Nejnovější příspěvky

Tipy na dárky last minute

Tipy na dárky last minute

Máme tu druhou adventní neděli a Vánoce se nám kvapem blíží. Pokud i Vy patříte mezi chronické loudy, stejně jako já, a jste s nákupem vánočních dárků tak trochu pozadu, bude se Vám můj článek jistě hodit. Vybrala jsem pro Vás pár tipů na dárky tak, […]

Vánoční pečení trochu jinak

Vánoční pečení trochu jinak

Musím se Vám přiznat. NEPEČU VÁNOČNÍ CUKROVÍ. Mnohým to může připadat nepochopitelné, vždyť je to jeden z nejzásadnějších symbolů Vánoc. Nicméně my to tak máme už několik generací, cukroví prostě k našim zvykům nepatří. Ale nenechte se mýlit, gurmáni jsme velcí, takže i u nás musí o […]

Nejkrásnější vánoční zvyky a dekorace

Nejkrásnější vánoční zvyky a dekorace

Vánoce se kvapem blíží, už za měsíc je tu Štědrý den! V tomto čase jsou již naše domovy slavnostně vyzdobeny a my si tak můžeme užívat krásnou adventní dobu. Rozhodla jsem se Vám dnes připomenout nejznámější vánoční zvyky, hlavně v oblasti tradičních dekorací. Co se používalo dříve a co nyní a jaký to má smysl a význam? Možná se i Vy v tomto článku dozvíte něco nového.

Již v době adventu si lidé zdobí své domovy a tyto dekorace ponechávají většinou do Tří králů (6. ledna). Takovou ozdobou je například jmelí, které má podle tradice do domu přinášet štěstí, požehnání a plodnost. Polibek pod zavěšenou větvičkou pak zajistí pevnou lásku minimálně do dalších Vánoc. Další hezkou přírodní dekorací jsou větvičky cesmíny a břečťanu, které dle keltské tradice chrání obydlí před čarodějnicemi a zlými duchy.

Zhruba měsíc před Vánocemi se také začíná péci vánoční cukroví. Tato tradice je v Čechách jedna z nejstarších, první zmínky o pečení vánočních perníčků pocházejí zhruba z 12. století. Adventní čas je dobou, po kterou toto typické pečivo musí ležet, aby změklo. Perníčky se kromě konzumace používají také k ozdobení stromku, můžeme se setkat také s perníkovými adventními věnci, betlémy apod. Pečení cukroví k předvánoční době neodmyslitelně patří, spojuje rodinu, která v příjemné voňavé atmosféře při poslechu a zpěvu koled prožívá radost z nadcházejících svátků.

V předvánočním čase si děti také otevírají tradiční adventní kalendáře, kdy se v každém okénku skrývá nejčastěji kousek čokolády ve tvaru vánoční ozdoby, zvonku, stromku aj. symbolů tohoto období. Kromě dětských adventních kalendářů je možné zakoupit i jiné verze například variantu se šperky, ozdobami na stromek nebo adventní kalendář jako originální vánoční přání.

vánoční hvězdaSpíše moderní tradicí je výzdoba domovů rostlinou zvanou Vánoční hvězda. Tato rostlina pochází z Mexika a v češtině má krásný název – pryšec nádherný. Také se jí říká Poinsettie podle prvního velvyslance USA v Mexiku J. R. Poinsetta, který ji do své domoviny v roce 1825 jako první dovezl. I přes mnoho různých návodů k jejímu správnému pěstování a uchování do dalších let se málokdy podaří tuto rostlinu povzbudit k dalšímu kvetení.

Těsně před samotnými vánočními svátky, v předvečer Štědrého dne, se pečou vánočky, zdobí vánoční stromky a staví betlémy. V některých evropských zemích, jako například v Itálii, se stromky nezdobí, takže tam mají betlémy s jesličkami v podstatě funkci hlavního symbolu Vánoc.

Další typickou vánoční dekorací je mísa s ovocem. I když si to dnes již málokdo uvědomuje, jedná se o hluboce zakořeněnou tradici, která znamená jakousi modlitbu za dobrou úrodu a přání, aby i další rok byl minimálně stejně štědrý jako ten stávající. Dříve bylo na míse hlavně tradiční české ovoce, jablka a hrušky, doplněné ořechy. V průběhu let a s rozvojem obchodu se na vánoční mísy dostalo i ovoce tropické – citrusové plody, banány, ananas, datle a fíky. Mísa plná nádherného, čerstvého barevného ovoce tak dnes symbolizuje především dostatek, hojnost a blahobyt.

Ale hlavním symbolem Vánoc je u nás jednoznačně vánoční stromek. Tato tradice má svůj původ v pradávném zdobení příbytků chvojím na ochranu před vším zlým. Neopadavé a stále zelené větve jehličnanů jsou jakýmsi symbolem věčného života. Nejprve byly stromky zavěšovány špičkou ke stropu, později byly zavěšovány špičkou dolů. Zdobilo se především ovocem (i sušeným), ořechy, stužkami, slámovými ozdobami a drobným pečivem či perníčky. Současnou podobu vánočního stromku s osvětlením známe přibližně od 19. století.

Jaké zvyky dodržuje Vaše rodina? Podělte se s námi o další tipy v komentáři.

Význam adventu a vhodná výzdoba

Význam adventu a vhodná výzdoba

Advent je příjemné období před Vánocemi, které si všichni užívají. Možná to také cítíte stejně jako já, že těšení se na vánoční svátky je vlastně na nich to nejhezčí. Nostalgické čtyři týdny před nimi mnoho z nás bere jako čas radostných příprav, pečení cukroví, setkávání s rodinou […]

Podzimní barvy a vzory v interiéru

Podzimní barvy a vzory v interiéru

Paleta podzimních barev je velmi oblíbená nejen v přírodě, ale i doma. Různé odstíny hnědé, žluté, oranžové a červené jsou považovány za příjemné a hřejivé barvy, které báječně proteplí každý interiér a dodají mu útulnou domáckou atmosféru. Já jsem pro Vás dnes vybrala pár zajímavých bytových […]

Teplé večeře pro chladné podzimní večery

Teplé večeře pro chladné podzimní večery

Chladný podzim je definitivně tady. Taky je Vám v těch mlhavých a nevlídných večerech tak příjemně doma? Určitě se mnou budete souhlasit, že hřejivou atmosféru domova nepodpoří nic tak skvěle jako teplé jídlo. Já vždy při nástupu podzimu a studeného počasí na sobě sleduji, jak začínám mít chuť na horké výživné polévky a vůbec hutnější jídla. Dnes jsem pro Vás vybrala dva skvělé recepty, které Vás potěší i zahřejí.

Pastýřský koláč

Tohle jídlo pochází z Velké Británie a je dokonce i oblíbeným pokrmem královské rodiny. Pojmenování koláč možná není až tak přesné, je to vlastně mleté maso se zeleninou navrchu zapečené vrstvou bramborové kaše. Ale připravuje se v zapékací míse, pekáči nebo vyšším plechu, a tak si název koláč určitě zaslouží.

Suroviny na 4 porce: 500 g mletého masa (ideálně hovězí, ale může být i kombinace s vepřovým), 1 cibule, 1 mrkev, menší ¼ celeru, 2 rajčata nebo rajský protlak, 4 velké brambory, mléko, máslo, olivový olej, 2 lžíce hladké mouky, sůl, pepř, muškátový oříšek.

Postup: Cibuli nakrájejte nadrobno, mrkev a celer nastrouhejte. Na větší pánvi rozehřejte olej a zeleninu restujte několik minut. Přidejte mleté maso, rozmíchejte a opět restujte několik minut. Potom poprašte moukou, přidejte sůl, pepř a opékejte, dokud se směs nespojí. Pak trošku podlijte, přidejte rajčata nebo protlak a nechte vařit cca půl hodiny, dokud směs nezhoustne.

Mezitím si oloupejte brambory a uvařte je doměkka. Udělejte bramborovou kaši tak, jak jste zvyklí, s mlékem a máslem a nakonec ji dochuťte muškátovým oříškem. Do zapékací mísy nebo pekáče rozprostřete nejprve masovo-zeleninovou směs a na ni pak navršte bramborovou kaši. Dejte zapéct do trouby vyhřáté na 200 stupňů na cca 20 minut. Když je kaše zezlátlá, pokrm je hotový.

Náš tip: Do bramborové kaše vmíchejte strouhaný čedar, parmezán nebo jiný Vámi oblíbený sýr, koláč pak bude ještě chutnější a s lepší krustou.

Barevný plech

Pokrm, kterému doma říkáme barevný plech, si můžete přizpůsobit dle ročního období, protože se dělá ze sezónní zeleniny, a samozřejmě i dle svojí fantazie a chuti. Jeho příprava spočívá v nakrájení brambor a zeleniny na menší kostky, zastrouhání sýrem a zapečení.

Suroviny (přizpůsobte si sami podle počtu strávníků): brambory, cibule, česnek, mrkev, celer, dýně, olivový olej, sůl, libovolné koření a sýr Niva

Postup: Všechny suroviny dle potřeby oloupejte, oškrábejte a nakrájejte na menší kostky. Smíchejte v míse se solí, oblíbeným kořením a olivovým olejem. Potom vše vysypte na pečicí papír rozprostřený na plechu a pokryjte vrstvou nastrouhaného sýra. V troubě vyhřáté na 180 stupňů pečte do zlatova.

Náš tip: Zeleninu můžete obměňovat dle ročního období, pro lehkou letní večeři se bude hodit středomořská varianta s batáty, cuketou, lilkem, rajčaty a paprikami. Pro tuto verzi použijte na zapečení sýr balkánského typu.

Co připravujte nejčastěji k večeři Vy?

Plody podzimu a dobroty z nich

Plody podzimu a dobroty z nich

Kalendářní podzim už začal a je to cítit i venku. Chladná už jsou nejen rána a večery. Rtuť teploměru – k velké radosti mnoha z nás – klesla z třicítek k příjemným deseti až patnácti stupňům. Je tu skutečný podzim, nádherně pestrý, s čerstvým vzduchem a občasným pohlazením […]

Když se ochladí aneb podzimní péče o tělo

Když se ochladí aneb podzimní péče o tělo

Chladné počasí přišlo rychle. Kromě většího množství oblečení bude naše tělo potřebovat i lepší péči. Věděli jste, že pokožka tvoří až sedm procent naší celkové tělesné hmotnosti a má rozlohu 1,6 až 1,8 metrů čtverečních? Nejen proto se o ni musíme dobře starat. Proto by […]

Zahřejte se v pohodlí domova

Zahřejte se v pohodlí domova

Babí léto, které nás letos těšilo hodně dlouho, pomalu a jistě končí a venkovní počasí začíná být přinejmenším nevlídné. Zima, vlhko a mlhavo je už nejen večer, v noci a ráno, ale také přes den. Jak si udělat doma co nejlepší tepelnou pohodu, bude hlavním tématem tohoto článku. Doporučím Vám šikovné pomocníky a vychytávky pro hřejivou atmosféru a také, jak si co nejlépe a nejpříjemněji užít chladné období roku.

Jako první se coby pomocník na zahřátí nabízí samozřejmě různé deky, přikrývky a domácí kabátky. A ani já to nebudu měnit a představím Vám hebkou deku z měkkého flísu, která je jako dělaná pro dlouhé podzimní a zimní večery a podřimování na gauči. Je v krásných přírodních barvách a je velmi lehká a praktická na údržbu.

Ještě dokonalejším prostředkem proti chladu je další flísová deka, kterou ovšem pár jednoduchými pohyby můžete změnit v hřejivý domácí kabát. Krásný norský vzor v typických příjemných barvách, přední zip a patenty na rukávech. S touto dekou/kabátem se budete vždy cítit jako v láskyplné hřejivé náruči.

Co je v chladnu nejdůležitější? No přece teplo od nohou! Také Vám babička stále připomínala, abyste nechodili bez bačkor? Určitě Vás to tenkrát rozčilovalo (stejně jako mě), a přesto dnes to samé říkáte svým dětem a vnoučatům 😊 Nicméně je to pravda, a proto Vám nabízíme doslova dárek pro Vaše nohy – bačkory s protiskluzovou podrážkou. Mají teplou podšívku z hebkého plyše a jsou opravdu dokonale pohodlné.Bačkory

Pokud však máte raději pantofle, do kterých snadno vklouznete, i pro Vás máme výborný tip. Vyzkoušejte elegantní model s norským vzorem. Jsou velmi měkké a opravdu mimořádně hřejivé.

Dalším mým tipem pro Vás je multifunkční podnožka. Je až neuvěřitelné, co vše skrývá. Slouží jako komfortní podložení nohou a také jako úložný prostor na deky a další nezbytnosti pro příjemný večer. Můžete ji použít i jako odkládací stolek a v neposlední řadě též jako krb s mimořádně realistickým LED ohýnkem (na bateriový pohon). Podnožku 4-v1 můžete v případě potřeby snadno složit.

Poslední pomocník pro příjemnou hřejivou atmosféru ve Vašem domově je speciální těsnění „Stop air“. Velmi efektivně zabraňuje pronikání studeného vzduchu do místnosti pode dveřmi. Je tak účinné proto, že těsní z obou stran. Navíc se velmi snadno upevní, nebudete potřebovat žádné nářadí. Stačí jej pouze vsunout pod dveře a je hotovo.

A co Vy? Rádi se zachumláte nebo si raději přitopíte?