Mokrý máj, ve stodole ráj

Mokrý máj, ve stodole ráj

Květen nás počastoval několika velmi chladnými dny v tradičním období tzv. ledových mužů. Ale po jejich odchodu se opět udělalo krásně, a dokonce i zapršelo, což bylo skutečně mimořádně zapotřebí. Teď už můžeme bez obav zasadit i teplomilné rostliny, květiny, zeleninu apod. Dnes jsem pro Vás vybrala šikovné a praktické pomocníky pro sázení, růst a péči jako např. zavlažování a další nezbytné zahradní činnosti. Brzy si už budeme užívat nádherně rozkvetlé zahrádky a s uspokojením relaxovat.

Už jste vyzkoušeli osivové pásy se semeny květin? Je to opravdu úžasná věc. Jednoduše je rozložíte na záhon, do nádoby nebo balkónového truhlíku, lehce zakryjte zeminou a udržujete je stále vlhké. Během krátké doby vyroste ze speciální textilie záplava květin v rozmanitých barvách. Ušetřete si práci a nechte se překvapit nádherným kobercem květů na celé léto!

Pokud jste milovníky spíše praktické zahrady plné zdravé zeleniny, pak se Vám bude báječně hodit tato flexibilní podpěra. Naprosto ideální je na všechny na popínavé rostliny a zeleninu, především pak na rajčata. Šestidílná souprava obsahuje dvě tyčky a tři kroužky a nejen, že rostlinky kvalitně podepře, ale zároveň jim určí směr růstu.

Když máte zasazeno, přichází na řadu další důležitá činnost – zalévání. Na větší záhony či menší políčka Vám doporučuji speciální zavlažovací systém se třemi zavlažovači a dvěma více než třímetrovými hadicemi. Díky promyšlené konstrukci budou tyto prvky zalévat Vaše rostliny do pěti různých směrů. Stačí připnout hadici a hned uvidíte pět krásných vodotrysků.

Abyste měli svou hadici dobře uloženou a neležela např. ve vlhké trávě, našla jsem pro Vás dva skvělé držáky, které udrží Vaši hadici vždy připravenou a bez neustále zamotaných smyček a uzlů. První držák je určený jak pro zavěšení, tak pro přepravu hadice, je odolný vůči počasí a vhodný pro všechny šířky a velikosti.

Druhý typ držáku je vhodnější spíše pro delší hadice, které na něm budou úhledně srolované, dobře chráněné, a především Vám tato forma uložení uspoří velkou spoustu místa.

Dalším šikovným pomocníkem pro zalévání a zavlažování jsou speciální hroty. Plastových lahví má doma každý jistě dost. Tyto hroty jednoduše nasunete na láhve a ony pak budou v době Vaší nepřítomnosti dávkovat vodu Vašim květinám či zelenině.  

Mým posledním, speciálním tipem je pěstební sada se šantou. Šanta má také často přídomek „kočičí“ nebo se jí rovnou říká kočičí máta. Pokud máte kočku a někdy se už se šantou setkala, pak byla její reakce nepochybně velmi bouřlivá. Kočky jsou ze této rostliny úplně „mimo“ 😊 Navíc, tam, kde roste šanta, se motýli cítí jako doma a komáři se naopak dávají na útěk. Tato trvalka je nenáročná na pěstování a kvete velmi dlouho v jasně fialových a růžových tónech.



2 thoughts on “Mokrý máj, ve stodole ráj”

  • Dobrý den, zaujaly mě osivové pásy, určitě vyzkouším, nejsem zatím moc úspěšná zahradnice. Děkuji za zajímavé tipy!

  • Dobrý den, paní Horká, moc děkujeme za reakci a zájem. Určitě neváhejte, protože s našimi osivovými pásky je úspěšný zahradník každý 🙂 Doporučuji Vám sledovat naše akce na homepage, určitě najdete velmi brzy zajímavou slevu. Přejeme Vám spoustu zahradnických úspěchů a radosti z Vaší zahrady!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.