Májové dezerty plné lásky

Májové dezerty plné lásky

Květen začal krásně, ale přesně v termínu dorazili ledoví muži a počasí se zvrtlo do podoby podzimu. To se však určitě zase brzy změní. A protože máj je podle tradice „lásky čas“, zvolila jsem pro dnešní recepty téma „Dezerty plné lásky“. V dnešní době, kdy je veškeré ovoce dostupné celý rok, si můžeme i v období, kdy u nás ještě nedozrávají, připravit dortíky s jahodami nebo malinami. Protože správné láskyplné moučníky přece musejí být alespoň z části červené 😊!

DORT S KOKOSOVÝM KRÉMEM A MALINAMI

Suroviny na korpus: 250 g hladké mouky, 50 g cukru krupice, 125 g másla, na krém: 400 ml kokosového mléka, 100 g cukru krupice, 50 g kukuřičného škrobu, 50 g másla, 5 žloutků a na dozdobení: 250 g čerstvých malin, 50 g cukru krupice a 500 ml 33% smetany ke šlehání

Postup: ručně nebo v robotu smíchejte mouku, cukr a máslo na drobenku. Postupně přilévejte vodu (dohromady max. 100 ml) a míchejte, dokud se směs nespojí. Pak ji vyklopte ji na pomoučněný vál a vypracujte v hladké těsto. To zabalte do fólie a dejte na 30 minut do ledničky.

Předehřejte troubu na cca 180 stupňů. Těsto rozválejte, ideálně mezi dvěma fóliemi, na kulatý plát o tloušťce cca 0,5 cm. Těstem vyložte dortovou formu a nezapomeňte na zvýšené okraje, dort budete plnit krémem. Propíchejte vidličkou, překryjte vystřiženým pečicím papírem a zatižte fazolemi. Po cca 20 minutách pečení papír sejměte a pečte dalších cca 10 minut dozlatova.

Nyní zahřejte v kastrůlku asi polovinu kokosového mléka, vsypejte cukr a míchejte do rozpuštění. Ve zbytku kokosového mléka rozmíchejte škrob a za stálého míchání ho vlijte do kastrůlku s již ohřátým mlékem s cukrem. Zmírněte teplotu, přidejte máslo a šlehejte, dokud se nerozpustí. Pak přidejte žloutky a za stálého šlehání vařte na mírnou teplotu cca 10 minut do zhoustnutí. Krém nalijte na těsto a nechte vychladnout (v chladničce krém ztuhne cca za 2–3 hodiny).

Před podáváním udělejte šlehačku, rozetřete ji na povrch krému a ozdobte malinami.

Náš tip: tento úžasný dort můžete ještě nahoře hustě posypat strouhaným kokosem.

NEPEČENÝ DORT S JAHODAMI

Suroviny: 5 kelímků kysané smetany, 5 vanilkových cukrů, 1 velké balení piškotů, 500 g čerstvých jahod

Postup: do každého kelímku zakysané smetany vmíchejte 1 vanilkový cukr. Pak postupně klaďte vrstvy z piškotů, smetany a jahod pokrájených na plátky. Začněte piškoty, na ně vlijte smetanu a dobře rozetřete, pak posypejte jahodami. Tento postup opakujte, dokud není dortová forma plná. Horní vrstva musí být smetanová. 

Náš tip: nahoru můžete pomocí papírové šablony, kterou si sami vystřihnete, vyrobit různé nápisy nebo motivy sypaným kakaem. Vypadá to krásně a toho nebo tu, pro něž dort děláte, to určitě moc potěší!



2 thoughts on “Májové dezerty plné lásky”

  • Ten nepečený dort znám, ten dělám docela často, je opravdu výbornej. Já ho dělám i v zimě, z kompotů, hlavně z meruňkového. Ten je dobrý s kakaem, nemusí se dávat jenom nahoru, ale klidně i dovnitř prosypávat jednotlivé vrstvy, pak vypadá dobře na tom řezu. Děkuju za tuto rubriku, často se tady inspiruju. S pozdravem, Langmajerová

  • Dobrý den, paní Věro, děkujeme za komentář. Myslíme si, že ostatní čtenáři Vaše rady určitě ocení, nápad s meruňkami zní velmi dobře. Jsem také moc rádi, že Vás naše recepty oslovují a inspirujete se jimi! To je přesně ten důvod, proč to děláme. Zachovejte nám přízeň a mějte se hezky! Tým Magnet 3Pagen

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.