S blížícím se koncem roku nastává po Vánocích druhé kolo kulinářských svátků. K oslavám uvítání Nového roku dobré jídlo a pití patří stejně jako příjemná zábava, radost a veselí. Pravdou je, že bujaré slavení už ráda přenechám mladším, ale co bych si neodpustila, kdyby si rodina na Silvestra nepochutnala na skvělých studených lahůdkách. Vyzkoušejte i Vy jednohubky, které jsme si doma oblíbili.
Hermelínové s ostrými brusinkami
Suroviny: 5 rohlíků, 2 hermelíny, sklenku zavařovaných brusinek, chilli pastu, trochu smetany, párátka
Postup: Nakrájejte rohlíky na kolečka, špičky si schovejte na strouhanku. Rozmixujte brusinky s trochou chilli pasty (množství nechám na Vás a chuti Vašich hostů) a smetany a touto směsí vydatně potřete kolečka rohlíků. Na každou jednohubku pak umístěte kousek hermelínu a propíchněte párátkem.
Můj tip: Na bílý hermelín přidejte zelenou ozdobu – kousek lístku rukoly nebo polníčku.
Barvy i chutě Itálie
Suroviny: Mozzarellové kuličky, cherry rajčátka, lístky bazalky, párátka
Postup: Na párátko napichujte střídavě mozzarellové kuličky, rajčátka a lístky bazalky.
Můj tip: Podávejte na talíři bohatě pokapaném olivovým olejem a balzamikovým octem (ideálně sladkým). Každý si pak může podle potřeby tuto jednohubku ve směsi poválet.
Okurky s lososem
Suroviny: 2 salátové okurky, menší balení uzeného lososa, citrón, zakysanou smetanu a trochu kopru (může být i sterilovaný), sůl, pepř
Postup: Okurky nakrájíme lehce našikmo asi na centimetrové špalíčky. V misce smícháme nadrobno nasekaného lososa se zakysanou smetanou a koprem. Směs osolíme, opepříme a dochutíme citrónem. Na rozložené kousky okurek dávkujeme lžičkou vždy kopeček pomazánky a propíchneme párátkem.
Můj tip: Tuto lahůdku udržujte v chladu, na stůl ji servírujte přímo z lednice.
Švestky ve slaninovém kabátku
Suroviny: Sušené švestky, anglická slanina, sýr Niva, sklenka portského vína, párátka
Postup: Švestky v misce zalijte portským vínem a nechte cca 20 minut nasáknout. Pak do každé švestky vložte kousek Nivy a obalte ji slaninou. Propíchněte párátkem a na suché pánvi zprudka a rychle opečte do křupava.
Poznámka + můj tip: U tohoto receptu záměrně neuvádím množství, protože je poměrně pracný, takže si sami zvažte, kolik švestek na osobu uděláte. A prozradím Vám, že tahle báječná pochoutka je výborná i v létě na grilu.
Jaké chuťovky připravujete nejen na závěr roku u Vás doma?