Nejnovější příspěvky

Barevné a svěží jaro v bytě

Barevné a svěží jaro v bytě

V těchto dnech více pobýváme doma a máme čas věnovat se vzhledu svých domovů. Uklizeno už určitě všichni máme, takže se můžeme vrhnout na jarní projasnění a prozáření našich interiérů. Je známo, že barvy a vzory přinášejí do života radost a dobrou náladu a tu my teď potřebujeme úplně nejvíc. Ke změně stylu, vzhledu a dojmu z bytu či domu nejsou třeba žádné velké investice. Stačí si pohrát s bytovým textilem, doplňky a dekoracemi a místnosti mohou krásně prokouknout. Zkuste to!

Novinky ve velikonočních dekoracích

Novinky ve velikonočních dekoracích

Velikonoce jsou tu už za týden a zatím to vypadá, že je letos strávíme trochu osaměle. Já jsem se rozhodla všechna doporučená opatření dodržet, byť za cenu toho, že se ani o Velikonocích s rodinou neuvidím. Ale nezabrání mi to udělat si každoroční veselou výzdobu a těšit se na letošní blížící se svátky jara. Vždyť ono to všechno jednou pomine, budeme žít jako předtím a celá tahle náročná doba už pro nás bude jen varující připomínkou toho, jak dobře se vlastně máme. Veselé Velikonoce všem!

Na čem si pochutnáme o Velikonocích

Na čem si pochutnáme o Velikonocích

Současná situace nám bohužel moc příležitostí k radosti nedává, vlastně ještě vůbec nevíme, jak a kde budete trávit Velikonoce. Zkusme na chvilku zapomenout na to, jak náročné to teď všichni máme a připomeňme si pokrmy, které jsou pro svátky jara typické. Každá rodina má určitě ty své nejlepší recepty na velikonoční pochoutky a možná tohle je cesta, jak současná omezení přečkat. Těšme se na obvyklé jarní radosti a svátky a zkusme chvíli dělat, jako by se nic nedělo. Veselé Velikonoce všem!

Roláda z jehněčího masa

Suroviny: 1,5 kg jehněčího (nejlépe plec), 500 g špenátu (ideálně čerstvý listový), 250 g anglické slaniny, 5 stroužků česneku, provensálské bylinky (bazalka, tymián, oregano), olivový olej, sůl, pepř.

Postup: maso odblaňte a rozkrojte tak, abyste z něj vytvořili co největší plát na přípravu rolády. Vnitřní stranu potřete směsí soli, pepře, bylinek, olivového oleje a prolisovaného česneku. Pak jej poklaďte plátky slaniny a listovým špenátem.

Poté plát srolujte a svažte provázkem vhodným na potraviny případně praktickými silikonovými pásky. Roládu pečte na nižší teplotu, cca 160 stupňů v pekáči s víkem asi 2,5 hodiny.

Podlévejte vývarem a na posledních 30 minut víko sejměte, aby maso dostalo barvu. Po vyjmutí z trouby odstraňte provázek či pásky, nechte chvíli odpočinout a pak nakrájejte na plátky.

Náš tip: nejlepší přílohou budou šťouchané brambory s máslem a jarní cibulkou či pórkem. A samozřejmě jako další příloha budou výborné různé druhy jarní zeleniny – mrkev, květák, brokolice.

Velikonoční nádivka „hlavička“

Suroviny: 500 g libového uzeného masa (nejlepší je kýta), 500 g bílého pečiva (mně se osvědčila krájená veka), 4 hrnky nasekaných kopřiv, listového špenátu a pažitky, 6 prolisovaných stroužků česneku, 6 vajec, 150 ml mléka, sůl, pepř, muškátový oříšek a máslo na vymazání formy.

Postup: nakrájejte maso na malé kostičky a dejte do velké mísy. Připravte si vejce, oddělte žloutky a bílky a z bílků a špetky soli ušlehejte tuhý sníh. Veku nakrájejte na kostky, zvlhčete mlékem a přidejte do mísy s pokrájeným masem.

Dále postupně přidávejte žloutky, nasekané kopřivy se špenátem a pažitkou, prolisovaný česnek a dobře promíchejte. Dochuťte solí, pepřem a strouhaným muškátovým oříškem. Nakonec jemně vmíchejte ušlehaný sníh a směs přesuňte do máslem vymazané pečicí formy.  

Nádivku pečte asi 40-45 minut na 160-180 stupňů, dokud její povrch nezezlátne.

Náš tip: nádivku můžete podávat k velikonoční pečínce teplou, ale výborná je i studená. Uvidíte, že se po ní jako každý rok jenom zapráší.

Zahrádky pomalu ožívají

Zahrádky pomalu ožívají

Po mírné zimě nastupuje jaro rychleji, a tak je nutné si pospíšit i se zahradními pracemi. Stromy a keře nasazují pupeny dříve, takže pokud je potřebujeme prořezat, je na to ta nejlepší doba. Stejně tak je třeba se postarat o trávníky, cestičky a terasy. Našla jsem několik skvělých pomocníků, s nimiž Vám zahradní práce půjdou nejen pohodlněji a snadněji, ale i jejich výsledek bude skvělý. Užijte si příjemné jarní víkendy a nezapomeňte si po dobře vykonané práci udělat táborák a opéct si buřty!

Březen, za kamna vlezem

Březen, za kamna vlezem

I když zima letos za moc nestála a sněhové nadílky jsme se dočkali jenom na horách, a to ještě poskrovnu, o jaru se zatím úplně mluvit nedá. Obzvláště rána, večery a noci jsou pořád hodně chladné. Proto Vám možná přijde vhod pár tipů, jak se zahřát doma i venku. Přelom zima a jara je také obdobím zvýšeného rizika nachlazení či přímo chřipkové epidemie. Takže nezapomeňte, hodně vitamínů, pohyb na čerstvém vzduchu a kvalitní odpočinek, prostě všechny ty obecně známé rady.

Proč slavit MDŽ bez předsudků

Proč slavit MDŽ bez předsudků

Mezinárodní den žen (ve zkratce MDŽ), připadá každoročně na 8. březen. Tento mezinárodně uznávaný svátek byl stanovený Organizací spojených národů u příležitosti výročí stávky newyorských švadlen v roce 1908 . Tento, u nás různě přijímaný svátek, je v České republice od roku 2004 významným dnem . Určitě i Vy na něj máte svůj názor, který je nepochybně závislý na Vašem věku. Dříve narození jej mají v paměti bohužel jako politický svátek, který minulý režim mohutně oslavoval.

Byla by však velká škoda tento mimořádný den právě kvůli výše zmíněným faktům zatracovat. Úplně stejně byl totiž zpolitizován a zprofanován 1. máj, a přesto se tento svátek, kdy už třicet let oslavujeme jen lásku, dočkal svého znovuobjevení a demytizace. 

Je zcela pochopitelné, že ti, kdo mají v paměti oslavy MDŽ, které probíhaly před listopadem 1989, mají k tomuto dni poněkud kontroverzní vztah. Oslavy na pracovištích, kde se kouřilo a alkohol tekl proudem, obligátní dary ženám jako např. utěrky nebo ručníky, povadlé rudé karafiáty a budovatelské verše, to vše nás, dříve narozené, dodnes ve spojení s tímto dnem napadá.

Ale skutečné kořeny tohoto svátku jsou zcela jiné. 8. března 1908 se v USA na popud tamní Socialistické strany konalo v New Yorku velké shromáždění za volební právo žen. Jako svátek žen byl poprvé slaven 28. únor 1909.

O rok později, bylo na mezinárodní ženské konferenci prosazeno pořádání mezinárodního svátku, ale tehdy ještě bez určení pevného data. Od roku 1911 pak patřilo mezi cíle tohoto svátku, jež se slavil v únoru a březnu, mimo jiné i volební právo žen.

Datum 8. března se ustálilo až po první světové válce a od roku 1975 je Mezinárodní den žen oficiálně uznán Organizací spojených národů jako svátek a je vnímán a připomínán jako den mezinárodní solidarity žen za rovnoprávnost, spravedlnost, mír a rozvoj.

Takže jakkoli je tento den poznamenán tím, jak jej komunistický režim využíval k umocnění své propagandy, určitě bychom si ho měli připomínat a oslavovat oproštěni od této jeho minulosti. Mezinárodní den žen je svátek uznávaný v různých částech světa a pro drtivou většinu lidí znamená podporu a souhlas s rovnými příležitostmi pro ženy a muže ve všech oblastech života.

A protože i dnes je v některých zemích nutné stále bojovat za ženská práva, měl by být MDŽ dnem, který nám připomíná, že i když tento boj ušel už dlouhý kus cesty, stejně tak dlouhý kus cesty má stále ještě před sebou.

Takže nezapomeňte zítra popřát všem ženám, které máte kolem sebe a kupte jim třeba klidně i karafiáty, protože tyhle neprávem opomíjené a krásně vonící květiny za svůj osud pravdu nemohou 😊

Přestupný rok – mýty a tradice

Přestupný rok – mýty a tradice

Letošní rok s magickou číslovkou 2020 je také tak zvaným rokem přestupným. Přestupný rok je delší než běžný rok a slouží k vyrovnání rozdílů mezi délkou kalendářního a tropického roku. Nebudu Vás nudit zdlouhavými a složitými výklady. Prostě délka kalendářního roku se odvozuje od doby rotace Země kolem své osy, resp. doby rotace Měsíce kolem Země. Tropický rok je proti tomu dán dobou oběhu Země kolem Slunce. Přestupný rok má zkrátka jeden den navíc, takže jich místo 365 má 366.

Masopustní dobroty II

Masopustní dobroty II

Když jsem Vám začátkem února nabídla tři recepty na vynikající pochoutky z masa (pečený bůček, vařené koleno a výpečky na pivě), slíbila jsem Vám také sladké masopustní dobroty. Tak, tady jsou, vláčné koblihy a křupavé boží milosti. Jsem si jistá, že Vás dostanou úplně stejně jako maso. Protože já osobně neznám nikoho, kdo by těmto dvěma úžasným dobrotám dokázal odolat. A protože mnohé z nás čeká čtyřicetidenní půst až do Velikonoc, tak je určitě namístě se pořádně najíst a „zásobit se“.

Jedeme na hory

Jedeme na hory

Minulý týden na horách připadl sníh, což je teď, před jarními prázdninami přímo skvělá zpráva! Asi neznám nikoho, kdo by nejezdil rád na hory. A to počítám i zarputilé nesportovce, které ani nenapadne si s sebou na hory vzít lyže. Bílé pláně v kontrastu s azurovou oblohou, to je zkrátka zimní pohádka, kterou miluje každý bez rozdílu. Já jsem pro Vás dnes vybrala pár produktů, které by Vám při, byť jen víkendovém pobytu na horách, neměly chybět. A třeba Vás inspiruji k zimnímu výletu.

Ať již na horách sportujete nebo ne, tento promyšlený zimní doplněk, čepice a šála v jednom, se Vám bude hodit vždycky. Tahle hrubě pletená, super měkká a libovolně nositelná kukla je prostě skvělá, hřeje a sluší za všech okolností. Můžete ji nosit jako čepici, která zároveň chrání i krk nebo jenom jako nákrčník, pokud nemáte rádi dlouhé šály.

Čepice s osvětlením se také bude hodit úplně každému a nejenom na hory. Takový kousek oblečení splňuje hned několik zdravotních a bezpečnostních funkcí. Příjemný materiál zahřeje citlivou oblast hlavy a uší a LED zdroj Vám nejen osvětlí tmavé cesty a zákoutí, ale zároveň Vás také ochrání a zviditelní pro ostatní např. v rámci bezpečnosti silničního provozu. Tuhle šikovnou čepici užijete při běhání, procházkách či jízdě na kole v chladnějších dnech. Navíc Vaše ruce zůstanou volné, což se vždycky hodí!

Pro nás, které máme rády styl a eleganci i na horách, jsem našla měkkou, pružnou a hřejivou soupravu čepice a kruhové šály. Jemná čepice s třpytivou štrasovou broží a perfektně sladěná šála, kterou nemusíte pracně omotávat kolem krku. Velmi vkusná a stylová souprava se hodí na hory i do města.

Hlavu už tedy máme v teple, takže zbývají ještě nohy. Vybrala jsem pro Vás velmi pohodlné vysoké boty se širokým lemem z imitace tulení kožešiny. V takové obuvi rozhodně přečkáte v teple a v bezpečí i ty nejhorší mrazy. Svršek ve vzhledu nubukové kůže díky dvojitým stehům nepropustí ani mokro a sníh. Teplá polyesterová podšívka dokonale zahřeje a praktické suché zipy usnadní nazouvání. Navíc je lze je pohodlně nastavit. Vaše bezpečí zajišťují moderní reflexní nášivky na patách a protiskluzová profilovaná podešev.

Nejen v létě je nutné ošetřit pokožku denním krémem s UV ochranou. Je prokázáno, že slunce na horách vysílá stejnou intenzitu UV záření jako uprostřed léta u moře. Tento krém je mimořádně vhodný i do zimního počasí díky pečujícímu jojobovému oleji, aloe vera, bambuckému máslu a základním vitamínům. Poskytne tak Vaší pokožce mimořádně kvalitní UV ochranu a zároveň intenzivní výživu a hydrataci.

Na noc pak ošetřete větrem a mrazem namáhanou pokožku vysoce výživným krémem z bambuckého másla s hodnotnými oleji a vitamíny. Díky němu bude Vaše zimní péče opravdu plnohodnotná. Krém vyživuje, hydratuje, regeneruje a zklidňuje podrážděné oblasti kůže a zanechává jemný, vláčný pocit.

Mým posledním tipem je kožešinová vesta. Takové kousky snad nevyjdou nikdy z módy a tahle navíc vypadá doslova jako pravá. Heboučká umělá kožešina má hladkou vnitřní stranu a bude se Vám hodit třeba na příjemné večery v horské chatě či posezení u krbu. Můžete ji ale stejně tak nosit ven pod bundu. Vesta je lehce vypasovaná, se zipem vpředu a kapsami.

Tak co říkáte, nemáte chuť se hned sbalit a vyrazit někam za sněhem? Já bych Vám to určitě doporučovala, protože jak známe počasí v naší kotlině, tahle bílá nádhera nám bohužel moc dlouho nevydrží.