Další úspěšný charitativní projekt

Další úspěšný charitativní projekt

Jak možná už víte, společnost PackWay spolupracuje již 12 let s Nadačním fondem Zdeňky Žádníkové. Máme za sebou několik desítek společných projektů, které mají za cíl zlepšit prostředí v nemocnicích především výtvarnou výzdobou v podobě nástěnných maleb, ale i orientačními systémy případně i zařizovacími prvky. Společnými projekty se snažíme pomoci pečujícímu personálu i k lepší adaptaci dětského pacienta na pobyt v nemocnici a tím současně i k rychlejšímu a úspěšnějšímu průběhu léčby.

V květnu byl předán druhý letošní projekt, a to výtvarná výzdoba v Nemocnici Milosrdných sester sv. Karla Boromejského v Praze 6. Proměna se týkala prostoru oddělení paliativní péče a čekárny pro drogově závislé do 18 let, která se nachází v bezprostřední blízkosti a v Česku je jediná svého druhu.

Samotné předání výtvarné výzdoby oddělení paliativní péče a čekárny pro drogově závislé do 18 let bylo spojené s krásnou hudbou, za níž patří velký dík houslovému virtuosovi Jaroslavu Svěcenému. Mistr Svěcený potěšil svou hrou nejen všechny zúčastněné při slavnostním ceremoniálu, ale vykouzlil úsměv na rtech i mnoha pacientům na pokojích. 

Vzhledem k charakteru oddělení paliativní péče, zvolil tentokrát výtvarník Libor Škrlík klidný a meditativní styl. Celkové pojetí vycházelo z členitosti a světelnosti prostoru a také specifik provozovatele zařízení. Základní myšlenka proměny byla kombinace jemných nástěnných maleb v podobě lunet a také nádherných vitrážových oken.

Nástěnné malby jsou tematicky rozděleny – Cesta, Voda, Most, Krajina a Sen. Jedná se o neutrální pohledy do přírody v různých barevných tónech. Působí snově a nechávají každému dostatečný prostor pro vlastní fantazii. Originální lunety propojují celý prostor oddělení od vchodu až po společenskou místnost. 

Vitrážová okna jsou dílem chrudimské firmy Barons a výsledek je opravdu nádherný. Tato technika spočívá v kombinaci skla a olověných pásků, které plochu rozčleňují na motiv stromu, znaku řádu Boromejek a další geometrické prvky. Pod sklem je malířské plátno natažené na vnitřním rámu ve tvaru gotického okna. Barva na plátno byla nanášena technikou klasické malby a americké retuše. Samotné sklo je nabarveno pouze částečně ze zadní strany speciální barvou. Celá konstrukce je poměrně těžká, a proto ji zabezpečují speciálně vyrobené kovové rámy se zpevňujícími pásy.

Na přání zdravotnického personálu byly rovněž zakoupeny dvě červené sedací soupravy, protože stávající byly v nevyhovujícím stavu.

Výzdoba čekárny pro drogově závislé děti do 18 let byla vytvořena s ohledem na věkové složení pacientů a také těsné blízkosti vchodu na paliativní oddělení. Po dohodě s personálem byl zvolen motiv hvězdné oblohy. Na stylizované mapě světa jsou nápovědy a na obloze názvy souhvězdí. Celá instalace je poměrně velká, má tři metry na délku a 180 cm na výšku a je vyrobena z MDF desek. Povrch je upraven frézováním a vrstvením materiálu. Vše je nalakováno, aby byly splněny požadavky na ochranu a hygienu.

Práce na projektu pro řád sester Boromejek byla v mnoha směrech náročná, ale byla zároveň velmi obohacující v jiných oblastech. Zažili jsme zde spoustu jiného, nového, a především pak duchovní rozměr, který v běžných typech zdravotnických zařízení není tak zřetelný.



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.