Sezóna rebarbory je tu!

Sezóna rebarbory je tu!

Rebarbora neboli reveň kadeřavá není jen tak nějaká rostlina. Možná ani netušíte, co obsahuje, kdy se má konzumovat a na co bychom si u ní měli dát pozor. Snažila jsem se zjistit a shrnout vše podstatné tak, abyste si na ní v její sezóně, která je právě nyní, mohli bez starostí pochutnat. Rebarbora je výborná, ale vyplatí se o ní vědět víc. Naše prababičky všechno možná přesně nevěděly, nicméně podle receptů, které se k reveni vážou, zásady správné konzumace dodržovaly.

Jedná se o bylinu s bohatým bílým květem, který se ovšem nehodí na nic jiného než na ozdobu zahrady. Nejezte ani listy, protože obsahují příliš velké množství kyseliny šťavelové a další jedovaté sloučeniny. K vaření a pečení se z rebarbory používá pouze řapík, tedy stonek, a to pouze v období sezóny cca od poloviny května do poloviny června.

Později, tedy v době, kdy jde rostlina do květu, se i v řapících výrazně zvyšuje obsah kyseliny šťavelové. Tato kyselina, kterou rebarbora obsahuje nejvíce ze všech rostlin, je velmi problematická, především proto, že váže vápník do šťavelanu vápenatého. Pokud byste kyselinu šťavelovou požívali dlouhodobě, může se podílet na vzniku osteoporózy. Dále jsou šťavelany vápenaté také základem ledvinových a močových kamenů, a tak by se lidé se zvýšenou dispozicí k jejich tvorbě měli rebarboře vyhnout úplně.

V rozumné míře by ji však měli konzumovat i zcela zdraví lidé. Důležité je kombinovat rebarboru s potravinami obsahujícími vápník. Proto je ideální kombinací s rebarborou například tvaroh. Já jsem si dnes pro Vás připravila dezert, který je v našich zeměpisných šířkách méně obvyklý, nicméně mnozí z Vás jej určitě už znají. Je to tzv. crumble. Jedná se o moučník bez klasického těsta, připravuje se jako ovoce zapečené s drobenkou ve speciálních malých zapékacích miskách.  

Rebarborový crumble   

Suroviny na 6-8 misek (dle velikosti): 12 řapíků rebarbory, celá skořice, 4 lžíce třtinového cukru, 6 lžic portského vína. Drobenka: 100 g másla, 100 g třtinového cukru a 100 g hrubé nebo polohrubé mouky 

Postup: Řapíky omyjte a nakrájejte na dvoucentimetrové kousky. Rebarboru nemusíte loupat, je to jeden ze zavedených mýtů. Její tenká slupka při jakékoli tepelné úpravě totiž snadno změkne.

Pokrájenou rebarboru dejte do kastrůlku, přidejte jeden svitek skořice vcelku, posypte třtinovým cukrem a zalijte portským vínem. Povařte na mírném ohni 2 – 3 minuty, odstavte a nechte vychladnout.

Vyjměte skořici a rebarboru vložte do zapékacích misek. Bohatě zasypte drobenkou připravenou ručním mnutím výše uvedených tří surovin.

Misky vložte do trouby vyhřáté na 200 stupňů a pečte do zezlátnutí drobenky. Šťáva z rebarbory by měla lehce probublávat. Před konzumací nechte opět trochu vychladnout.  

Náš tip: Abychom dodrželi zásadu servírovat rebarboru vždy s potravinou, která obsahuje vápník, doporučujeme Vám si ušlehat na ozdobu trochu šlehačky, pro light verzi je možné použít méně tučnou zakysanou smetanu.

Také pečete nějakou dobrotu z rebarbory? Rádi uvítáme nové recepty pro ostatní čtenáře, napište nám je do komentářů. Děkujeme!



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.