Nejnovější příspěvky

Jídla do práce, která připravíte do 20 minut

Jídla do práce, která připravíte do 20 minut

Čas. Měří každému stejně a v současné době je pro nás asi tou nejcennější „komoditou“. Žijeme ve zrychlené době, kdy snaha o ušetření každé minuty je doslova naším hnacím motorem. Také máte pocit, že v práci toho musíme stíhat stále více a že nám zbývá pořád méně […]

Teplo na těle i na duši aneb hygge po česku

Teplo na těle i na duši aneb hygge po česku

Víte, proč jsou Dánové považováni za nejšťastnější národ na světě? Určitě to není jen proto, že mají Institut pro výzkum štěstí 😊. Jejich tajemstvím je HYGGE. Skandinávské slovo, které je těžko přeložitelné, znamená něco jako pocit štěstí, pohodový přístup k životu. Hygge může být všude, uvnitř […]

Tipy na valentýnské dárky

Tipy na valentýnské dárky

Také máte tak rádi každou příležitost, kdy můžete něco slavit? A oslavit svátek lásky, to je přece krásné již samo o sobě! Jistě, najdou se i škarohlídi, kteří tvrdí, že den svatého Valentýna je importovaný svátek a že oni uznávají jenom 1. máj. Ale proč tedy vlastně neslavit oba? Mít pozitivní přístup k životu a radovat se z každé takové milé události je určitě lepší než nadávat a kritizovat, nemyslíte? Přečtěte si tedy moje tipy a nápady, jak si udělat tento den hezký.

Možná by se hodilo na začátek připomenout, jak tento svátek pravděpodobně vznikl. Legenda říká, že tento den se začal slavit díky starořímskému knězi Valentýnovi. Vládce Říma Claudius II. zakazoval svým vojákům, aby se ženili, protože se obával, že by pak nechtěli bojovat a chtěli by zůstat doma u svých rodin. Kněz Valentýn však v této záležitosti vládci vzdoroval a mladé páry tajně oddával. Byl proto zatčen a právě 14. února byl popraven. Bohužel takto smutně vznikla oslava lásky, jak ji známe dnes.

Když se slaví den svatého Valentýna, vůbec to nemusíme pojímat komerčně a pořizovat nějaké nákladné dary jako například desítky rudých růží, velké plyšáky nebo opulentní bonboniéry ve tvaru srdce. Často větší radost přinese, když tomu, koho milujete (a nemusí to bezpodmínečně být jen partner či partnerka, ale klidně i potomek nebo rodič), uděláte něco sami. Co třeba hezký den plný příjemných láskyplných překvapení, které nenásilně ukáží Vaše city?

Začněte den snídaní do postele a naservírujte své lásce vajíčka ve tvaru srdce. Pomocí této rafinované silikonové formy připravíte čtyři smažená vejce v rekordním čase – v mikrovlnné troubě a bez tuku! Další šikovná silikonová forma Vám umožní vytvořit doslova v okamžiku pět lahodných křupavých vaflí a také ve všeříkajícím tvaru srdce. Růžové sáčky

Když rozvěsíte po bytě tato tři roztomilá růžová srdíčka se svěží vůní, i ony budou milými ambasadory Vaší lásky. Jsou tak hezká, že by byla škoda je schovávat do zásuvek prádelníků, kam by se samozřejmě také hodila. Pro svou příjemnou vůni mohou být i nenápadnou voňavou dekorací obývacích pokojů, ložnic a koupelen.

Stejnou službu Vám udělají i tato čtyři malá červená srdíčka, která šíří velmi krásnou a přirozenou květinovou vůni. Jsou méně nápadná, stačí je položit na místa, o kterých víte, že si jich ten, komu chcete vyznat lásku, všimne.

Hezkým vyznáním může být i vlastnoručně upečené srdce, jehož formu získáte v originální sadě se dvěma kulatými. Vyrobte vlastníma rukama své vyznání lásky třeba klidně i mamince nebo babičce. Uvidíte, jak moc takový dárek umí potěšit.

A mým posledním tipem je zajímavá obměna tradičních kulatých dekorativních věnců. Ideální bude na dveře, ale může být pochopitelně i na zdi. Krásné srdce ze sasanek a bílých růží se dvěma ptáčky je navíc zdobené originálními a moderními kostkovanými stuhami. Pokud jej budete chtít zavěsit na domovní dveře, zkuste se s někým domluvit, že jej tam umístí například po dobu Vaší procházky a překvapíte pak svou lásku při návratu domů. Nebo se můžete také vrátit s výmluvou, že jste si zapomněli doma třeba rukavice a zavěsit jej sami.

Jistě přijdete na to, co z uvedených nápadů udělá radost právě Vašemu protějšku a připravíte tu nejkrásnější oslavu sv. Valentýna 😊. Co by udělalo největší radost Vám?

Proč nakupovat u Magnet 3Pagen?

Proč nakupovat u Magnet 3Pagen?

Značka Magnet 3Pagen působí na českém trhu úspěšně již dvanáctým rokem. Nosným sortimentem jsou praktické předměty do domácnosti, pomocníci do kuchyně, na zahradu, produkty pro zdraví a dobrou kondici a také velký výběr dekorací vztahujících se ke každému ročnímu období i různým svátkům. Katalogy vycházejí […]

Jednohubky, po kterých se jenom zapráší

Jednohubky, po kterých se jenom zapráší

S blížícím se koncem roku nastává po Vánocích druhé kolo kulinářských svátků. K oslavám uvítání Nového roku dobré jídlo a pití patří stejně jako příjemná zábava, radost a veselí. Pravdou je, že bujaré slavení už ráda přenechám mladším, ale co bych si neodpustila, kdyby si rodina na […]

Sváteční stolování

Sváteční stolování

Taky se tak těšíte na svátky? Není to jen dobré jídlo a pití, krásně uklizený a nazdobený byt, ale především radost ze společných momentů a vzájemného obdarovávání. K takovým chvílím bezesporu patří i krásně prostřený stůl. Jak správně stolovat a jak co nejlépe upravit sváteční tabuli, to se Vám budu snažit poradit a doporučit v tomto článku. Mnoho známých Vám jistě řekne, že polévka nebo omáčka chutnají nejlépe z hrnce na plotně, ale o Vánocích si přece musíme dát záležet!

Jistě se mnou budete souhlasit, že základem pro slavnostní tabuli je ubrus. Můžete si vybrat z mnoha materiálů, tvarů a barev.

Nádherný je samozřejmě brokát a čistá bavlna, ale polyester či viskóza jsou zase barevně výraznější, což se o svátcích hodí, a také, což je velmi důležité, jsou mnohem snadnější na údržbu. Netvoří se na nich skvrny, protože jejich vlákna nejsou tak nasákavá jako přírodní a také se nemusejí žehlit, což je výhoda, kterou v dnešní době ocení mnoho zaměstnaných žen.

Krásným příkladem klasického vánočního bavlněného ubrusu je i ten s názvem Vesnička. Tančící sněhové vločky a pohádková víska, která působí až trojrozměrným dojmem, to je opravdu působivý model svátečního ubrusu.

Kromě materiálů si také můžete zvolit různé varianty podle tvaru stolu nebo například možnost podkladového ubrusu a běhounu tzv. napronu. Tento styl je oblíbený v celé Evropě a jednobarevný základ často zdobí veselé, pestré a praktické ubrusy ve tvaru menšího obdélníku. napron

Jako stvořený pro Vaše slavnostní okamžiky je tento napron Hvězdy z kvalitního polyesteru. Elegantní žakárový model s tkaným vzorem hvězd a s jemným třpytem zvýrazní slavnostní ráz Vaší štědrovečerní večeře a vytvoří z každého stolu sváteční tabuli.

Na krásně prostřeném stole nesmí chybět vkusný textilní košík. Můžete do něj uložit pečivo, ořechy nebo různé sladkosti. Jeho materiál lze sladit s chňapkou, prostíráním nebo zástěrou ve stejném motivu.

A co ještě nesmí chybět při svátečním stolování? Přece ubrousky! A pokud chcete svou rodinu a hosty skutečně okouzlit, pak vyzkoušejte ubrousky již složené v kreativním vzhledu vánočních stromků 😊

Jak skládáte ubrousky Vy? Určitě společně přijdeme na celou řadu zajímavých tipů. Podělte se o ně s námi v komentářích.

Bramborový salát – jde to i bez majonézy

Bramborový salát – jde to i bez majonézy

Také jste se zařekli, že letos o svátcích nepřiberete a vyhnete se pocitům plnosti a někdy až trochu nevolnosti z každoročního bezuzdného přejídání? Já si to říkám každý rok, ale dosud při volbě, zda do štědrovečerního bramborového salátu dát majonézu či jogurt vždy zvítězila majonéza. […]

Tipy na dárky last minute

Tipy na dárky last minute

Máme tu druhou adventní neděli a Vánoce se nám kvapem blíží. Pokud i Vy patříte mezi chronické loudy, stejně jako já, a jste s nákupem vánočních dárků tak trochu pozadu, bude se Vám můj článek jistě hodit. Vybrala jsem pro Vás pár tipů na dárky tak, […]

Vánoční pečení trochu jinak

Vánoční pečení trochu jinak

Musím se Vám přiznat. NEPEČU VÁNOČNÍ CUKROVÍ. Mnohým to může připadat nepochopitelné, vždyť je to jeden z nejzásadnějších symbolů Vánoc. Nicméně my to tak máme už několik generací, cukroví prostě k našim zvykům nepatří. Ale nenechte se mýlit, gurmáni jsme velcí, takže i u nás musí o svátcích být něco sladkého. Většinou to řeším bohatým jablečným štrúdlem plným ořechů a rozinek (samozřejmě naložených v rumu), ale letos jsme objevila dva nové úžasné recepty, a tady jsou!

Vánoční bábovka

Tato výtečná bábovka je jakýmsi spojením klasické české bábovky a italského sladkého vánočního chleba zvaného Panettone.

Suroviny: 150 g nahrubo nasekaných vlašských ořechů, 150 g nahrubo nastrouhaných jablek, 50 g rozinek, po čajové lžičce strouhané citronové a pomerančové kůry, 1 hrnek cukru, 1 prášek do pečiva, 1 hrnek polohrubé mouky, 4 vejce, půl hrnku mléka, půl hrnku oleje, máslo a strouhanku do formy

Postup: Ve větší míse rozšleháme vejce, přidáme mléko, olej a promícháme. Do tekuté směsi přidáme jablka, ořechy, rozinky, citronovou a pomerančovou kůru. Ve druhé míse smícháme sypké suroviny (mouku, prášek do pečiva a cukr) a ty pak postupně vmícháváme do tekuté směsi. Vznikne těsto, které nalijeme do máslem vymazané a strouhankou vysypané bábovkové formy. Pečeme v troubě vyhřáté na 160 – 180 stupňů asi hodinu. Po vychladnutí posypeme moučkovým cukrem.

Vánoční závin s mákem

Slavnostní makový závin je trochu náročnější na přípravu, ale jakmile jej ochutnáte, uvidíte, že to nebyla marná práce.

Suroviny na těsto: 1 lžička cukru krupice, půl hrnku mléka, 15 g droždí, 50 g cukru moučka + na posyp, 500 g hladké mouky, 100 g změklého másla + na vymazání plechu, 100 g změklého sádla, 2 vejce + na potření závinů, 1 lžička strouhané citronové kůry, špetka soli, 1 sáček vanilinového cukru

Suroviny na náplň: 250 ml mléka, 150 g mletého máku, 4 lžíce cukru krupice, mletá skořice a vanilkový cukr na dochucení, 2 lžíce mletých mandlí, 2 lžíce rumu, mleté piškoty na zahuštění

Postup: Nejprve si nachystáme těsto na závin. Rozpustíme cukr ve vlažném mléce a přidáme droždí. Vmícháme do zbylých ingrediencí, vypracujeme těsto a necháme kynout asi půl hodiny. Mezitím svaříme mák v mléce se dvěma lžícemi cukru a necháme vychladnout. Smícháme se skořicí, zbylým cukrem, mandlemi a rumem. Aby byla náplň hezky hutná, zahustíme ji mletými piškoty.

Vykynuté těsto rozdělíme na čtyři díly a každý vyválíme na obdélník o rozměrech asi 30 × 35 cm. Potřeme náplní a pevně zabalíme. Troubu předehřejeme na 160 – 180 stupňů, plech vyložíme pečicím papírem a záviny, potřené rozšlehaným vejcem, rozložíme na plech. Pečeme asi půl hodiny dozlatova. Nevyndáváme, ale necháme v troubě dojít a vychladnout. Záviny krájíme na plátky až před podáváním a servírujeme lehce pocukrované.

Co připravujete tyto Vánoce Vy?