zelí BEZ PŘIDANÝCH KONZERVANTŮ, PASTERIZACE či STERILIZACE, jsou zachovány všechny vitamíny, a především aktivní bakterie mléčného kvašení. Takové zelí splňuje parametry tzv. „živé stravy“, tak jak tomu bylo za dob našich babiček.

Recept zelí-mrkev-cibule je jednoduchý a základní, do pickles můžete přidat jakoukoli zeleninu, kterou máte rádi. Výborné jsou také např. ředkvičky, kedlubny, květák a další. Dochutit své pickles můžete i různými dalšími druhy koření např. kmínem, novým kořením, celým pepřem, bobkovým listem, ale také aromatickými přísadami jako jsou křen, kopr či zázvor.

Pickles můžete plnit do klasických zavařovacích sklenic se šroubovacími uzávěry nebo do speciálních nádob, které jsou k tomuto účely vyrobeny. K dostání jsou různé soupravy sklenic a keramických hrnců, záleží jen na Vás, jak si s touto zdravou přílohou vyhrajete.



4 thoughts on “Studený máj, v kuchyni ráj”

  • Jak dlouho se to má nechat kvasit, když se tam přidá ta mrkev a cibule?

  • Dobrý den, pane Vosmanský, děkujeme za zájem a dotaz. Zeleninu nechte stát cca 4–6 dní, ideálně při stálé teplotě kolem 20 stupňů. Při nižší teplotě se kvašení zpomaluje a trpí kvalita a při vyšší by mohla mít zelenina nepříjemnou chuť. Když je zelenina zkvašená, měkká a je v ní hodně šťávy, přendejte ji do menších zavařovacích skleniček. Měla by být vždy ponořená ve šťávě. V ledničce se pak další kvašení zastaví a zelenina Vám vydrží i několik měsíců. Dobrou chuť!

  • Dobrý den, děkuji za zajímavé recepty! vyzkouším!

  • Moc Vám děkujeme za milá slova, doufáme, že se vše podaří a pochutnáte si! Každý měsíc připravujeme 1 – 2 příspěvky s recepty. Kdybyste měla nějaký nápad nebo zajímavý rodinný recept, rádi se přiučíme a uveřejníme ho pro další čtenáře 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.