Nejnovější příspěvky

Proč slavit MDŽ bez předsudků

Proč slavit MDŽ bez předsudků

Mezinárodní den žen (ve zkratce MDŽ), připadá každoročně na 8. březen. Tento mezinárodně uznávaný svátek byl stanovený Organizací spojených národů u příležitosti výročí stávky newyorských švadlen v roce 1908 . Tento, u nás různě přijímaný svátek, je v České republice od roku 2004 významným dnem . Určitě i Vy na něj máte svůj názor, který je nepochybně závislý na Vašem věku. Dříve narození jej mají v paměti bohužel jako politický svátek, který minulý režim mohutně oslavoval.

Přestupný rok – mýty a tradice

Přestupný rok – mýty a tradice

Letošní rok s magickou číslovkou 2020 je také tak zvaným rokem přestupným. Přestupný rok je delší než běžný rok a slouží k vyrovnání rozdílů mezi délkou kalendářního a tropického roku. Nebudu Vás nudit zdlouhavými a složitými výklady. Prostě délka kalendářního roku se odvozuje od doby rotace Země kolem své osy, resp. doby rotace Měsíce kolem Země. Tropický rok je proti tomu dán dobou oběhu Země kolem Slunce. Přestupný rok má zkrátka jeden den navíc, takže jich místo 365 má 366.

Masopustní dobroty II

Masopustní dobroty II

Když jsem Vám začátkem února nabídla tři recepty na vynikající pochoutky z masa (pečený bůček, vařené koleno a výpečky na pivě), slíbila jsem Vám také sladké masopustní dobroty. Tak, tady jsou, vláčné koblihy a křupavé boží milosti. Jsem si jistá, že Vás dostanou úplně stejně jako maso. Protože já osobně neznám nikoho, kdo by těmto dvěma úžasným dobrotám dokázal odolat. A protože mnohé z nás čeká čtyřicetidenní půst až do Velikonoc, tak je určitě namístě se pořádně najíst a „zásobit se“.  

Masopustní koblihy

Suroviny: 500 g polohrubé mouky, 250 ml mléka, 50 g másla, 2 sáčky vanilkového cukru, 5 žloutků, 2 lžíce rumu, 1 kostka droždí, zavařenina na plnění a mouka na posypání válu. Na dokončení: olej na smažení, moučkový cukr na posypání

Postup: mouku promícháme se špetkou soli a oběma sáčky vanilkového cukru. Uprostřed uděláme důlek, do kterého nalijeme žloutky, vlažné mléko, rozpuštěné máslo, rum a rozdrobené droždí.  Promícháme a zpracujeme na vláčné těsto, které pak poprášíme moukou a necháme na teplém místě pod čistou utěrkou vykynout, dokud ho není přibližně dvojnásobek.

Pak ho přesuneme na pomoučněný vál a rozválíme do placky o tloušťce asi 1,5 cm. Půlku placky poklademe kopečky marmelády a přiklopíme druhou polovinou. Skleničkou vykrajujeme koblížky tak, aby marmeláda byla vždy uprostřed. Se zbylým těstem pak postup opakujeme.

Do menšího hrnce dáme rozpálit vyšší vrstvu oleje a koblížky v něm smažíme dozlatova. Upečené je pokládáme na ubrousky, aby se z nich odsál přebytečný tuk. Ještě vlažné je pocukrujeme.

Náš tip: z uvedeného množství surovin vytvoříte asi dvacet koblih. Pokud chcete této sladké pochoutky vyrobit více, pak jednoduše množství vynásobte. A co se týká zavařeniny, buďte kreativní, nemusíte používat pouze klasiku jakou jsou meruňková a jahodová. Vyzkoušejte třeba nevšední rybízovou nebo pikantní pomerančovou či citrónovou. 

Boží milosti

Suroviny: 300 g hladké mouky, 4 lžíce mléka, 40 g másla, 1 prášek do pečiva, 1 lžíce moučkového cukru, 1-2 žloutky (podle velikosti vajec), 2 lžíce rumu a mouka na posypání válu. Na dokončení: sádlo na smažení, 2 lžíce moučkového cukru, 1 vanilkový cukr

Postup: Ze všech přísad vytvoříme rukama hladké těsto a důkladně ho propracujeme. Pak ho vložíme do sáčku a dáme na 30 minut do ledničky. Po půlhodině těsto rozválíme na tenký plát cca 0,5 cm, který zubatým rádýlkem rozkrájíme na čtverečky cca 5 x 5 cm. V každém z nich uprostřed uděláme několik zářezů. Pozor, aby okraje zůstaly celé.

V pánvi nebo v hrnci rozpálíme vyšší vrstvu sádla a jednotlivé kousky smažíme po obou stranách. Hotové jsou, když se trochu nafouknou a lehce zrůžoví. Vyndáváme je na ubrousky, aby se odsál přebytečný tuk. Ještě horké milosti obalujeme v moučkovém cukru s vanilkou.

Náš tip: z uvedeného množství surovin vytvoříte přibližně 20 – 25 kousků cukroví. Jsou stejné dobré teplé jako studené.

Jedeme na hory

Jedeme na hory

Minulý týden na horách připadl sníh, což je teď, před jarními prázdninami přímo skvělá zpráva! Asi neznám nikoho, kdo by nejezdil rád na hory. A to počítám i zarputilé nesportovce, které ani nenapadne si s sebou na hory vzít lyže. Bílé pláně v kontrastu s azurovou oblohou, to je zkrátka zimní pohádka, kterou miluje každý bez rozdílu. Já jsem pro Vás dnes vybrala pár produktů, které by Vám při, byť jen víkendovém pobytu na horách, neměly chybět. A třeba Vás inspiruji k zimnímu výletu.

Nemračte se na Valentýna!

Nemračte se na Valentýna!

V posledních letech se čím dál častěji setkávám s názorem, že svatý Valentýn je umělý dovezený svátek z USA a že bychom měli slavit jenom náš starý dobrý První máj. Já si ale myslím, že bychom měli naopak využít každou možnost pro vybočení ze všedního stereotypu. Nemusíme podléhat komerční mánii a nakupovat jako diví rudé růže a bonboniéry ve tvaru srdce. Ale určitě nezaškodí si tento, byť importovaný, svátek lásky trochu užít. Připravila jsem pro Vás pár tipů, jak na to.

Masopustní dobroty I

Masopustní dobroty I

V minulých receptech jsem Vám doporučila odlehčená jídla z vařené zeleniny, která po vánočním hodování určitě přišla vhod. Nyní však nastává masopustní období, a to je, jak jeho název napovídá, přípravou na dobu půstu. Proto již naši předkové v této době pořádali slavnosti plné dobrého jídla, především masa, a také zabíjačky. Vybrala jsem pro Vás tři recepty na oblíbené masové pochoutky, které jsou pro tento čas typické a na kterých si občas rád pochutná snad každý!

Pečený bůček  

Suroviny: 1-2 kg vepřového boku, 2 červené cibule, 1 palička česneku, 2 mrkve, ¼ celeru, sůl, pepř

Postup: kůži nařežte do tvaru mřížky a maso ze všech stran dobře osolte a opepřete. Podlijte vodou a pekáč vložte nepřiklopený do trouby rozpálené na cca 200 stupňů. Asi po 20 minutách přiklopte, teplotu snižte asi na 160 stupňů a pečte přibližně hodinu. Pak přidejte na kostičky nakrájenou zeleninu – cibuli, česnek, mrkev a celer – a pečte další hodinu, posledních 20 minut pak bez horní části pekáče, aby se vytvořila křupavá kůžička. Po upečení maso vyjměte a šťávu podle potřeby dořeďte horkou vodou nebo vývarem. Omáčku rozmixujte, maso nakrájejte a podávejte s pečivem nebo bramborami.

Náš tip: pokud máte rádi kůži opravdu hodně dokřupava, pak Vám doporučuji bůček při pečení potírat medem. Stačí rozpustit 2 polévkové lžíce v malé trošce horké vody tak, aby vznikla řidší kašička a pravidelně potírat.

Vařené koleno

Suroviny: 1-2 kg vepřového kolena, 1 – 2 cibule, 3 – 6 stroužků česneku, 6 kuliček nového koření, 12 kuliček pepře, 2 bobkové listy, sůl

Postup: kůži kolena na několika místech nařízněte, maso se pak bude lépe krájet. Vložte do hrnce, přidejte koření a celou cibuli (nemusíte ji dokonce ani loupat, stačí omýt) a česnek (ten oloupejte). Zalijte vodou nebo vývarem a vařte doměkka, což může trvat 1,5 – 2,5 hodiny podle velikosti kolene.

Náš tip: ovarové koleno podávejte s čerstvým chlebem s křupavou kůrkou a s různými pochutinami jako je čerstvě nastrouhaný křen, různé druhy hořčic a pikantní nakládaná zelenina jako např. beraní rohy nebo feferonky.

Výpečky na pivě  

Suroviny: 1-2 kg vepřové plece, 4-6 větších cibulí, 1 palička česneku, 500 ml silného černého piva, sůl, pepř, červená paprika, mletý kmín

Postup: maso nakrájejte na malé kostky a cibuli a česnek na tenké plátky. Dobře okořeňte solí, pepřem, sladkou červenou paprikou a mletým kmínem. Podlijte vodou nebo vývarem a pečte na cca 180 stupňů asi hodinu a půl. Ke konci pečení odkryjte, aby byly výpečky hezky zbarvené a opečené. Podávat můžete s oběma druhy knedlíků, s bílým zelím nebo špenátem. Záleží na Vaší chuti a preferencích.

Náš tip: dokřupava opečené kousky vepřového masa se budou skvěle snoubit s chutí jablek. Pokud máte rádi podobné kombinace, přidejte cca v polovině pečení k masu ještě na kostky nakrájená sladká jablka.

Masopust, to není jenom maso a pochoutky z něj, ale také výborné sladkosti. Už pro Vás připravujeme Masopustní pochoutky II, kde naleznete skvělé recepty na typické sladké dobroty pro toto období. Pokud máte nějaký dobrý rodinný recept, budeme rádi, když nám jej zašlete, možná ho uveřejníme!

Hřejivé prvky v interiéru

Hřejivé prvky v interiéru

Současné chladné dny nás doslova zahánějí dovnitř a nutí nás k příjemnému lenošení. Samozřejmě o víkendu rádi podnikneme malou procházku, ale leden prostě není vhodným měsícem na delší natož celodenní výšlapy. Po chvíli venku se velmi rádi vracíme do svých vyhřátých bytů a domů. Já Vám dnes poradím, jak doma opticky přidat na tepelné pohodě. Stačí zvolit správné barvy, materiály a vzory a Váš domov bude dýchat ještě větším teplem a bude Vás lépe hýčkat svou hřejivou náručí.

Rozsviťte zimní večery

Rozsviťte zimní večery

I když by se od zimního slunovratu 21. 12. dny měly prodlužovat, zatím to ještě není tak patrné. Posuny totiž probíhají doslova po minutách. Tedy i když je vše na dobré cestě, večery jsou ještě pořád hodně dlouhé kvůli brzkému stmívání. Ale s tím se určitě dá něco udělat. Vneste do svých domovů více světla, které může být klidně i umělé, protože i to Vám podle nejnovějších výzkumů dokáže prokazatelně zlepšit náladu. A samozřejmě v mnoha případech i vylepšit interiér. Přečtěte si, jak na to!

Zdravé recepty pro úspěšný start

Zdravé recepty pro úspěšný start

Vítám Vás v novém roce s krásnou číslovkou 2020! Rozhodně Vás nehodlám na jeho začátku otravovat se žádnými dietami. Ostatně, jak známo, předsevzetí je lepší si nedávat, protože jsme pak zbytečně zklamaní, když je nedodržíme. Myslím si však, že trochu lehčí strava nám po svátcích jenom prospěje. Saláty z čerstvé zeleniny nejsou na zimní období příliš vhodné. Jsou sice zdravé, ale ochlazují, takže jsem Vám připravila pár chutných a zdravých receptů z tepelně upravené zeleniny.  

Brokolice se sýrem

Suroviny: brokolice, sýr (eidam, gouda, blaťácké zlato apod.), máslo, sůl

Postup: do vroucí osolené vody vložte brokolici rozebranou na růžičky a povařte ji tak, jak máte rádi. Ideálně by si měla udržet krásně zelenou barvu a neměla by být příliš měkká. Jen tak si uchová své živiny, vitamíny a minerály. Hotovou brokolici slijeme a ještě horkou ji poklademe plátky másla a zasypeme oblíbeným sýrem. Podáváme s vařenými brambory a nastrouhanou salátovou okurkou smíchanou se zakysanou smetanou, solí a pepřem. Kdo má rád česnek, může si tento přílohový salát ochutit i jedním či dvěma prolisovanými stroužky.

Náš tip: brokolici můžete také snadno zapéci, stačí když ji lehce povařenou a rozebranou na růžičky vložíte do pekáčku lehce vymazaného máslem, zalijete rozšlehanými vejci s trochou mléka a zasypete oblíbeným sýrem. Stejným způsobem je možné připravit také květák. Jako příloha jsou ideální brambory ve všech podobách, vařené, šťouchané nebo jako pyré.

Brambory s tuňákem

Suroviny: brambory, konzerva tuňáka (ideálně v olivovém oleji), rajčata, sýr (eidam, gouda apod.)

Postup: oloupeme brambory a nakrájíme je na tenké plátky. Otevřeme konzervu s tuňákem a olivovým olejem lehce vymažeme pečicí papír na plechu. Naskládáme na něj brambory, posypeme je rozdrobeným tuňákem a poklademe rajčaty nakrájenými na kolečka. Nakonec zasypeme sýrem a dáme péci do trouby asi na půl hodiny. Jakmile jsou brambory měkké a sýr dozlatova, je jídlo hotové.

Náš tip: tento pokrm připravujte na větším plechu a v tenčí vrstvě, díky čemuž bude výborně propečený. Doplňte jej zeleninovým salátem, ideálně hlávkovým, s jemnou zálivkou z jogurtu, soli, pepře a balzamikového octa.

Pečená zelenina s nivou

Suroviny: dýně (ideálně Hokkaidó, která má velmi měkkou slupku), sýr se zelenou plísní (Niva nebo Gorgonzola)

Postup: dýni i se slupkou nakrájíme na kostičky a naklademe na plech vyložený pečicím papírem. Lehce pokapeme olivovým olejem a hojně zasypeme plísňovým sýrem. Zapékáme do měkkosti dýně a zezlátnutí sýrové vrstvy.

Náš tip: skvělá je také cuketa na stejný způsob, pokud ji nakrájíte na tenká kolečka, získáte výborné, křupavé zdravé „chipsy“.