Nejnovější příspěvky

Nejlepší silvestrovské koktejly

Nejlepší silvestrovské koktejly

Silvestr je za pár dní a tak už jistě přemýšlíte, jak ho letos prožijete. Zapomeňte na televizní program, pozvěte přátele a vrhněte se na přípravy toho nejlepšího silvestrovského večírku! A co na takové akci nikdy nesmí chybět? Přece báječné koktejly! Jestlipak víte, kde vznikly ty nejoblíbenější? Dám Vám malou nápovědu. Zavřete oči a zaposlouchejte se: mojito, daiquiri, piňa colada… Ještě stále nevíte? Pak už asi jen stačí říci: cuba libre 😊. Udělejte si i Vy tuhle fantastickou kubánskou čtyřku!

Jak slavnostně prostřít

Jak slavnostně prostřít

Určitě už máte uklizeno, upečeno a někteří z nás mají dokonce zabalené dárky 😊. Já tedy takhle vzorná nejsem, místo cukroví dělám speciální vánoční štrúdl a oříškovou bábovku s čokoládovou polevou, z úklidu se nehroutím a dárky ještě ani nemám všechny. Ale vánoční atmosféru a výzdobu doma i na zahradě miluji nadevše a velkou radostí je pro mne krásně prostřený štědrovečerní stůl. Takže dnes mám pro Vás pár tipů, co by ani na Vaší slavnostní tabuli určitě nemělo chybět.

Vánoční dezerty ve světě

Vánoční dezerty ve světě

Vánoční pečení je v plném proudu. Jestlipak víte, že naše tradiční cukroví je opravdu originální českou specialitou? V podobě, v jaké ho známe, se začalo péci zhruba po 2. světové válce, ale první zmínky o něm se objevují již během 19. století. Tenkrát však patřilo pouze do bohatých domů, protože jeho součástí byla tehdy velmi vzácná koření. A jaké dezerty se na Vánoce jedí u našich sousedů? Trochu jsem zapátrala a připravila pro Vás pár malý přehled. Dozvědět se něco nového je vždy zajímavé 😊.

V Německu je tradičním vánočním dezertem štola. Ta je dobře známá i u nás, lze jej koupit téměř v každém supermarketu. Sladká štola s oříšky, kandovaným ovocem nebo kousky marcipánu je hojně posypaná moučkovým cukrem. Naši polští sousedé zase milují medovo-makové sušenky a také pečený sladký uzel se skořicí zvaný babka. V Litvě o Vánocích zobají kuciukai, malé, sladké pečivo s mákem.

Možná nevíte, že specialitou Francouzů je „sladké poleno“ neboli bûche de Noël. Tento tradiční francouzský vánoční dezert skutečně vypadá jako polínko. Jedná se o piškotovou roládu plněnou máslovým krémem. Její povrch je potřený čokoládovým krémem a aby skutečně připomínala poleno, vyrývá se do něj ještě vidličkou struktura stromové kůry. Na závěr se popráší moučkovým cukrem (sněhem). Někdy se ještě zdobí marcipánovými houbičkami a iluze lesa je pak téměř dokonalá.

V Itálii se na Vánoce peče speciální bábovka zvaná panettone. Vzdušné kynuté těsto obsahuje rozinky a kandované ovoce. Podává se se sladkými dezertními víny, likéry nebo s cappuccinem. V některých regionech Itálie se také servíruje s krémem z mascarpone, vajec a sušeného nebo kandovaného ovoce.

V Dánsku se na Vánoce připravuje ve speciální pánvi aebleskiver, malý plněný koblížek posypaný moučkovým cukrem. Ve Švédsku je zase tradičním dezertem risgrynsgrot, sladká rýžová kaše připravovaná s jednou mandlí a teprve poté servírovaná do jednotlivých misek. Kdo mandli ve svém dezertu objeví, dostane ještě jeden speciální dárek. K finským Vánocům patří rýžový pudink nazývaný riisipuuro, který se zdobí šlehačkou a sušeným ovocem. Chuť mu dodává zimní koření jako je skořice a muškátový oříšek. A stejně jako ve Švédsku se do něj dává jedna mandle. Kdo ji ve své porci najde, bude mít po celý následující rok štěstí.

Ve Velké Británii mají speciální vánoční dort, který se připravuje z velkého množství sušeného ovoce. Peče se šest týdnů před Vánoci a aby do svátků vydržel a také se správně uležel, prolije se po upečení sklenicí brandy. Před podáváním se ještě zdobí marcipánem nebo cukrovou polevou. Výborné jsou také mince pies, které trochu připomínají naše cukroví. Malé křehké koláčky jsou plněné voňavou ovocnou náplní z rozinek, sultánek, kandovaného a sušeného ovoce, proslazované kůry, cukru, koření a brandy.

Ve Španělsku a v Latinské Americe jedí na Vánoce jako sladkou tečku marcipánové koláčky a sušenky a také churros, hranolky ze smaženého koblihového těsta obalené v cukru a skořici.

V Austrálii a Novém Zélandu se o Vánocích podává dort Pavlova. Připravuje se z vyšlehaných bílků a velkého množství cukru. Správná Pavlova by měla být na povrchu křupavá a uvnitř měkká. Povrch dortu se zdobí šlehačkou a čerstvým ovocem. Samozřejmostí je tu rozkrájené kiwi, které se výborně kombinuje například s jahodami.

Vychytávky pro přípravu cukroví

Vychytávky pro přípravu cukroví

Máme tu druhý adventní víkend a to je nejvyšší čas začít s pečením. Perníčky už máte asi za sebou, ty musejí ležet déle, ale ještě nás čekají rohlíčky, pracny, linecké a mnoho dalších druhů. A to nemluvím o nepečeném, to se bude stíhat asi až týden před Vánoci. Výborná těsta podle léty prověřených rodinných receptů si musíte udělat sami, ale já Vám mohu pomoci s dalšími kroky. Našla jsem pár opravdu úžasných vychytávek, které pečení vánočního cukroví skutečně hodně usnadní.

Tipy na vánoční dárky pro celou rodinu

Tipy na vánoční dárky pro celou rodinu

Vánoce tu budou za méně než měsíc, jak jste na tom s nákupem dárků? Já zjišťuji, že rok od roku začínám obdarovávání svých blízkých řešit později. Nikdy jsem nebyla tím vzorným jedincem, který na Vánoce nakupuje už v lednových slevách. Tedy ne že bych byla úplný ignorant a hekticky pak nakupovala 23. 12. co mi přijde pod ruku. Občas si něco zapíšu, ale skutečně nakupuji nejdříve v listopadu. A čím dál raději to dělám přes internet. Pokud to máte podobně, mám pro Vás pár tipů.

Blíží se advent, už máte vyzdobeno?

Blíží se advent, už máte vyzdobeno?

Také máte pocit, že čas letí nějak stále rychleji? Ještě jsme ani pořádně neuklidili letní oblečení a nevytáhli zimní a za měsíc už budou Vánoce! A adventní období začíná už příští týden! Já osobně mám tenhle čas moc ráda, celkově mám na všem nejraději to „těšení“. Miluji vánoční výzdobu, spoustu světel a svátečních symbolů jako jsou zářivé hvězdy, sněhové vločky, voňavé větve, barevné věnce, svíticí řetězy a svíčky všech typů, barev a vůní. Vybrala jsem pro Vás pár zajímavých tipů.

Hned o prvním adventním víkendu zavěšuji do okna tradiční vánoční hvězdu. Pořídila jsem si dřevěnou, která se vyznačuje dlouhou životností. Její stěny jsou zdobeny perforováním ve tvaru malých hvězdiček. Bílé světlo, které vydávají LED diody je velmi příjemné a teplé. Ale nejlepší na této dekoraci je dálkové ovládání. Díky němu v okně nevisí žádné kabely a provoz na baterie nevyžaduje náklady na elektřinu. Hvězda má průměr 40 cm a je skládací, takže při uložení šetří místo. Je dodávána včetně dálkového ovladače a baterií potřebných k jejímu provozu.

Z podobného soudku, alespoň co se zdroje osvětlení týče, je tento nádherný LED věnec z jehličí. Jedná se o pečlivou ruční práci, jejímž výsledkem je okouzlující bohatá dekorace s vánočními hvězdami, kouličkami, bobulemi, borovými šiškami a stylovou kostkovanou mašlí. Celou tuto kompozici pak rozzáří deset LED diod.

Možná také patříte k těm, kdo běžně ubrusy nepoužívají. Opravdu jsou dnes už méně obvyklé a často necháváme spíše vyniknout kráse dřevěné desky stolu, než abychom ji něčím zakrývali. Nicméně o Vánocích jdou všechny zásady stranou J. Tomuto krásnému ubrusu s idylicky rozsvícenou zimní vesničkou s 3D efektem a poletujícími sněhovými vločkami nelze odolat. Je v neutrální a stále moderní béžové barvě a můžete ho mít ve dvou velikostech.

Na krásně „oblečený“ a prostřený stůl se bude dokonale hodit LED skleněná koule s podobnou kulisou zasněžené vesničky. Sklo je v krásném provedení, vypadá jako by bylo ozdobené ledovými květy. Doporučuji Vám objednat si rovnou dva tyto „svícny“, jejich světlo je příjemné a zároveň intenzivní, takže kromě krásné atmosféry dokáže Vaši slavnostní tabuli i kvalitně osvítit.

Na závěr bych Vám chtěla doporučit něco pro děti. Moji synové vždy s netrpělivostí očekávali adventní dobu, protože jsme zdobili okna svíticími atributy večerní oblohy. Jakmile se pak setmělo, na skle se rozzářily hvězdy, měsíc a půvabná vánoční kometa.

Také můj poslední tip bude pro děti. Veselý porcelánový hrnek s vánočními motivy, ve kterém bude chutnat voňavý čaj i sladké kakao a k němu roztomilý plyšový medvídek se šálou a čepicí v typických vánočních barvách červené a zelené. 

A co Vy, jak jste na tom letos s vánoční výzdobou? Máte rádi dekorování svých domovů nebo jej považujete za zbytečné a domníváte se, že svátky si nosíme všichni spíše uvnitř sebe? Těšíme se na Vaše názory!

Dušičkové rozjímání

Dušičkové rozjímání

Máme za sebou anglosaský Halloween i naše staré dobré Dušičky. Podle průzkumů slaví svátky, které v Česku nejsou původní, hlavně mladí lidé. Starší generace zůstává naopak věrná tradicím. A k těm tradičním svátkům bezesporu patří právě Svátek zesnulých. U nás je slaven hlavně vzpomínkami na ty, kteří nás již opustili, návštěvami hřbitovů a úpravou hrobů. Ve své podstatě je to svátek nostalgický až smutný. Není tomu ale tak všude, jsou země, kde se Dušičky slaví zcela jinak.

Máte rádi červenou řepu?

Máte rádi červenou řepu?

Červená řepa patří spolu s koprem, houbami, olivami a zrajícími sýry k tzv. kontroverzním potravinám. To v podstatě znamená, že jí buď milujete nebo nesnášíte. Pochází ze Středomoří a Severní Afriky a dnes je oblíbená doslova po celém světě. První záznamy o červené řepě jsou staré asi 3000 let a pocházejí z Babylonie. Ve starém Římě byla bohatě využívána nejen jako jídlo, ale také jako lék. Dnes je červená řepa nazývána superpotravinou a já Vám z ní nabízím výborný koláč a salát.

Procházky v listopadu

Procházky v listopadu

Po teplém říjnu tu máme o něco chladnější listopad. A počasí nám opravdu dokazuje, že se pomalu a jistě blíží zima. Chladná mlhavá rána, brzké stmívání a daleko menší chuť pobývat venku, to jsou typické znaky pozvolného nástupu zimy. Ale pokud máte podzim rádi stejně jako já, pak určitě neodoláte ani v listopadu procházkám v přírodě a o to více se pak budete těšit domů, do tepla, k šálku dobrého čaje. Mám pro Vás pár tipů, co si venku užít a jak se na listopadové vycházky vybavit.

I listopad totiž může být krásným obdobím, samozřejmě hlavně když jste milovníky podzimu tak jako já. Ze stromů opadávají poslední barevné listy a nastává období vegetačního klidu. Odlétají poslední stěhovaví ptáci a příroda se pomalu chystá k zimnímu spánku.

Zazimováváme zahrady a podobně postupují i lesníci. Starají se o sazenice stromů, opravují ploty, krmelce, ptačí budky. V lesních školkách prořezávají porosty a připravuje se výběr vánočních stromků.

Chodit nyní, v listopadu, krajinou chystající se k zimnímu odpočinku, to je něco, co si nikdy nenechám ujít. Na koloběhu přírody je vždycky něco uklidňujícího. Chladné počasí a svěží vítr skvěle prokrví celé tělo a velmi zajímavé je také již zmíněné těšení se domů na horký čaj a zasloužený odpočinek.

Na tyto listopadové procházky je však třeba se také zodpovědně připravit. Počasí nás může překvapit a pocitová teplota bývá například při vlhkém a větrném počasí ještě mnohem nižší než skutečná.

Hlavní tedy je dobře se obléknout. Už Vám nebudou stačit džíny a tenisky. Pod kalhoty bude lepší natáhnout termo legíny. Jsou mimořádně příjemné a hřejivé, mají velmi pohodlný střih, ploché švy, pružný pas a měkké lemy. Můžete je využít také jako lyžařské spodní prádlo.

Pokud ještě nechcete vytáhnout zimní obuv, pak si určitě vezměte termo ponožky, které se prodávají sadě pěti kusů. Skvěle ochrání proti chladu a postarají se tak o Vaše zdraví. Mají měkkou flísovou podšívku, elastický lem a ploché švy pro pohodlí bez otlaků. Sada obsahuje tělové, černé, námořnické modré, červené a zelené ponožky v jednotné velikosti pro ženy i muže.

I když hřejivá zimní obuv, to je prostě jistota. Já jsem si pořídila zateplené nízké kozačky s kožešinovým lemem. Nejsou jen praktické, ale jsou i dostatečně elegantní pro nošení ve městě. Velkou výhodou je protiskluzová profilovaná podrážka a pohodlný klínový asi čtyřcentimetrový podpatek.

K výše uvedeným botám si rozhodně pořiďte barevně i stylově sladěnou soupravu čepice a šály. Čepice má heboučkou flísovou podšívku a je zdobená péřovou broží s ozdobnými korálky. Soupravu doplňuje měkká šála s dekorativními třásněmi.

A nezapomeňte ani na ty části těla, které v chladném počasí trpí nejvíce – obličej a ruce. Ošetřete je krémem z bambuckého másla s hodnotnými oleji a vitamíny. Tento vysoce kvalitní krém je optimální péčí o suchou pokožku. Poskytuje vysokou úroveň hydratace, regeneruje a zklidňuje podrážděné oblasti kůže a zanechává jemný, vláčný pocit.