Nejnovější příspěvky

Jedeme na hory

Jedeme na hory

Minulý týden na horách připadl sníh, což je teď, před jarními prázdninami přímo skvělá zpráva! Asi neznám nikoho, kdo by nejezdil rád na hory. A to počítám i zarputilé nesportovce, které ani nenapadne si s sebou na hory vzít lyže. Bílé pláně v kontrastu s azurovou oblohou, to je zkrátka zimní pohádka, kterou miluje každý bez rozdílu. Já jsem pro Vás dnes vybrala pár produktů, které by Vám při, byť jen víkendovém pobytu na horách, neměly chybět. A třeba Vás inspiruji k zimnímu výletu.

Nemračte se na Valentýna!

Nemračte se na Valentýna!

V posledních letech se čím dál častěji setkávám s názorem, že svatý Valentýn je umělý dovezený svátek z USA a že bychom měli slavit jenom náš starý dobrý První máj. Já si ale myslím, že bychom měli naopak využít každou možnost pro vybočení ze všedního stereotypu. Nemusíme podléhat komerční mánii a nakupovat jako diví rudé růže a bonboniéry ve tvaru srdce. Ale určitě nezaškodí si tento, byť importovaný, svátek lásky trochu užít. Připravila jsem pro Vás pár tipů, jak na to.

Masopustní dobroty I

Masopustní dobroty I

V minulých receptech jsem Vám doporučila odlehčená jídla z vařené zeleniny, která po vánočním hodování určitě přišla vhod. Nyní však nastává masopustní období, a to je, jak jeho název napovídá, přípravou na dobu půstu. Proto již naši předkové v této době pořádali slavnosti plné dobrého jídla, především masa, a také zabíjačky. Vybrala jsem pro Vás tři recepty na oblíbené masové pochoutky, které jsou pro tento čas typické a na kterých si občas rád pochutná snad každý!

Pečený bůček  

Suroviny: 1-2 kg vepřového boku, 2 červené cibule, 1 palička česneku, 2 mrkve, ¼ celeru, sůl, pepř

Postup: kůži nařežte do tvaru mřížky a maso ze všech stran dobře osolte a opepřete. Podlijte vodou a pekáč vložte nepřiklopený do trouby rozpálené na cca 200 stupňů. Asi po 20 minutách přiklopte, teplotu snižte asi na 160 stupňů a pečte přibližně hodinu. Pak přidejte na kostičky nakrájenou zeleninu – cibuli, česnek, mrkev a celer – a pečte další hodinu, posledních 20 minut pak bez horní části pekáče, aby se vytvořila křupavá kůžička. Po upečení maso vyjměte a šťávu podle potřeby dořeďte horkou vodou nebo vývarem. Omáčku rozmixujte, maso nakrájejte a podávejte s pečivem nebo bramborami.

Náš tip: pokud máte rádi kůži opravdu hodně dokřupava, pak Vám doporučuji bůček při pečení potírat medem. Stačí rozpustit 2 polévkové lžíce v malé trošce horké vody tak, aby vznikla řidší kašička a pravidelně potírat.

Vařené koleno

Suroviny: 1-2 kg vepřového kolena, 1 – 2 cibule, 3 – 6 stroužků česneku, 6 kuliček nového koření, 12 kuliček pepře, 2 bobkové listy, sůl

Postup: kůži kolena na několika místech nařízněte, maso se pak bude lépe krájet. Vložte do hrnce, přidejte koření a celou cibuli (nemusíte ji dokonce ani loupat, stačí omýt) a česnek (ten oloupejte). Zalijte vodou nebo vývarem a vařte doměkka, což může trvat 1,5 – 2,5 hodiny podle velikosti kolene.

Náš tip: ovarové koleno podávejte s čerstvým chlebem s křupavou kůrkou a s různými pochutinami jako je čerstvě nastrouhaný křen, různé druhy hořčic a pikantní nakládaná zelenina jako např. beraní rohy nebo feferonky.

Výpečky na pivě  

Suroviny: 1-2 kg vepřové plece, 4-6 větších cibulí, 1 palička česneku, 500 ml silného černého piva, sůl, pepř, červená paprika, mletý kmín

Postup: maso nakrájejte na malé kostky a cibuli a česnek na tenké plátky. Dobře okořeňte solí, pepřem, sladkou červenou paprikou a mletým kmínem. Podlijte vodou nebo vývarem a pečte na cca 180 stupňů asi hodinu a půl. Ke konci pečení odkryjte, aby byly výpečky hezky zbarvené a opečené. Podávat můžete s oběma druhy knedlíků, s bílým zelím nebo špenátem. Záleží na Vaší chuti a preferencích.

Náš tip: dokřupava opečené kousky vepřového masa se budou skvěle snoubit s chutí jablek. Pokud máte rádi podobné kombinace, přidejte cca v polovině pečení k masu ještě na kostky nakrájená sladká jablka.

Masopust, to není jenom maso a pochoutky z něj, ale také výborné sladkosti. Už pro Vás připravujeme Masopustní pochoutky II, kde naleznete skvělé recepty na typické sladké dobroty pro toto období. Pokud máte nějaký dobrý rodinný recept, budeme rádi, když nám jej zašlete, možná ho uveřejníme!

Hřejivé prvky v interiéru

Hřejivé prvky v interiéru

Současné chladné dny nás doslova zahánějí dovnitř a nutí nás k příjemnému lenošení. Samozřejmě o víkendu rádi podnikneme malou procházku, ale leden prostě není vhodným měsícem na delší natož celodenní výšlapy. Po chvíli venku se velmi rádi vracíme do svých vyhřátých bytů a domů. Já Vám dnes poradím, jak doma opticky přidat na tepelné pohodě. Stačí zvolit správné barvy, materiály a vzory a Váš domov bude dýchat ještě větším teplem a bude Vás lépe hýčkat svou hřejivou náručí.

Rozsviťte zimní večery

Rozsviťte zimní večery

I když by se od zimního slunovratu 21. 12. dny měly prodlužovat, zatím to ještě není tak patrné. Posuny totiž probíhají doslova po minutách. Tedy i když je vše na dobré cestě, večery jsou ještě pořád hodně dlouhé kvůli brzkému stmívání. Ale s tím se určitě dá něco udělat. Vneste do svých domovů více světla, které může být klidně i umělé, protože i to Vám podle nejnovějších výzkumů dokáže prokazatelně zlepšit náladu. A samozřejmě v mnoha případech i vylepšit interiér. Přečtěte si, jak na to!

Zdravé recepty pro úspěšný start

Zdravé recepty pro úspěšný start

Vítám Vás v novém roce s krásnou číslovkou 2020! Rozhodně Vás nehodlám na jeho začátku otravovat se žádnými dietami. Ostatně, jak známo, předsevzetí je lepší si nedávat, protože jsme pak zbytečně zklamaní, když je nedodržíme. Myslím si však, že trochu lehčí strava nám po svátcích jenom prospěje. Saláty z čerstvé zeleniny nejsou na zimní období příliš vhodné. Jsou sice zdravé, ale ochlazují, takže jsem Vám připravila pár chutných a zdravých receptů z tepelně upravené zeleniny.  

Brokolice se sýrem

Suroviny: brokolice, sýr (eidam, gouda, blaťácké zlato apod.), máslo, sůl

Postup: do vroucí osolené vody vložte brokolici rozebranou na růžičky a povařte ji tak, jak máte rádi. Ideálně by si měla udržet krásně zelenou barvu a neměla by být příliš měkká. Jen tak si uchová své živiny, vitamíny a minerály. Hotovou brokolici slijeme a ještě horkou ji poklademe plátky másla a zasypeme oblíbeným sýrem. Podáváme s vařenými brambory a nastrouhanou salátovou okurkou smíchanou se zakysanou smetanou, solí a pepřem. Kdo má rád česnek, může si tento přílohový salát ochutit i jedním či dvěma prolisovanými stroužky.

Náš tip: brokolici můžete také snadno zapéci, stačí když ji lehce povařenou a rozebranou na růžičky vložíte do pekáčku lehce vymazaného máslem, zalijete rozšlehanými vejci s trochou mléka a zasypete oblíbeným sýrem. Stejným způsobem je možné připravit také květák. Jako příloha jsou ideální brambory ve všech podobách, vařené, šťouchané nebo jako pyré.

Brambory s tuňákem

Suroviny: brambory, konzerva tuňáka (ideálně v olivovém oleji), rajčata, sýr (eidam, gouda apod.)

Postup: oloupeme brambory a nakrájíme je na tenké plátky. Otevřeme konzervu s tuňákem a olivovým olejem lehce vymažeme pečicí papír na plechu. Naskládáme na něj brambory, posypeme je rozdrobeným tuňákem a poklademe rajčaty nakrájenými na kolečka. Nakonec zasypeme sýrem a dáme péci do trouby asi na půl hodiny. Jakmile jsou brambory měkké a sýr dozlatova, je jídlo hotové.

Náš tip: tento pokrm připravujte na větším plechu a v tenčí vrstvě, díky čemuž bude výborně propečený. Doplňte jej zeleninovým salátem, ideálně hlávkovým, s jemnou zálivkou z jogurtu, soli, pepře a balzamikového octa.

Pečená zelenina s nivou

Suroviny: dýně (ideálně Hokkaidó, která má velmi měkkou slupku), sýr se zelenou plísní (Niva nebo Gorgonzola)

Postup: dýni i se slupkou nakrájíme na kostičky a naklademe na plech vyložený pečicím papírem. Lehce pokapeme olivovým olejem a hojně zasypeme plísňovým sýrem. Zapékáme do měkkosti dýně a zezlátnutí sýrové vrstvy.

Náš tip: skvělá je také cuketa na stejný způsob, pokud ji nakrájíte na tenká kolečka, získáte výborné, křupavé zdravé „chipsy“.

Nejlepší silvestrovské koktejly

Nejlepší silvestrovské koktejly

Silvestr je za pár dní a tak už jistě přemýšlíte, jak ho letos prožijete. Zapomeňte na televizní program, pozvěte přátele a vrhněte se na přípravy toho nejlepšího silvestrovského večírku! A co na takové akci nikdy nesmí chybět? Přece báječné koktejly! Jestlipak víte, kde vznikly ty nejoblíbenější? Dám Vám malou nápovědu. Zavřete oči a zaposlouchejte se: mojito, daiquiri, piňa colada… Ještě stále nevíte? Pak už asi jen stačí říci: cuba libre 😊. Udělejte si i Vy tuhle fantastickou kubánskou čtyřku!

Jak slavnostně prostřít

Jak slavnostně prostřít

Určitě už máte uklizeno, upečeno a někteří z nás mají dokonce zabalené dárky 😊. Já tedy takhle vzorná nejsem, místo cukroví dělám speciální vánoční štrúdl a oříškovou bábovku s čokoládovou polevou, z úklidu se nehroutím a dárky ještě ani nemám všechny. Ale vánoční atmosféru a výzdobu doma i na zahradě miluji nadevše a velkou radostí je pro mne krásně prostřený štědrovečerní stůl. Takže dnes mám pro Vás pár tipů, co by ani na Vaší slavnostní tabuli určitě nemělo chybět.

Vánoční dezerty ve světě

Vánoční dezerty ve světě

Vánoční pečení je v plném proudu. Jestlipak víte, že naše tradiční cukroví je opravdu originální českou specialitou? V podobě, v jaké ho známe, se začalo péci zhruba po 2. světové válce, ale první zmínky o něm se objevují již během 19. století. Tenkrát však patřilo pouze do bohatých domů, protože jeho součástí byla tehdy velmi vzácná koření. A jaké dezerty se na Vánoce jedí u našich sousedů? Trochu jsem zapátrala a připravila pro Vás pár malý přehled. Dozvědět se něco nového je vždy zajímavé 😊.

V Německu je tradičním vánočním dezertem štola. Ta je dobře známá i u nás, lze jej koupit téměř v každém supermarketu. Sladká štola s oříšky, kandovaným ovocem nebo kousky marcipánu je hojně posypaná moučkovým cukrem. Naši polští sousedé zase milují medovo-makové sušenky a také pečený sladký uzel se skořicí zvaný babka. V Litvě o Vánocích zobají kuciukai, malé, sladké pečivo s mákem.

Možná nevíte, že specialitou Francouzů je „sladké poleno“ neboli bûche de Noël. Tento tradiční francouzský vánoční dezert skutečně vypadá jako polínko. Jedná se o piškotovou roládu plněnou máslovým krémem. Její povrch je potřený čokoládovým krémem a aby skutečně připomínala poleno, vyrývá se do něj ještě vidličkou struktura stromové kůry. Na závěr se popráší moučkovým cukrem (sněhem). Někdy se ještě zdobí marcipánovými houbičkami a iluze lesa je pak téměř dokonalá.

V Itálii se na Vánoce peče speciální bábovka zvaná panettone. Vzdušné kynuté těsto obsahuje rozinky a kandované ovoce. Podává se se sladkými dezertními víny, likéry nebo s cappuccinem. V některých regionech Itálie se také servíruje s krémem z mascarpone, vajec a sušeného nebo kandovaného ovoce.

V Dánsku se na Vánoce připravuje ve speciální pánvi aebleskiver, malý plněný koblížek posypaný moučkovým cukrem. Ve Švédsku je zase tradičním dezertem risgrynsgrot, sladká rýžová kaše připravovaná s jednou mandlí a teprve poté servírovaná do jednotlivých misek. Kdo mandli ve svém dezertu objeví, dostane ještě jeden speciální dárek. K finským Vánocům patří rýžový pudink nazývaný riisipuuro, který se zdobí šlehačkou a sušeným ovocem. Chuť mu dodává zimní koření jako je skořice a muškátový oříšek. A stejně jako ve Švédsku se do něj dává jedna mandle. Kdo ji ve své porci najde, bude mít po celý následující rok štěstí.

Ve Velké Británii mají speciální vánoční dort, který se připravuje z velkého množství sušeného ovoce. Peče se šest týdnů před Vánoci a aby do svátků vydržel a také se správně uležel, prolije se po upečení sklenicí brandy. Před podáváním se ještě zdobí marcipánem nebo cukrovou polevou. Výborné jsou také mince pies, které trochu připomínají naše cukroví. Malé křehké koláčky jsou plněné voňavou ovocnou náplní z rozinek, sultánek, kandovaného a sušeného ovoce, proslazované kůry, cukru, koření a brandy.

Ve Španělsku a v Latinské Americe jedí na Vánoce jako sladkou tečku marcipánové koláčky a sušenky a také churros, hranolky ze smaženého koblihového těsta obalené v cukru a skořici.

V Austrálii a Novém Zélandu se o Vánocích podává dort Pavlova. Připravuje se z vyšlehaných bílků a velkého množství cukru. Správná Pavlova by měla být na povrchu křupavá a uvnitř měkká. Povrch dortu se zdobí šlehačkou a čerstvým ovocem. Samozřejmostí je tu rozkrájené kiwi, které se výborně kombinuje například s jahodami.