Nejnovější příspěvky

Význam adventu a vhodná výzdoba

Význam adventu a vhodná výzdoba

Advent je příjemné období před Vánocemi, které si všichni užívají. Možná to také cítíte stejně jako já, že těšení se na vánoční svátky je vlastně na nich to nejhezčí. Nostalgické čtyři týdny před nimi mnoho z nás bere jako čas radostných příprav, pečení cukroví, setkávání s rodinou […]

Podzimní barvy a vzory v interiéru

Podzimní barvy a vzory v interiéru

Paleta podzimních barev je velmi oblíbená nejen v přírodě, ale i doma. Různé odstíny hnědé, žluté, oranžové a červené jsou považovány za příjemné a hřejivé barvy, které báječně proteplí každý interiér a dodají mu útulnou domáckou atmosféru. Já jsem pro Vás dnes vybrala pár zajímavých bytových […]

Teplé večeře pro chladné podzimní večery

Teplé večeře pro chladné podzimní večery

Chladný podzim je definitivně tady. Taky je Vám v těch mlhavých a nevlídných večerech tak příjemně doma? Určitě se mnou budete souhlasit, že hřejivou atmosféru domova nepodpoří nic tak skvěle jako teplé jídlo. Já vždy při nástupu podzimu a studeného počasí na sobě sleduji, jak začínám mít chuť na horké výživné polévky a vůbec hutnější jídla. Dnes jsem pro Vás vybrala dva skvělé recepty, které Vás potěší i zahřejí.

Pastýřský koláč

Tohle jídlo pochází z Velké Británie a je dokonce i oblíbeným pokrmem královské rodiny. Pojmenování koláč možná není až tak přesné, je to vlastně mleté maso se zeleninou navrchu zapečené vrstvou bramborové kaše. Ale připravuje se v zapékací míse, pekáči nebo vyšším plechu, a tak si název koláč určitě zaslouží.

Suroviny na 4 porce: 500 g mletého masa (ideálně hovězí, ale může být i kombinace s vepřovým), 1 cibule, 1 mrkev, menší ¼ celeru, 2 rajčata nebo rajský protlak, 4 velké brambory, mléko, máslo, olivový olej, 2 lžíce hladké mouky, sůl, pepř, muškátový oříšek.

Postup: Cibuli nakrájejte nadrobno, mrkev a celer nastrouhejte. Na větší pánvi rozehřejte olej a zeleninu restujte několik minut. Přidejte mleté maso, rozmíchejte a opět restujte několik minut. Potom poprašte moukou, přidejte sůl, pepř a opékejte, dokud se směs nespojí. Pak trošku podlijte, přidejte rajčata nebo protlak a nechte vařit cca půl hodiny, dokud směs nezhoustne.

Mezitím si oloupejte brambory a uvařte je doměkka. Udělejte bramborovou kaši tak, jak jste zvyklí, s mlékem a máslem a nakonec ji dochuťte muškátovým oříškem. Do zapékací mísy nebo pekáče rozprostřete nejprve masovo-zeleninovou směs a na ni pak navršte bramborovou kaši. Dejte zapéct do trouby vyhřáté na 200 stupňů na cca 20 minut. Když je kaše zezlátlá, pokrm je hotový.

Náš tip: Do bramborové kaše vmíchejte strouhaný čedar, parmezán nebo jiný Vámi oblíbený sýr, koláč pak bude ještě chutnější a s lepší krustou.

Barevný plech

Pokrm, kterému doma říkáme barevný plech, si můžete přizpůsobit dle ročního období, protože se dělá ze sezónní zeleniny, a samozřejmě i dle svojí fantazie a chuti. Jeho příprava spočívá v nakrájení brambor a zeleniny na menší kostky, zastrouhání sýrem a zapečení.

Suroviny (přizpůsobte si sami podle počtu strávníků): brambory, cibule, česnek, mrkev, celer, dýně, olivový olej, sůl, libovolné koření a sýr Niva

Postup: Všechny suroviny dle potřeby oloupejte, oškrábejte a nakrájejte na menší kostky. Smíchejte v míse se solí, oblíbeným kořením a olivovým olejem. Potom vše vysypte na pečicí papír rozprostřený na plechu a pokryjte vrstvou nastrouhaného sýra. V troubě vyhřáté na 180 stupňů pečte do zlatova.

Náš tip: Zeleninu můžete obměňovat dle ročního období, pro lehkou letní večeři se bude hodit středomořská varianta s batáty, cuketou, lilkem, rajčaty a paprikami. Pro tuto verzi použijte na zapečení sýr balkánského typu.

Co připravujte nejčastěji k večeři Vy?

Plody podzimu a dobroty z nich

Plody podzimu a dobroty z nich

Kalendářní podzim už začal a je to cítit i venku. Chladná už jsou nejen rána a večery. Rtuť teploměru – k velké radosti mnoha z nás – klesla z třicítek k příjemným deseti až patnácti stupňům. Je tu skutečný podzim, nádherně pestrý, s čerstvým vzduchem a občasným pohlazením […]

Když se ochladí aneb podzimní péče o tělo

Když se ochladí aneb podzimní péče o tělo

Chladné počasí přišlo rychle. Kromě většího množství oblečení bude naše tělo potřebovat i lepší péči. Věděli jste, že pokožka tvoří až sedm procent naší celkové tělesné hmotnosti a má rozlohu 1,6 až 1,8 metrů čtverečních? Nejen proto se o ni musíme dobře starat. Proto by […]

Zahřejte se v pohodlí domova

Zahřejte se v pohodlí domova

Babí léto, které nás letos těšilo hodně dlouho, pomalu a jistě končí a venkovní počasí začíná být přinejmenším nevlídné. Zima, vlhko a mlhavo je už nejen večer, v noci a ráno, ale také přes den. Jak si udělat doma co nejlepší tepelnou pohodu, bude hlavním tématem tohoto článku. Doporučím Vám šikovné pomocníky a vychytávky pro hřejivou atmosféru a také, jak si co nejlépe a nejpříjemněji užít chladné období roku.

Jako první se coby pomocník na zahřátí nabízí samozřejmě různé deky, přikrývky a domácí kabátky. A ani já to nebudu měnit a představím Vám hebkou deku z měkkého flísu, která je jako dělaná pro dlouhé podzimní a zimní večery a podřimování na gauči. Je v krásných přírodních barvách a je velmi lehká a praktická na údržbu.

Ještě dokonalejším prostředkem proti chladu je další flísová deka, kterou ovšem pár jednoduchými pohyby můžete změnit v hřejivý domácí kabát. Krásný norský vzor v typických příjemných barvách, přední zip a patenty na rukávech. S touto dekou/kabátem se budete vždy cítit jako v láskyplné hřejivé náruči.

Co je v chladnu nejdůležitější? No přece teplo od nohou! Také Vám babička stále připomínala, abyste nechodili bez bačkor? Určitě Vás to tenkrát rozčilovalo (stejně jako mě), a přesto dnes to samé říkáte svým dětem a vnoučatům 😊 Nicméně je to pravda, a proto Vám nabízíme doslova dárek pro Vaše nohy – bačkory s protiskluzovou podrážkou. Mají teplou podšívku z hebkého plyše a jsou opravdu dokonale pohodlné.Bačkory

Pokud však máte raději pantofle, do kterých snadno vklouznete, i pro Vás máme výborný tip. Vyzkoušejte elegantní model s norským vzorem. Jsou velmi měkké a opravdu mimořádně hřejivé.

Dalším mým tipem pro Vás je multifunkční podnožka. Je až neuvěřitelné, co vše skrývá. Slouží jako komfortní podložení nohou a také jako úložný prostor na deky a další nezbytnosti pro příjemný večer. Můžete ji použít i jako odkládací stolek a v neposlední řadě též jako krb s mimořádně realistickým LED ohýnkem (na bateriový pohon). Podnožku 4-v1 můžete v případě potřeby snadno složit.

Poslední pomocník pro příjemnou hřejivou atmosféru ve Vašem domově je speciální těsnění “Stop air”. Velmi efektivně zabraňuje pronikání studeného vzduchu do místnosti pode dveřmi. Je tak účinné proto, že těsní z obou stran. Navíc se velmi snadno upevní, nebudete potřebovat žádné nářadí. Stačí jej pouze vsunout pod dveře a je hotovo.

A co Vy? Rádi se zachumláte nebo si raději přitopíte?

Společnost PackWay převzala cenu Czech Superbrands Awards 2018

Společnost PackWay převzala cenu Czech Superbrands Awards 2018

Superbrands je nejuznávanější nezávislou globální autoritou v oblasti hodnocení a oceňování obchodních značek. Titul Superbrands je znakem speciálního postavení a uznáním mimořádné pozice značky na lokálním trhu. Získávají jej značky s vynikající pověstí, se kterými si zákazníci spojují významné hodnoty a mají k nim osobní […]

Pochutnejte si na 3 vynikajících dobrotách z pórku

Pochutnejte si na 3 vynikajících dobrotách z pórku

Podzimní čas je ideální na sklizeň póru zahradního. Tato zelenina je velmi chutná a především zdravá. S čím Vám pomůže a jak si na něm můžete nejlépe pochutnat? Zjistili jsme to. Pórek obsahuje mnoho vitamínů a minerálů – zejména pak v zelené části. Jeho častá konzumace je […]

Šikovné tipy na zavařování

Šikovné tipy na zavařování

Podzim je časem sklízení plodů a pochopitelně i jejich zpracovávání. Mražení jsme probrali minule a dnes mám pro Vás pár nápadů pro oblast zavařování. Kdo zavařuje, ten ví, že to je alchymie a že se ke svým NEJ receptům propracovával dlouhá léta.  A i když způsob práce a složení láků a zálivek je často doslova rodinným pokladem či dokonce tajemstvím, pár praktických tipů na šikovné pomocníky přijde jistě vhod každému.   sklenice na zavařování

Já osobně nejsem na zavařování žádný velký odborník, ale ráda vypadám i při této činnosti stylově a cítím se dobře. Proto bych Vaši pozornosti doporučila tuto zástěru s moderním motivem plameňáků. Je nejen slušivá, ale samozřejmě i velmi praktická. Velká zástěra z čisté bavlny Vás ozdobí i ochrání.

A když už máte zástěru s tímhle trendy vzorem, oživte snadno a rychle i svou kuchyň také stylovou utěrkou na nádobí se stejným motivem.

Další doplněk, který se při zavařování opravdu využije, je kuchyňská chňapka. Já jsem vybrala samozřejmě opět model s motivem plameňáků, protože v kuchyni by mělo být všechno perfektně sladěné. Vkusná bavlněná chňapka ochrání Vaše ruce před popálením, a navíc bude Vaší kuchyni skutečně slušet. A určitě Vám doporučuji objednat si dvě, nejen kvůli zavařování, ale lépe se Vám budou držet i horké hrnce a pekáče.

Pokud mohu soudit podle sebe, tak zavařovacích sklenic má každá hospodyňka ve své domácnosti bezpočet. Já sama se jich během roku snažím zbavovat, ale mám dojem, že to je zrovna věc, které má každý dostatek. Co se ale bude určitě hodit všude, to jsou stylové samolepicí štítky.

Oválné etikety s ozdobnými lemy mají tři řádky, takže můžete v názvech svých výtvorů popustit uzdu fantazii. Nebo můžete napsat na štítek věnování od srdce. Každá marmeláda, kompot nebo čalamáda se tak stanou tím nejkrásnějším dárkem. Protože jak již řekl můj oblíbený hrdina v podání Jiřího Kodeta ve filmu Pelíšky: „Nejlepší dárky jsou ty, které člověk pro druhého sám vyrobil“.

Mým posledním tipem je šikovný cedník na konzervy a sklenice. S tímto sítkem slijete v případě pouze šťávu či olej a zbytek zůstane uvnitř. Jistě, mnoho různých směsí se konzumuje i se zálivkou, nicméně jsou případy, kdy člověk potřebuje lák slít. Možná i Vy děláte domácí želé na ovocný dort či koláč pomocí vanilkového pudinku. Z kompotu tak potřebujete pro jeho přípravu slít jen šťávu, přičemž ovocem pak pokladete piškot, než jej hotovým želé zalijete.

Zavařujete jen ovoce, nebo také zeleninu a čalamády? Jak dlouho Vám v komoře Vaše zásoby vydrží?