5 tipů, jak doma skladovat potraviny

5 tipů, jak doma skladovat potraviny

Jak správně uložit potraviny, aby vydržely co nejdéle čerstvé? Připravili jsme pro vás několik šikovných triků, díky kterým ušetříte suroviny, peníze i energii.

Řiďte se vlhkostí v ledničce

Základní pravidlo zní: věci v ledničce skladujte podle míry vlhkosti. U horních polic v ledničce se drží nižší vlhkost, proto do přihrádek v dolní části patří potraviny, které by se mohly snadno vysušit. Na dno ledničky tak přijde hlavně ovoce a zelenina. Jablka, hrušky, jahody a další ovoce můžete uskladnit v praktickém košíku a mít tak všechno jednoduše na očích.

Co do vrchních polic?

Teplota v horní části ledničky je o něco vyšší, je to proto ideální místo například pro zbytky pokrmů, dezerty, vejce a potraviny, které se po otevření mají uchovat v chladu. Jídlo můžete schovat do několika dóz pro zachování čerstvosti, abyste si vaše nedojedené sendviče nebo navařené buchty mohli vychutnat i později.

Do ledničky nepatří vše

Rozhodně byste v ledničce neměli skladovat rajčata, brambory, dýni, med, banány, ananas, cibuli ani česnek. Stejně tak držte dál od ledničky i bazalku a další bylinky. Uvnitř totiž snadno ztratí chuť i vůni a nasáknou pachy dalších potravin. Dívejte se na ně jako na květiny, které byste v květináči také do lednice nestrčili. Bylinkám se nejvíce daří v květináčích, které jako bonus zkrášlí váš domov.

Mouku nasypte do uzavíratelných dóz

Suché potraviny jako je pečivo, mouka, cukr, sůl, těstoviny, rýže nebo sušenky patří do uzavíratelných dóz. Tenhle typ surovin totiž snadno podléhá okolní vlhkosti i cizím pachům a rychle se tak kazí jejich kvalita. Až se vrátíte domů z nákupu, nasypte sypké věci z originálních obalů do dóz a chleba umístěte do chlebníku z nerezové oceli.

Využijte ledovou sílu mrazáku

Není lepšího pomocníka pro dlouhodobé uchovávání potravin než mrazák. Kdo by neměl rád pizzu, rybu nebo zmrzlinu a nanuky? Snažte se v mrazáku udržovat řád a rozdělte potraviny nejen podle typu, ale i podle počtu jednotlivých porcí. Vždy si tak vyndáte jen tolik, kolik zrovna potřebujete. Pro ještě lepší přehled použijte samolepicí etikety na obaly, ať hned víte, po čem sáhnout.



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.