Nejnovější příspěvky

Podzimní barvy a vzory v interiéru

Podzimní barvy a vzory v interiéru

Paleta podzimních barev je velmi oblíbená nejen v přírodě, ale i doma. Různé odstíny hnědé, žluté, oranžové a červené jsou považovány za příjemné a hřejivé barvy, které báječně proteplí každý interiér a dodají mu útulnou domáckou atmosféru. Já jsem pro Vás dnes vybrala pár zajímavých bytových […]

Teplé večeře pro chladné podzimní večery

Teplé večeře pro chladné podzimní večery

Chladný podzim je definitivně tady. Taky je Vám v těch mlhavých a nevlídných večerech tak příjemně doma? Určitě se mnou budete souhlasit, že hřejivou atmosféru domova nepodpoří nic tak skvěle jako teplé jídlo. Já vždy při nástupu podzimu a studeného počasí na sobě sleduji, jak začínám […]

Plody podzimu a dobroty z nich

Plody podzimu a dobroty z nich

Kalendářní podzim už začal a je to cítit i venku. Chladná už jsou nejen rána a večery. Rtuť teploměru – k velké radosti mnoha z nás – klesla z třicítek k příjemným deseti až patnácti stupňům. Je tu skutečný podzim, nádherně pestrý, s čerstvým vzduchem a občasným pohlazením slunečními paprsky. Jeho barevnou paletu tvoří oranžové dýně, žlutá jablka, červené šípky a leskle hnědé kaštany.

Tento týden jsem si pro Vás připravila jednoduchý recept na oblíbenou dýňovou polévku s několika zajímavými tipy na její obměnu i servírování. Těšit se můžete také na rychlý jablečný koláč a správný postup výroby šípkového čaje.

Dýňová polévka stokrát jinak

Suroviny: 1 dýně Hokkaidó, 1 cibule, 50 g másla, sůl a pepř

Postup: V hrnci rozehřejeme máslo a osmahneme na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme dýni na kostky (výhodou typu Hokkaidó je, že se nemusí loupat), osolíme a opepříme. Chvilku smažíme, aby se suroviny hezky rozvoněly. Pak zalijeme horkou vodou nebo vývarem tak, aby vše bylo zcela ponořeno. Promícháme a vaříme na mírném ohni, dokud není dýně měkká, což je podle velikosti kostek cca 20-30 minut. Nakonec rozmixujeme tyčovým mixérem. Tuto klasickou jednoduchou variantu podávejte s dýňovým pečivem ozdobenou kopečkem zakysané smetany zakápnuté dýňovým olejem.

Náš tip: Do dýňové polévky můžete také přidat nakrájené brambory, mrkev, česnek a dokonce i zázvor. Na dochucení se báječně hodí i kari, kurkuma a kokosové mléko. Dýňová polévka je úžasná v tom, že ji můžete udělat na mnoho způsobů, ať již klasicky českou s bramborami, mrkví a česnekem, nebo pikantní orientální se zázvorem a kurkumou. A kdo má rád exotické chutě, pak jej určitě osloví kombinace s kari a kokosovým mlékem.

Rychlý jablkový koláč

Suroviny: 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru krupice, 1 hrnek mléka, ½ hrnku rostlinného oleje, 1 vejce, 1 vanilinový cukr, 1 prášek do pečiva, 5 jablek, tuk na vymazání a strouhanka na vysypání formy – plechu, dle chuti rozinky, skořice, mleté vlašské ořechy

Postup: V míse smícháme postupně všechny suroviny a vytvoříme hladké těsto. To vylijeme na vymazaný a vysypaný plech a rozetřeme stěrkou dohladka. Pak jej posypeme jablky nastrouhanými na tenké plátky, které můžeme smíchat se skořicí, rozinkami a mletými vlašskými ořechy. Koláč dáme péct do předem vyhřáté trouby cca na 180 stupňů.

Náš tip: Naložte si rozinky do rumu a mějte je ve šroubovací sklence v lednici stále po ruce. Budou skvělé do všech podzimních a zimních moučníků, koláčů, závinů, pudinků apod.

Šípkový čaj se zachovanými vitamíny

Pokud šípkový čaj zaléváte vroucí vodou, děláte chybu. Tímto způsobem se totiž připravujete o cenné vitamíny C, A, K i B. Správným druhem přípravy je tzv. macerace, tedy výluh za studena.  Jak na to? Sušené šípky lehce rozdrťte, přelijte vlažnou vodou a ponechte ideálně přes noc, ale klidně i několik dnů, při pokojové teplotě. Občas promíchejte. Ideální množství jsou dvě lžíce drcených šípků na litr vody.

Výluh přelijte přes umělohmotné sítko a před konzumací zahřejte na cca 70 stupňů. Můžete si jej osladit medem. Pít ho ale můžete i studený.

Jaké plody podzimu využíváte v kuchyni Vy?

Když se ochladí aneb podzimní péče o tělo

Když se ochladí aneb podzimní péče o tělo

Chladné počasí přišlo rychle. Kromě většího množství oblečení bude naše tělo potřebovat i lepší péči. Věděli jste, že pokožka tvoří až sedm procent naší celkové tělesné hmotnosti a má rozlohu 1,6 až 1,8 metrů čtverečních? Nejen proto se o ni musíme dobře starat. Proto by […]

Zahřejte se v pohodlí domova

Zahřejte se v pohodlí domova

Babí léto, které nás letos těšilo hodně dlouho, pomalu a jistě končí a venkovní počasí začíná být přinejmenším nevlídné. Zima, vlhko a mlhavo je už nejen večer, v noci a ráno, ale také přes den. Jak si udělat doma co nejlepší tepelnou pohodu, bude hlavním tématem […]

Společnost PackWay převzala cenu Czech Superbrands Awards 2018

Společnost PackWay převzala cenu Czech Superbrands Awards 2018

Superbrands je nejuznávanější nezávislou globální autoritou v oblasti hodnocení a oceňování obchodních značek. Titul Superbrands je znakem speciálního postavení a uznáním mimořádné pozice značky na lokálním trhu. Získávají jej značky s vynikající pověstí, se kterými si zákazníci spojují významné hodnoty a mají k nim osobní vztah.

logo Superbrands

Od svého vzniku ve Velké Británii si projekt získal celosvětové uznání a dnes je cena Superbrands hodnocena jako ocenění, které na základě sjednocených kritérií a metod každoročně identifikuje nejlepší z nejlepších značek ve více než 90 státech na 5 kontinentech.

V České republice je program Czech Superbrands aktivní již šestým rokem a za dobu své existence si vydobyl prestižní postavení. I letos vybral ty nejúspěšnější značky z více než milionu, jež jsou na českém trhu registrovány.

Získat ocenění Superbrands mohou opravdu jen ti nejlepší. K tomu slouží nezávislé tříkolové poměřování napříč desítkami kategorií, přičemž důraz je kladen na jejich obchodní výsledky, odborný pohled komise expertů Brand Council nebo v případě spotřebitelských značek i na průzkum mezi spotřebiteli. V řadách komise Brand Council zasedá 31 profesionálů z oblasti obchodu, komunikace, marketingu a dalších oborů, aby tak posoudili hodnotu nominovaných značek.

Právo užívat pečeť kvality Superbrands si letos odneslo 56 obchodních značek, z nichž 38 získalo titul spotřebitelská super značka, Consumer Superbrands, a dalších 18 si odneslo B2B titul – Business Superbrands.

Již čtvrtým rokem byla také vyhlášena kategorie SUPERSON – Superbrands Osobnost roku, jež je udělováno na základě nominací odborné poroty Brand Council a návazně o vítězi rozhoduje veřejnost v rámci celorepublikového průzkumu GfK mezi 3000 respondenty. V letošním ročníku se držitelem tohoto titulu stala snowboardistka a alpská lyžařka Ester Ledecká.

Ocenění Honorary Superbrands 2018 pro charitativní značky a nadace získala značka Dobrý Anděl, která pomáhá dětem s vážnými onemocněními, jakými jsou cystická fibróza, nemoc motýlích křídel či onkologická onemocnění a tento titul si v historii českých Superbrands odnesla z galavečera již podruhé.

 

Naše společnost byla nominována a poté oceněna titulem Czech Superbrands Business 2018

Jsme velice rádi, že se nám podařilo získat tuto cenu a být mezi ostatními známými a silnými značkami působícími na českém a mezinárodním trhu. Byla tím oceněna nejen naše aktuální činnost, ale i firemní vize, kterou máme a kterou chceme v následujících letech naplňovat.

Toto ocenění patří nejen vedení, ale všem zaměstnancům, kteří vidí smysl v práci, kterou je potřeba vykonat, abychom se drželi našeho směru a cíle uspět nejen teď, ale také v budoucnu. Přáli bychom si, aby naše společnost byla připravena i na různé výkyvy a změny, ale především na všechny zajímavé příležitosti, které trh a prostředí přinášejí.

Pochutnejte si na 3 vynikajících dobrotách z pórku

Pochutnejte si na 3 vynikajících dobrotách z pórku

Podzimní čas je ideální na sklizeň póru zahradního. Tato zelenina je velmi chutná a především zdravá. S čím Vám pomůže a jak si na něm můžete nejlépe pochutnat? Zjistili jsme to. Pórek obsahuje mnoho vitamínů a minerálů – zejména pak v zelené části. Jeho častá konzumace je […]

Šikovné tipy na zavařování

Šikovné tipy na zavařování

Podzim je časem sklízení plodů a pochopitelně i jejich zpracovávání. Mražení jsme probrali minule a dnes mám pro Vás pár nápadů pro oblast zavařování. Kdo zavařuje, ten ví, že to je alchymie a že se ke svým NEJ receptům propracovával dlouhá léta.  A i když […]

Co se právě sklízí a jak to zpracovat

Co se právě sklízí a jak to zpracovat

Ať již máte zahrádku nebo raději chodíte na trh, určitě jste si všimli, že letos vše dozrává tak nějak dříve. Kromě jahod, třešní apod., to bylo i víno. Jistě jste zaznamenali, že burčák byl o dva týdny dřív než jiné roky. Dozrávání plodů se kromě počasí řídí také nadmořskou výškou, nicméně i na horách si letos se zpracováním úrody museli přispíšit. Výborným způsobem uchování ovoce a zeleniny je zamražení a já mám pro Vás pár tipů na praktické pomocníky.

Nejjednodušším a nejklasičtějším způsobem mražení např. drobného ovoce jsou mikrotenové sáčky. Ale i tady číhá problém, a to v jejich uzavírání. Můžete využít skvělou pomůcku, kterou jsou klipsy na sáčky v různých barvách. V balení je jich osm kusů a lze je použít jak na sáčky do mrazniček, tak i na uzavírání různých načatých balení sušenek, oříšků nebo chipsů. Dobře uchovají čerstvost a v mrazničce chrání před spálením potravin mrazem.

Pokud chcete mít sáčky ještě důkladněji uzavřené, můžete zkusit ruční svářečku. Dokonale spojí sáčky s potravinami určenými k mražení stejně jako například roztržené sáčky s drobnými pochoutkami. Vše je pak skutečně neprodyšně zabaleno a vydrží dlouho čerstvé. Stačí jen lehce přejet podél okraje sáčku a pevný svar je hotový. Svářečka vytvoří opravdu pevný spoj, takže Vám ze sáčku nevyteče ani tekuté jídlo. Vše také vydrží déle čerstvé. Provoz je na baterie, které si můžete také rovnou přiobjednat.

svářečkaJestliže nejste příznivci mražení potravin v sáčcích, pak tu pro Vás mám výborný tip na prostorově úsporné průhledné boxy, které se hodí jak na ukládání potravin jako například ovoce, zeleniny, sýrů, rýže, těstovin, kávy nebo pečiva, ale právě také na mražení. Můžete tak zamrazit třeba celé kuře a pak jej nechat rozmrazit v mikrovlnné troubě. Tyto šikovné a přehledné boxy Vám umožní opravdu dokonalé uchovávání zásob. Navíc mají vpředu praktickou rukojeť a také ukazatel datumu ve víku, což je obzvláště u zamražených potravin výborná pomůcka.

Co se Vám bude pro zmrazování jistě mimořádně hodit, je kotouč s 500 etiketami k popsání. Kromě popisu zmražených potravin můžete etikety využít i na domácí zavařeniny nebo jakékoli jiné jídlo v lednici či spižírně s nečitelným datem spotřeby. Tato pomůcka Vám navíc vydrží opravdu velmi dlouho.

Víte, že povrchy s námrazou vyžadují i vyšší náklady? Takže pokud chcete ušetřit, pak si rozhodně pořiďte tuto praktickou podložku proti námraze. Pomůže Vám zbavit se tohoto nepříjemného jevu a usnadní čištění mrazničky. Prodlouží interval složitého a namáhavého odmrazování, protože jednoduše neumožní vytvářet ledovou námrazu. Můžete ji i tvarovat stříháním.

Jaká byla Vaše letošní úroda. Měli jste ji jak uskladnit?