Grilujeme ostošest

Grilujeme ostošest

Když jsem se dívala na stránky Ústavu pro jazyk český, jak se správně píše o sto šest, nečekala jsem, že tam bude i možné vysvětlení vzniku této složeniny. Sice neověřené, ale o to zajímavější. A dokazuje, že mladí muži nebyli před téměř 140 lety o moc jiní než dnes.  V roce 1880 se učitel Ladislav Malý z Příbrami vsadil se svým kamarádem, že nezíská dívku, která se jim líbila. Kamarád měl na to, aby v dívce vzbudil náklonnost ke své osobě čas od 29. ledna do 15. května 1880, tedy 106 dní. Kdykoli o této sázce hovořili, říkal, že jde „o sto šest“. Převzali to jejich přátelé a už se to šířilo dál jako lavina.

Tak to bylo trochu historie a zajímavosti a teď už bych se vrátila k tomu, o čem chci dnes psát. Protože léto je takříkajíc v plném proudu, na všech zahradách, terasách i balkonech to nejen žije, ale také se tam o těch příslovečných sto šest griluje 😊!

Každý z náš už asi nějaký ten gril doma má. Dříve byly velmi populární grily na dřevěné uhlí a mnoho lidí na ně dodnes nedá dopustit. Chuť masa z klasického grilu se prý nedá dosáhnout žádným jiným způsobem. Nicméně pro ty, kteří chtějí zkusit změnu, a to změnu zdravou, je tu gril elektrický. Není to jen o kouři a dalších zplodinách, je to opravdu i o zdraví, protože na elektrickém grilu nedochází k zahoření šťáv vytékajících z masa a vzniku velmi nezdravého kouře.

Tento model elektrického grilu můžete navíc používat nejen s vysokým stojanem s kolečky na zahradě, ale i bez něj jako šikovný stolní gril. Je velmi dobře vybavený, disponuje velkou odnímatelnou grilovací plochou, automatickým termostatem, izolační rukojetí a dalším úložným prostorem – policí.

Jistě víte, že do masa se nemá píchat. Proto se Vám budou určitě hodit šikovné kleště na obracení masa. A můžete je využít v kuchyni i na mnoho jiných věcí. Zkuste s nimi třeba vyndat špagety z hrnce. Kleště jsou z kvalitní nerezavějící oceli a mají jemné nylonové koncovky. V dodávce obdržíte dva kusy, jedny větší (34 cm) a jedny menší (26 cm)

Další báječná pomůcka, kterou jsem si velmi oblíbila, je grilovací podložka. Má dvě praktické strany, mřížku na grilování všech druhů mas a rošt s drážkami, který garantuje rovnoměrné grilování párků, špízů a klobás. Velkou výhodou je, že kulaté dobroty v drážkách skvěle drží a nikam se nekutálejí.

A díky našemu grilovacímu košíku vám už z grilu nespadne nikdy nic! Košík je objemný a má praktickou dřevěnou, tepelně izolovanou, rukojeť. Já v něm nejraději připravuji zeleninu, která je na grilování méně praktická, především cibuli, žampiony, papriku a cuketu. Můžete v něm ale grilovat i menší kousky masa jako například drůbeží játra. 

Protože mám všechny pomocníky na grilování s rukojetí, mohu si klidně vzít ochranné chňapky. Nevím, jak váš gril, ale ten náš se někdy rozpálí opravdu hodně, a tak je určitě dobře mít ruce ochráněné vrstvou hliníkových vláken. Tyhle extra dlouhé stříbrné chňapky zabrání spálenině skutečně spolehlivě a ochrání vás nejen před žárem grilu, ale i klasické pečicí trouby.

A na závěr mám pro Vás opravdu geniálního přípravek na čištění grilů. Vysoce aktivní čisticí gel odstraní bez drhnutí dokonce i silné připáleniny, saze a mastnotu. Jednoduše napěníte pomocí houbičky, necháte krátce působit a opláchnete. Gel je vhodný také na fritézy, filtry a digestoře.

A co Vy? Grilujete rádi? Podělte se s námi a ostatními čtenáři o nějaký senzační rodinný recept, předem děkujeme!



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.