Silvestr je za pár dní a tak už
jistě přemýšlíte, jak ho letos prožijete. Zapomeňte na televizní program,
pozvěte přátele a vrhněte se na přípravy toho nejlepšího silvestrovského večírku!
A co na takové akci nikdy nesmí chybět? Přece báječné koktejly! Jestlipak víte,
kde vznikly ty nejoblíbenější? Dám Vám malou nápovědu. Zavřete oči a zaposlouchejte
se: mojito, daiquiri, piňa colada… Ještě stále nevíte? Pak už asi jen stačí
říci: cuba libre 😊.
Udělejte si i Vy tuhle fantastickou kubánskou čtyřku!
Mojito
Suroviny:
čerstvá máta, bílý rum, třtinový cukr, šťáva z limetek,
drcený led, sodovka
Postup: na jednu porci rozdrťte dřevěnou paličkou 10-12 lístků máty s 1-2 lžičkami třtinového cukru podle toho, jak moc sladkou variantu máte rádi. Přidejte 4 cl bílého rumu, 2 cl limetkové šťávy, dosypte drceným ledem a dolijte sodovkou. Vršek ozdobte plátkem limetky a mátou.
Víte, že… obliba mojita spočívá mimo jiné i v tom, že se dá velmi snadno připravit také v nealkoholické variantě jako tzv. virgin mojito? To se hodí vždycky, protože v každé skupině oslavujících se nachází někdo, kdo zrovna pít nemůže, ať už to je těhotná žena, někdo, kdo bere léky nebo má jiné zdravotní důvody.
Daiquiri
Suroviny:
bílý rum, šťáva z limetek, cukrový sirup, drcený led
Postup: na jednu porci smícháte v šejkru 4 cl bílého rumu, 2 cl šťávy z limetek, cukrový sirup (dle chuti) a ledovou tříšť a přes sítko pak nalijete do koktejlové sklenice.
Víte,
že…. daiquiri poprvé umíchal v roce 1896 ve městě Santiago de Cuba
americký důlní inženýr Jenning Cox v období nedostatku ginu a že bylo oblíbeným nápojem
amerického spisovatele Ernesta Hemingwaye, který část svého života pobýval na
Kubě? A měl ho rád i americký prezident John Fitzgerald Kennedy.
Piňa Colada
Suroviny:
bílý rum, kokosové mléko (sirup či krém), ananasová šťáva (nebo džus), led
Postup:
na jednu porci rozmixujte kostky ledu, 3 cl rumu, 3 cl kokosového mléka a 3 cl
ananasové šťávy.
Víte,
že… v Karibiku se piňa colada vždy připravuje z čerstvého
kokosu a ananasu? Společně se rozmixují a následně, již ve sklenici, se doplní
o bílý rum. V Evropě se čerstvý kokos zpravidla nahrazuje kokosovým mlékem,
krémem nebo sirupem a ananas pak ananasovým džusem. Můžete se setkat i s variantou
Malibu, kdy je koktejl ještě ochucen smetanou. To je sice velmi chutné, avšak
zcela neoriginální. Piňa colada (i Malibu) se servírují zdobené plátkem ananasu,
ideálně čerstvého.
Cuba libre
Pokud si
chcete připravit cuba libre, použijte recept na výrobu mojita, pouze sodovku
nahraďte colou.
A co Vy, jaké koktejly máte rádi? Podělíte se
s námi a ostatními čtenáři o jejich recept? Děkujeme 😊!